UN-Habitat tria Barcelona com a seu del GWOPA, l´organisme mundial per a la gestió de l´aigua : Servei de Premsa

UN-Habitat tria Barcelona com a seu del GWOPA, l´organisme mundial per a la gestió de l´aigua

29/06/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona ha estat escollida com a seu del ?Secretariat de l´Aliança Global d´Operadors d´Aigua? (Global Waters Operators Partnerships Alliance -GWOPA), d´UN-Hàbitat, per acollir la seu permanent del secretariat d´aquest organisme mundial per a la gestió de les polítiques de l´aigua per als propers cinc anys. Aquest és un organisme internacional, vinculat a les Nacions Unides, que té com a objectiu promoure la col·laboració públic-privada en la gestió dels recursos hídrics a nivell mundial.

El comité d´avaluació de UN-Habitat ha valorat especialment de Barcelona el compromís financer de la ciutat i el suport institucional i coordinació entre administracions que ha recolzat en tot moment la candidatura de Barcelona, tant des de l´Ajuntament, com la Generalitat i l´Estat, així com diverses institucions, entitats i el sector privat.

L´alcalde Xavier Trias ha intervingut en el Consell Plenari per celebrar aquesta elecció. Trias ha explicat que des del mes de gener s´ha estat treballant ?amb tenacitat i discreció per guanyar aquesta candidatura?. Una candidatura, ha dit, ?construïda gràcies a la potència dels socis estratègics, tant públics com privats, que van apostar des del principi per aquesta candidatura. Un projecte construït sobre la nostra excel·lència en la gestió de l´aigua, i l´aposta de futur decidida per la sostenibilitat i el medi ambient”.

L´alcalde ha afirmat que aquesta elecció és un ?èxit de tots? i ha agraït als anteriors governs municipals, a la Generalitat, al Ministeri d´Afers Exteriors, institucions, empreses, entitats i associacions, la seva feina. ?Aquesta elecció és, sens dubte, un èxit per Barcelona?, ha dit Trias, que ha explicat que Barcelona s´ha imposat a altres ciutats, com per exemple Istanbul i que la seu s´instal·larà al recinte de l´antic Hospital de Sant Pau.

Trias ha acabat la seva intervenció donant les gràcies de manera molt especial a una persona que estat clau en tot aquest procés, des de la seva posició com a President de l´Agència HABITAT de les Nacions Unides, l´ex alcalde Joan Clos, a qui ha agraït el seu compromís amb la ciutat de Barcelona.

Els presidents de la resta de grups municipals han intervingut per celebrar l´elecció de Barcelona com a seu d´aquest organisme.

Compromís del sector públic i privat de l´aigua per esdevenir la seu del GWOPA

A la candidatura de Barcelona, recolzada per tots els grups municipals al Consell Plenari, s´ha destacat la idoneïtat de la ciutat per la seva trajectòria en la gestió pública de l´aigua, juntament amb les fortes inversions en R+D+I per a garantir i millorar l´eficiència i l´estalvi dels recursos hidrològics. Les aspiracions de Barcelona han comptat amb el suport del Govern de l´Estat, a través del Ministeri d´Exteriors, que aporta 1´1 milions d´euros anuals; de les conselleries de Territori i Sostenibilitat i també d´Agricultura de la Generalitat de Catalunya, i del mateix recinte històric de Sant Pau. En el marc privat, la ciutat també disposa d´empreses i grups de recerca especialitzats que han impulsat projectes internacionals i que donen suport exprés a la candidatura de Barcelona, com FCC, Agbar, Comsa Emte i Fòrum Ambiental, que a més han compromès una aportació de 100.000 euros quan l´oficina s´ubiqui a Barcelona.

