Els furts baixen un 19 per cent al metro de Barcelona després d´un any de funcionament del dispositiu Xarxa : Servei de Premsa

Els furts baixen un 19 per cent al metro de Barcelona després d´un any de funcionament del dispositiu Xarxa

13/07/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El dispositiu Xarxa, que la Guàrdia Urbana i la Policia de la Generalitat- Mossos d´Esquadra van posar en marxa ara fa un any, ha demostrat ser una eina eficaç en la lluita contra els delinqüents que operen al metro de Barcelona i a les línies urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat. Durant el darrer any, des del mes de juliol del l´any passsat fins enguany, els fets delictius registrats al suburbà han baixat gairebé un 19 per cent, la qual cosa suposa que s´han registrat 5.242 fets menys repecte el mateix període de l´any passat.

Els bons resultats assolits fins ara han comportat que l´Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Policia apostin per continuar mantenint aquest operatiu policial, que amb l´arribada de l´estiu, s´ha intensificat al seu nivell màxim. Així doncs, la Guàrdia Urbana i els Mossos d´Esquadra ja han començat a reforçar el patrullatge uniformat i de paisà en totes les estacions i línies de metro i de Ferrocarrils de la Generalitat potenciant l´acció preventiva i de dissuació en aquests espais.

El dispositiu combina l´actuació uniformada dels agents per prevenir i dissuadir l´acció dels carteristes, amb la vigilància realitzada per agents de paisà dels Mossos d´Esquadra desplegats pel metro amb l´objectiu d´enxampar els delinqüents habituals. Així mateix, també es realitzen controls estàtics als principals intercanviadors per tal de detectar possibles carteristes que es moguin per la xarxa. Aquests controls preventius es combinen amb agents de paisà.

Menys furts al Metro, menys delictes a Barcelona

El descens de furts al suburbà de Barcelona va acompanyat també d´una reducció significativa dels fets delictius registrats a la ciutat de Barcelona durant el darrer any. Des del mes de juliol de l´any passat fins enguany, Barcelona ha registrat un descens del 5,61 per cent dels delictes. Pel que fa als furts registrats al conjunt de la ciutat experimenten un descens del 8 per cent.

La intensificació en els patrullatges i en els controls policials realitzats en aquells punts on hi ha més aglomeracions, ja sigui en els intercanviadors, les andanes o entrades a combois, ha comportat que en el darrer any els agents hagin realitzat 1.203 detencions, un 1,52 per cent més que durant el mateix període de l´any anterior. Cada dia els agents detenen una mitjana de tres carteristes i n´imputen a 6 més.

D´aquestes detencions, un 30 per cent corresponen a detencions per requeriment, és a dir, els detinguts són persones que han estat identificades al suburbà que tenen ordres judicials de detenció. De fet, la forta pressió policial que s´està realitzant al metro de Barcelona ha fet incrementar notablement el nombre d´aquest tipus d´arrestos.

La resta de detencions, un 70 per cent, estan relacionades amb autors que han comès una falta o delicte de furt. De fet, la major part de fets delictius que es registren al metro de Barcelona són delictes contra el patrimoni, en la seva majoria furts al descuit.

Dispositiu Xarxa 2011/2012

Detencions per infracció penal 827
Detencions per requeriment judicial 376
Total 1.203

Així mateix, cal destacar que d´aquestes detencions un 50 per cent ho són in fraganti, és a dir els agents enxampen els autors dels fets en el moment en què estan realitzant el furt o poc temps després. En aquest sentit, la tasca de les unitats de paisà és important a l´hora de detectar els delinqüents habituals que operen a la xarxa del metro i acaben detenint-los.

Remarcar que els dos cossos policials han detectat que alguns grups delictius, molt presents a la xarxa del metro han abandonat la seva activitat delictiva al suburbà arran de la forta pressió policial exercida durant el darrer any.

Pel que fa als detinguts, la taxa de reincidència és molt elevada: un 78 per cent han estat arrestats en més d´una ocasió, ja sigui a la xarxa del metro o en qualsevol altre punt de la ciutat o del territori català i per qualsevol tipologia delictiva. Els agents constaten que generalment els delinqüents habituals al metro estan especialitzats en actuar en aquest espai i amb un modus operandi molt específic. Els principals mètodes utilitzats són el tap i la distracció.

En el primer cas es tracta d´un furt comès per part d´un grup de persones que actuen conjuntament. Una d´elles capta la víctima a l´andana i s´espera a que entri al comboi. Aleshores, hàbilment, una o dues persones del grup es situen just davant de la víctima i l´impedeixen pujar a dins del vagó mentre que la resta del grup l´envolta creant una petita aglomeració fictícia. Els integrants del grup situat al darrera fan pressió cap endavant fent veure que també volen entrar-hi, fet que provoca petites empentes sobre el turista que són aprofitades pels carteristes per sostreure-li la cartera.

En el cas de la distracció, actuen dos o tres persones per cometre el furt, atabalant el turista preguntant-li insistentment una direcció o posant-li un mapa per fer-li preguntes sovint incomprensibles… És en aquest moment en què un dels autors li agafa la bossa o bé li obre la cremallera de la motxilla per posteriorment marxar del lloc.

Durant el darrer any, la Guàrdia Urbana i els Mossos d´Esquadra han destinat un total de 26.936 patrulles per garantir la seguretat en la mobilitat del transport urbà, prevenir l´acció de carteristes i detenir els principals autors d´il·lícits penals.

Per part de Mossos d´Esquadra, participen en l´Operació Xarxa agents de l´Àrea de Seguretat de Transport Metropolità (ASMET), les Unitats de Seguretat Ciutadana de totes les comissaries de Barcelona, de l´Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i de la Brigada Mòbil (BRIMO). Els agents han patrullat d´uniforme i de paisà i s´han desplegat en tots aquells punts on es produeixen més aglomeracions. La major part de les detencions han estat realitzades per agents de paisà.

En el dispositiu de la Guàrdia Urbana han participat els efectius de totes les Unitats Territorials dels districtes de la ciutat, a més d´agents de les Unitats Centralitzades de la Unitat de Policia Administrativa i de Seguretat (UPAS), la Unitat de Suport Diürn (USD) i la Unitat Nocturna Operativa Centralitzada (UNOC). La policia local ha realitzat patrullatges uniformats que han permès dur a terme una important tasca de prevenció i dissuasió dels fets delictius que es podien donar en aquesta infraestructura.

L´Operació Xarxa també ha permès que durant aquest període els agents hagin actuat per advertir, corregir i denunciar aquelles infraccions referents a les Ordenances Municipals que es produeixen a l´interior del suburbà. Els cossos policials han fet 262 actes per venda ambulant, 107 denúncies a col·laboradors de venda ambulant, 124 actes per abandonament de material a dins del metro, 74 denúncies per activitats no permeses com músics sense autorització o mendicitat coactiva a dins dels vagons i 20 denúncies per consum de begudes alcohòliques.





Paraules clau