Gràcia estrena l´espai Albert Musons, la nova seu dels Castellers de la Vila de Gràcia i de la Fundació Festa Major de Gràcia : Servei de Premsa

Gràcia estrena l´espai Albert Musons, la nova seu dels Castellers de la Vila de Gràcia i de la Fundació Festa Major de Gràcia

29/06/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha inaugurat avui el nou espai Albert Mussons, a Gràcia, situat al carrer Alzina, que es convertirà en la seu de dues grans entitats del districte.

Els Castellers de la Vila de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia compartiran aquest nou equipament com a seu social i d´activitats, un edifici que portarà el nom d´Albert Musons, en homenatge a aquesta figura tan important per a la Vila de Gràcia, per la seva implicació amb el teixit associatiu gracienc.

A l´acte també ha assistit la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i regidora del districte, Maite Fandos, i el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, juntament amb representants de les entitats gracienques i familiars de Musons.

Trias ha recordat la figura d´Albert Musons com una ?persona compromesa, que ho ha donat tot per la seva ciutat?. Per Trias, haver posat el nom d´Albert Musons a aquest nou equipament ?esdevé un acte de justícia, perquê ell s´estimava la nostra ciutat i les nostres tradicions”. Per Trias, que avui compleix un any com alcalde de la ciutat i per aquest motiu s´ha mostrat especialment il·lusionat, l´edifici és tot un símbol d´allò que millor caracteritza Barcelona: el seu ric teixit associatiu i l´existència de persones com Albert Musons.

Trias també ha volgut felicitar les dues entitats de cultura popular que tindran seu en aquest nou espai i que representen els valors de la solidaritat, esforç i treball en equip, tan importants en els moments difícils que estem vivint. I ho ha fet recuperant les paraules que el periodista Joaquim Maria Puyal va dir en el pregó de l´ùltima Mercè: “des de l´orgull del que som, de la nostra manera de fer les coses, perquè junts som imparables”.

Aquest equipament formarà part de la xarxa de Cases de la Festa, que s´emmarca dins de la iniciativa per a promoure la transversalitat de projectes culturals als diferents barris de la ciutat dins de l´aposta del govern municipal per a difondre la cultura tradicional.

El nou edifici té una superfície total de 1.027 m2, repartit en quatre plantes. L´espai està distribuit en funció dels usos que necessiten les dues entitats, de manera que hi haurà una superfície de 380 m2 útils per a l´ús dels castellers, i i 530 m2 per la Fundació Festa Major.

L´espai d´assaig dels castellers, una sala de 9 metres quadrats amb l´alçada total de l´edifici, de 14 metres, marca l´estructura de l´equipament. En aquest espai s´hi accedeix des de la planta inferior, on també s´hi ubica un espai com a punt de trobada, uns vestidors, un magatzem, un buc musical i una sala de reunions.

A la planta baixa, es troben els accessos des del carrer amb entrada independent per a cada una de les dues entitats. També s´hi troben despatxos amb control d´ entrada, sala d´ exposicions amb sortida al pati i els serveis comuns (banys, escales i ascensor).

A les dues plantes superiors ?primera i segona?s´hi troben sales-taller, sala d´arxius i serveis. Aquestes sales-taller disposen d´obertures en façana amb possibilitat de realitzar càrregues i descàrregues de elements de grans dimensions. A més, des d´ aquestes dues plantes es disposa de comunicació visual amb la sala d´ assajos de la Planta-1.

En total, els Castellers de la Vila de Gràcia tindran, per al seu ús, un cub d´assaig, dues sales polivalents, despatxos, magatzem i vesutaris. La Fundació Festa Major de Gràcia disposarà, així mateix, de cinc sales polivalents, despatxos, magatzem i una sala d´exposicions, a més d´un pati exterior de 57 metres quadrats. Ocasionalment, també poden fer servir l´equipament com a espai de guarniments, donat que els espais contemplen aquesta protecció contra incendis.

L´ import total de l´ obra realitzada, que va iniciar-se al gener de 2011, incloent l´ enderroc de la construcció preexistent, es de 1.766.253 ?.

L´edifici d´una planta existent en aquest solar es feia servir des de feia dos anys per fer guarnits de Festa Major per diversos carrers i com a magatzem de la pròpia Fundació i de l´entitat cultural i gastronòmica El Cargol Graciós. Antigament, servia com a magatzem municipal.

L´ús d´aquest espai s´ha acordat a través d´un conveni amb les entitats d´una una durada de cinc anys.

Homenatge a Albert Musons

Albert Musons, (1953 – 2007) va ser periodista de professió i historiador local gracienc. Emblemàtic conseller municipal del districte de Gràcia des de l´any 1997 i fins el 2007 pel PSC, va ocupar les conselleries d´Urbanisme, Esports i, de forma especial, la de Cultura, en la que va destacar per la seva implicació amb el teixit associatiu gracienc.

Membre de diverses entitats de la Vila de Gràcia, com el Taller d´Història de Gràcia o els Castellers de la Vila de Gràcia, també va ser membre fundador del Grup 1850 i patró de la Fundació Orfeó Gracienc. Va dirigir la revista Carrer Gran fins al 1988, i des d´aquell any treballava al Col·legi de Periodistes de Barcelona, sent el secretari tècnic en el moment de la seva mort, a l´octubre de 2007.





Paraules clau