Comença el Pla Silenci, la campanya de reducció del soroll de l´oci nocturn a tota la ciutat : Servei de Premsa

Comença el Pla Silenci, la campanya de reducció del soroll de l´oci nocturn a tota la ciutat

13/07/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament posa en marxa avui el Pla Silenci, la campanya per a la reducció del soroll al voltant dels eixos d´oci nocturn de tota la ciutat. Aquest pla es desenvolupa fins al mes de novembre als districtes de Ciutat Vella, Gràcia, Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi, Eixample i les Corts, i fins al setembre a la resta de la ciutat: Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris. L´objectiu general de la campanya és millorar el confort acústic i reduir el soroll a aquelles zones de la ciutat on es concentra la major oferta d´establiments d´oci nocturn i on es detecta un ús intensiu de l´espai públic a la nit.

La campanya cerca l´equilibri entre el dret a gaudir de l´oci nocturn i el dret a descansar per part dels veïns, i es marca com a objectius específics:

– Verificar el grau de compliment de l´ordenança municipal en matèria de contaminació acústica de determinades zones i establiments.
– Informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat de reduir el soroll provinent de l´oci nocturn, especialment en les zones d´elevada contaminació acústica.
– Corresponsabilitzar als propietaris dels establiments en aquesta tasca

41 promotors ambientals i mims conscienciaran sobre el respecte del descans

Es pretén implicar els agents generadors de soroll i la ciutadania en la col·laboració per la reducció de la contaminació acústica, amb accions d´informació i sensibilització a través de promotors i actors que se centren tant en els propietaris dels establiments com en els clients i usuaris de l´espai públic. 22 promotors ambientals formats i amb experiència, 16 mims i 3 supervisors informaran sobre l´existència de la campanya i recordaran les normes de comportament cívic i respectuós amb el descans, en horaris entre les 23:00 hores i les 6:00 hores dels dijous, divendres i dissabte, i als eixos d´oci nocturn dels 10 districtes. A més, es recolliran dades i es farà una campanya de control, verificant el compliment de la normativa en matèria de contaminació acústica per part de les activitats i omplint una fitxa de caracterització de l´espai públic.

Enguany, com a novetat, alguns equips de promotors portaran un sonòmetre, per mostrar in situ les medicions del soroll emès pels usuaris als espais públics i locals d´oci a la nit.
La previsió és actuar en uns 700 establiments de tots els districtes les nits de dijous, divendres i dissabtes en horari nocturn.

Les accions es complementen també en zones d´aglomeració nocturna, és a dir en espais on es concentra l´oferta de locals (bars, bars musicals, discoteques, etc.), especialment en els horaris de tancament, entre les 11 de la nit i les 3 de la matinada per als bars musicals i entre les 11 de la nit i les 6 de la matinada per a les discoteques.

Coincidència amb l´entrada en vigor de la prohibició de les rutes d´alcohol a Ciutat Vella

Enguany, com a iniciativa específica per al districte de Ciutat Vella, l´Ajuntament ha prohibit, a través d´un decret de l´alcalde que ha entrat en vigor aquest cap de setmana, les rutes organitzades entre establiments de concurrència pública de Ciutat Vella, en el marc del pla municipal per controlar el soroll de l´activitat de l´oci nocturn. Aquesta acció coincideix amb la detecció d´un increment d´aquestes activitats organitzades, que fins ara no tenia cap tipus de regulació i que generalment estan directament relacionades amb el consum d´alcohol i resulten incompatibles amb la convivència ciutadana i amb el descans dels veïns. Per això, el nou decret restringeix la promoció, l´organització i l´execució de rutes organitzades d´usuaris en qualsevol modalitat entre establiments de pública concurrència del districte de Ciutat Vella, en la franja horària de les 23:00h a les 07:00h. El mateix decret estableix també la prohibició de la publicitat per qualsevol mitjà d´aquestes activitats.

Aquest decret es fonamenta en l´Ordenança sobre l´ús de les vies i els espais públics de Barcelona. Les rutes organitzades són un tipus d´activitat que consisteix a captar grups de clients per portar-los d´una forma guiada de bar en bar amb el consum d´alcohol com a principal activitat. Aquestes rutes, que sovint aglutinen grups de fins a 60 persones itinerants juntes, fent xivarri, generen un gran impacte acústic en un territori de la ciutat en el qual la majoria de carrers són estrets.

La Guàrdia Urbana ha previst un període d´informació inicial fins a aplicar les primeres sancions. El règim sancionador que estableixen les ordenances preveu multes immediates de fins a 900 euros que es poden imposar tant als responsables o els guies dels grups, a les empreses promotores de les activitats o fins i tot als establiments col·laboradors que formen part de les rutes.

Limitadors acústics per a les activitats a l´aire lliure

Per a tota la ciutat, el Pla Silenci també preveu la col·locació de limitadors acústics en actes i activitats de lleure a l´aire lliure, per tal de limitar el màxim d´emissió, i alhora limitar l´impacte acústic produït als habitatges més propers: per exemple als concerts de les festes de Gràcia, les Corts, Sants-Montjuïc i la Mercè.

L´any 2011 es va instal·lar limitadors en un total de 221 concerts en festes i revetlles a diferents districtes de la ciutat. En general, la campanya contra el soroll de l´estiu de 2011 va sensibilitzar més de 80.000 usuaris dels locals d´oci nocturn de la ciutat a traves de l´acció dels equips d´actors professionals, mims que demanaven silenci davant els accessos dels locals així com dels equips dels promotors ambientals que repartien informació en els locals.





Paraules clau