Diferents entitats i organismes han mostrat també el seu suport a la candidatura de Barcelona, amb l´aportació destacada del Campus Euromediterrani del Turisme i l´Aigua, que agrupa la Universitat de Girona, la Universitat de les Illes Balears i el CSCI, i de l´Institut Català de Recerca de l´Aigua i del clúster d´empreses catalanes de l´àmbit de l´aigua agrupades sota el Catalan Water Partnership. A més, també han recolzat la candidatura el Canal de Isabel II, CIDEU, la Universitat de Barcelona, l´Institut Català de Recerca de l´Aigua, la Red Mediterránea de Organismos de Cuenca (REMOC), CLABSA, el Col·legi Ambientòlegs de Catalunya, i el Col·legi d´Enginyers de Camins, Canals i Ponts; l´Asociación Española de Abastecimiento de Agua y Saneamiento i l´Asociación Internacional de Hidrogeólogos Grupo Español, entre altres.

Una candidatura treballada

L´Ajuntament de Barcelona va presentar al mes d´abril la candidatura per acollir la seu permanent de GWOPA (Global Water Operators´ Partnerships Alliance), un organisme creat pel Consell Assessor de la Secretaria General de les Nacions Unides per promoure la col·laboració entre actors claus a nivell mundial en la gestió dels recursos hídrics. L´Ajuntament, de la mà de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l´Estat, va proposar com a seu d´aquest organisme un dels pavellons modernistes del centre històric de l´Hospital de Sant Pau, de manera que la institució conviurà amb altres organismes importants en el camp científic i de recerca.

A principis de juny, fins a Barcelona s´hi van desplaçar els responsables del GWOPA, Faraj El-Awar i Bert Diphoorn, que van visitar l´Ajuntament i els pavellons modernistes del centre històric de l´Hospital de Sant Pau, a més de conèixer en una sessió de treball les condicions de Barcelona per acollir la seu del secretariat de GWOPA.

GWOPA, institució de referència de les polítiques de l´aigua
El GWOPA va començar a gestar-se al març del 2006 amb una recomanació sobre l´aigua i el seu sanejament que el Consell Assessor de la Secretaria General de les Nacions Unides (UNSGAB) va donar durant l´impuls del Pla d´Acció d´Hashimoto. Un dels objectius del consell va ser promoure associacions d´operadors d´aigua entre empreses de serveis públics per intercanviar coneixements i experiències sobre la gestió de l´aigua, per assolir les fites internacionals d´estalvi d´aigua establertes als Objectius del Mil·lenni. UN-HABITAT va liderar al 2007 la creació del GWOPA, i va establir la seu al mateix lloc que la seva, a Nairobi (Kenya). Ara, per ajudar l´aliança a forjar-se una identitat pròpia i guanyar autonomia i força s´ha decidit separar-la de la seva organització creadora i obrir l´opció a les ciutats dels estats membres a acollir-ne la seu.

Barcelona, pionera en les polítiques de gestió de l´aigua

Els barcelonins i barcelonines tenen un consum per habitant i dia dels més baixos d´Europa, 109´52 litres/habitant/dia, just per sobre del mínim higiènic establert per l´Organització Mundial de la Salut (OMS), que són 100 litres/habitant/dia. Aquest nivell de consum demostra una elevada consciència respecte del consum d´aigua, comparat amb altres ciutats del món.

En aquesta línia, l´Ajuntament aposta per l´aprofitament dels recursos hídrics per assolir un ús ecològic de l´aigua i alhora contenir la despesa pública. Del consum total d´aigua dels serveis municipals al 2011, que van necessitar 6´20 milions de m3, més d´un milió són aigües freàtiques, més del 16%. Barcelona ha treballat per comptar amb una xarxa per a l´aprofitament de l´aigua freàtica -l´existent al subsòl en rieres, rierols, etc.- per a l´ús en fonts ornamentals i per al reg de carrers i els parcs i jardins de la ciutat – en els últims 12 anys el consum d´aigua freàtica en els serveis municipals s´ha triplicat, superant el milió de m3 anuals fins arribar al 1.033.292 m3 al 2011. A més, actualment el 100% de les fonts de Barcelona estan dotades de sistemes de recirculació de l´aigua, les 83 fonts ornamentals de la ciutat amb majors consums ja s´abasteixen amb aigua freàtica, i s´ha impermeabilitzat 177 fonts per garantir la seva estanquitat i evitar pèrdues.





Paraules clau