L´alcalde Trias fa l´aposta per prioritzar l´impuls de nous sectors econòmics que generin riquesa i així poder millorar el benestar de les persones a Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Trias fa l´aposta per prioritzar l´impuls de nous sectors econòmics que generin riquesa i així poder millorar el benestar de les persones a Barcelona

27/06/2012



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha pronunciat aquesta migdia la conferència ?El nou model econòmic de Barcelona?, amb motiu del primer any de mandat municipal que es compleix el proper diumenge 1 de juliol. A l´acte, que s´ha celebrat a l´Aula Magna d´IESE, hi han assistit més de 350 persones, entre elles membres del govern municipal, càrrecs municipals, empresaris, directors de mitjans de comunicació, representants del cos consular, d´entitats culturals…

Trias ha recordat el dia que va prendre possessió com alcalde com un dels moments més importants, ?sinó el que més?, de la seva vida política, i que va assumir el càrrec amb gran responsabilitat i ?conscient que la feina i la situació econòmica que teníem per davant no eren gens fàcils?. Com ha dit l´alcalde la situació és especialment greu amb l´atur amb 112.000 aturats a la ciutat de Barcelona.

Com ha explicat Trias en assumir el repte de governar Barcelona es va proposar recuperar la il·lusió dels barcelonins i barcelonines en el seu Ajuntament. Aquell va ser també el moment de fixar prioritats i objectius. ?Avui, un any després és el moment de fer balanç i també és el moment de parlar de futur, de parlar de la transformació que volem fer a Barcelona a mig i llarg termini?.

El primer gran repte, ha exposat l´alcalde, ?era posar ordre als números i per això es va adaptar la comptabilitat al Sistema Europeu de Comptes, Barcelona tancarà aquest 2012 fent dèficit zero?.Hem apostat per la credibilitat i la solvència de l´Ajuntament, pressupostant amb prudència, no fer dèficit, i posar fi a despeses innecessàries. D´altra banda l´Ajuntament està pagant els proveïdors a 30 dies, gràcies a un esforç important de simplificació administrativa. ?Tot això significa tenir credibilitat i generar confiança a ulls internacionals?, ha dit Trias.

L´alcalde ha explicat que l´Ajuntament està combinant l´austeritat, tan necessària en els temps que corren, amb un major èmfasi en les politiques socials i assegurant el funcionament de la ciutat. Trias ha exposat les prioritats que es va marcar el seu govern: treballar perquè Barcelona funcioni, mantenint i millorant serveis, tant bàsics com la seguretat, la neteja, la il·luminació i el transport públic. En una situació de crisi social, una gran prioritat és donar resposta a les necessitats de les persones, especialment a les que més ho necessiten. Per això, ha dit, es van incrementar els pressupostos en polítiques socials en un 8%. La tercera gran prioritat, ha dit Trias, és la lluita contra la crisi i la creació d´ocupació, ?des de l´Ajuntament volem estar al costat dels emprenedors i de les empreses, ajudant-les en tot allò que estigui a les nostres mans?.

Trias ha dit que, davant la situació econòmica tan difícil que vivim, és el moment ?d´impulsar un nou model econòmic de Barcelona?. Per fer-ho, ha dit Trias, Barcelona parteix d´unes base sòlides amb una economia diversificada, consolidada i oberta al món, una economia productiva que va marcar l´any passat un rècord històric en exportacions; uns sectors econòmics consolidats, com un comerç de qualitat, una indústria de referència (automoció i alimentària) i, sobretot, el turisme. Un turisme que, malgrat la crisi, va batre el 2011 tots els rècords històrics: 15,5 milions de pernoctacions, 7,3 milions de turistes i 2,6 milions de creueristes. També d´uns serveis de qualitat, sobretot en el camp sanitari i el del benestar, amb un teixit públic-privat de referència a Europa. I una marca de ciutat molt potent a nivell mundial, equiparable a la de grans ciutats com París, Londres i Nova York.

L´alcalde Xavier Trias ha afirmat que vol que Barcelona que sigui coneguda com ?una ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació, sinònim d´excel·lència en el món de l´educació?, per això cal invertir en escoles bressol, instituts, universitats, escoles de negoci, màsters, postgraus i doctorats de referència.

Trias ha destacat la importància de fer una aposta per clústers consolidats i sectors estratègics de futur. Barcelona i la seva Àrea Metropolitana acullen projectes i centres de recerca internacionals, com l´ITER o el Sincrotró Alba, i també centres d´investigació en biomedicina i biotecnologia que han produït resultats molt rellevants. Aquest model s´ha de complementar amb clústers de gran importància per a la nostra ciutat. Clústers consolidats, com el de la moda i el disseny, i també el de l´alimentari, la restauració. A Catalunya tenim un dels clústers agroalimentaris més importants d´Europa, un sector molt competitiu al que no ha fet por innovar. Com ha dit Trias ?malgrat la conjuntura adversa dels mercats, es pot, no només sobreviure sinó ser més competitius i innovadors que mai?.

