L´Ajuntament de Barcelona invertirà 1,68 milions d´euros en projectes per a combatre els efectes de la pobresa en els infants al 2012 : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona invertirà 1,68 milions d´euros en projectes per a combatre els efectes de la pobresa en els infants al 2012

29/06/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona destinarà al 2012, 1,68 milions d´euros a diferents programes destinats a atendre els infants en risc d´exclusió social, que permetran incrementar els recursos que hi ha a la ciutat per a prevenir, atendre i protegir la infància a Barcelona. L´objectiu del consistori és reforçar, de forma integral, les polítiques socials que tinguin en compte especialment els menors i les seves famílies i que permetin construir un futur per a la infància independentment de la situació econòmica familiar.

Tots aquests objectius seran coordinats i centralitzats per la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, que entre d´altres mesures, ha aprovat l´ampliació en un 14% dels convenis signats amb les entitats de Barcelona que gestionen centres oberts, un servei que s´ofereix a famílies i menors en procés d´inclusió, en què es facilita la intervenció per a compensar les deficiències socioeducatives de les persones ateses.

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, ha presentat aquestes xifres en el decurs del consell plenari de l´Ajuntament de Barcelona, on ha destacat ?la importància de la tasca dels centres oberts, perquè treballen sobretot l´àmbit de la prevenció en l´atenció a la infància en risc d´exclusió social?, però també la rellevància de tots els altres recursos que l´Ajuntament de Barcelona ha reforçat enguany, destinat als infants, com la cobertura de les beques menjador o dels ajuts per a les vacances d´estiu, entre d´altres.

Els Centres Oberts són serveis no residencials per a infants i adolescents, de tipus diürn, que desenvolupa la seva activitat fora de l´horari escolar donant suport, estimulant i potenciant l´estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l´adquisició d´aprenentatges bàsics, entre d´altres mesures.

Aquest increment pressupostari farà que el pressupost per a aquest destí arribi a 670.000 euros. A aquesta partida s´hi sumarà, enguany, la dotació extraordinària de 74.000 euros provinent dels salaris no pagats als treballadors i treballadores municipals que van fer vaga, d´acord amb el pacte arribat entre el Comitè i la Junta de Personal, que farà que el pressupost total per a aquesta fi arribi als 744.000 euros. Aquesta partida permetrà els centres oberts conveniats dotar de més recursos i de capacitat de resposta a les necessitats actuals.

A més, Barcelona ampliarà, amb dos centres més, la Xarxa de Centres Oberts existent, passant de 17 a 19. Aquesta ampliació permetrà comptar, a finals d´any, amb 1.203 places diàries de Centres Oberts, i atendre uns 1.900 infants.

Dintre del pressupost destinat a l´atenció dels infants, l´Ajuntament de Barcelona també ha dotat amb 25.000 euros el Conveni amb la Fundació Quatre Vents, que gestiona el servei d´atenció a la infancia i família (SAIF) amb diversos serveis per a famílies i intants de 0 a 3 anys, on es treballen objectius educatius per a infants que no poden accedir a escoles bressol. Es treballa també la capacitació parental i social amb les famílies, fet que permet atendre la diversitat de situacions de les famílies en risc d´exclusió social.

Aquesta ampliació del conveni permetrà l´entitat ampliar amb 20 places més la capacitat de resposta del servei als infants de la ciutat en situació de risc d´exclusió social.

Un nou equipament especialitzat

A més del reforç de la xarxa existent de centres oberts, l´Ajuntament de Barcelona impulsarà un nou model d´equipament d´atenció integral i integrada per a famílies i infants menors de 6 anys en risc d´exclusió social, elaborat per Càritas Diocesana. Aquest nou model d´equipament busca treballar diferents aspectes, com el psicoterapèutic, el socioeducatiu i el comunitari, no només amb l´infant sinó amb tots els membres del nucli familiar. El treball es faria tant a l´equipament com a la propia llar familiar.

El nou model comptarà amb dos equipaments: un a Ciutat Vella, al barri de la Barceloneta, i l´altre a Nou Barris, i comptarà amb diversos professionals, com psicòlegs, educadors i treballadors familiars.

Pel funcionament d´aquest nou projecte, l´Ajuntament de Barcelona i Càritas Diocesana han fixat un pressupost aproximat de 400.000 euros anuals.





Paraules clau