Com ha dit Trias Barcelona és una ciutat que viu la cultura i esport com a activitats generadores d´activitat econòmica. Esdeveniments internacionals de referència, com el Sónar, el Primavera Sound, el Grec, els X-Games, la Marató, o els Mundials de Natació, tenen un impacte econòmic molt important per a la ciutat, i que compten amb una participació important de persones vingudes de fora. Tots ells projecten la ciutat al món, referents en creativitat, innovació i en una manera de fer pròpia de Barcelona.

Per a l´alcalde aquest nou model econòmic contempla Barcelona com a ?metròpoli global?, de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, la logística i la projecció internacional. ?Aviat també farà un any de la creació del nou ens, un exercici de col·laboració amb la majoria de forces polítiques. Ens hi va el futur en aquesta gran àrea?, ha afirmat Trias. Enlloc d´Europa es situen en un mateix espai tan proper l´un de l´altre, un Port, un Aeroport, una àrea logística com la Zona Franca, la Fira i Mercabarna. ?Per desenvolupar tot aquest potencial latent cal que hi invertim i que hi apostem de veritat?, ha remarcat Trias, que ha insistit de nou en la necessitat de tenir els accessos definitius viaris i ferroviaris al Port i el Corredor Mediterrani, ?una infraestructura prioritària per al nostre desenvolupament econòmic?.

Barcelona, ha dit Trias, ha de tenir una major projecció internacional, amb una voluntat clara d´atraure inversions i ?això és possible amb una gran col·laboració públic-privada?. ?Barcelona gaudeix d´una posició en els rànquings internacionals, té una marca que enamora que si la volguéssim comprar, no hi hauria prou diners al món per a fer-ho?, ha afirmat l´alcalde.

L´alcalde de Barcelona ha tornat a reclamar un model de finançament més just i equilibrat per a Barcelona. ?No em cansaré de demanar-ho. Demanem que s´apliqui la Carta Municipal i poder participar d´alguns impostos com, per exemple, l´IVA que es genera a la nostra ciutat?, ha exposat Trias. També poder decidir sobre aspectes bàsics del funcionament de la nostra ciutat. i que l´Estat assumeixi les seves obligacions de finançament amb Barcelona.

?Vivim moments complicats, però ens en sortirem. Les incerteses d´avui no ens poden fer oblidar les oportunitats de demà?, ha dit l´alcalde que ha afegit que ?el nostre deure és estar al costat d´aquells que pitjor ho estan passant per la crisi econòmica, i treballar, sense descans, per generar oportunitats per a tothom?. En aquest sentit, Trias ha dit que ?no demano sacrificis sinó esforç i treball. Treball, per definir entre tots la Barcelona del futur, per assentar les bases del nou model econòmic que volem construir a curt, però també a mig i llarg termini.?

?Barcelona?, ha afirmat Trias, ?és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació però emprenedora que ha de continuar estant al costat de les seves empreses, que són les principals fonts de creació d´ocupació?. ?Una ciutat que aposta per la creativitat i la innovació com a font de creixement econòmic, tant per l´impuls dels sectors tradicionals, com el comerç i el turisme, i de nous sectors de futur: les noves tecnologies, l´economia verda, la cultura, la logística i l´alimentari?. L´alcalde ha apostat també per una Barcelona ?ciutat de prestigi, catalana i universal alhora, receptiva a les inversions estrangeres, i atractiva per a projectes estratègics internacionals?.

Trias ha emplaçat tothom a treballar per fer ?realitat aquest model, aprofitant els actius únics i les potencialitats que tenim?. Barcelona té unes potencialitats immillorables, ?però ho hem de saber fer bé, hem de construir projectes que tinguin fonts de riquesa, no només per avui, sinó també pel demà.

Xavier Trias ha afirmat que vol que Barcelona sigui una ?ciutat referent en el benestar de la gent?, això vol dir donar els millors serveis a les persones, especialment garantint els serveis bàsics i lluitant constantment contra la pobresa, la marginació, l´explotació de les persones. ?Això ho hem de fer en col·laboració amb la societat civil, tenint una bona educació, una bona sanitat. Perquè tot això també és una gran font de riquesa per al nostre país?

Finalment, l´alcalde Trias ha dit que treballa i treballarà per fer de ?Barcelona una de les millors ciutats del món, referent en qualitat de vida i en oportunitats de feina i de progrés per a tothom? i ha demanat a agents econòmics, societat civil, polítics, acadèmics, tot junts, treballar conjuntament i en la mateixa direcció per fer-ho possible.

Podeu llegir la conferència a l´apartat Dossiers en el següent enllaç:
http://www.bcn.cat/media





Paraules clau