L´Alcalde Trias destaca que les grans empreses xineses veuen Barcelona com una gran oportunitat d´inversió i li demanen que les tinguin en compte : Servei de Premsa

L´Alcalde Trias destaca que les grans empreses xineses veuen Barcelona com una gran oportunitat d´inversió i li demanen que les tinguin en compte

14/07/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

?Aquí a la Xina la gent està molt interessada en Barcelona. Tot i saber la situació difícil de l´Estat o de les finances de la Generalitat, el cert és que veuen Barcelona com una oportunitat per invertir en el sector de la logística, les infraestructures i les noves tecnologies i ens demanen que els tinguem molt en compte. Estem deixant obertes unes molt bones vies de relació que poden acabar positivament?. Amb aquestes paraules ha resumit l´alcalde Xavier Trias el resultats de les tres reunions de treball que ahir va mantenir a Beijing amb els màxims responsables de grans corporacions industrials i financeres com són CCIC, l´empresa estatal Xinesa de Certificacions i Inspeccions; l´ICBC Industrial & Commercial Bank of China; i la China Railway Construction Corporation (CRCC).

L´alcalde Xavier Trias, encapçalant una delegació institucional barcelonina en la qual també participen el Port de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca, Barcelona Regional i la Fira de Barcelona, continua el seu viatge per les quatre grans ciutats xineses en una missió de promoció econòmica de la ciutat i de captació d´inversions. ?Davant la situació difícil que viu l´economia espanyola i la catalana, que cada dia veiem al matí en llegir els diaris, jo compleixo amb la meva obligació i estic aquí a la recerca d´inversions per Barcelona perquè jo no em puc permetre que la ciutat s´aturi, necessitem que vingui molta gent, grans empreses, emprenedors, a generar riquesa a Catalunya, i aquí a la Xina m´estic reunint amb gent que en té molt d´interès?, ha dit Trias, que ha recordat que ?avui Barcelona és un gran actiu, una gran marca, que estic segur que pot actuar de punta de llança de la recuperació econòmica del país; i el govern de l´Estat també hauria de fer aquesta aposta, perquè seran Barcelona i la seva àrea Metropolitana els que ens faran sortir i superar aquesta crisi. No podem centrar-nos només en reduir i retallar, cal que donem esperança i il·lusió a la gent, i és el que nosaltres fem?.

Ahir a la tarda, Trias i la resta de la delegació de Barcelona es va reunir amb el president de la CCIC, una empresa estatal xinesa que fa inspecció, verificació i certificació dels productes estrangers que volen entrar al mercat xinès. Es posiciona com la 4ª empresa d´inspecció i certificació més important del món. Té 6 sucursals a Europa (Rotterdam, Barcelona, Londres, Bremen, Marsella, i Moscou). La sucursal de Barcelona s´hi va instal·lar el 1994, a l?Eixample. Ara mateix només donen serveis al sector industrial, principalment automoció i industria auxiliar. Els seus plans de futur contemplen que d´aquí uns anys començarà a certificar productes alimentaris, degut d´interès del Govern Xinès en augmentar els controls dins d´aquest sector. Així, i a més de les sucursals, Beijing està considerant establir una seu a Europa que serà una important laboratori d´anàlisi. Barcelona és una de les opcions més seriosa, i per això la vista institucional de l´Alcalde per donar-li ple suport i afavorir una decisió final positiva. El Consorci de la Zona Franca els ha ofert espais lliure disponibles que els responsables xinesos han trobat molt idonis. En les pròximes setmanes es mantindran els contactes ja a Barcelona, però la delegació catalana es va endur ahir una sensació molt positiva davant la possibilitat d´acollir aquesta nova seu que també serà molt positiva pel Port de Barcelona i la seva estratègia d´esdevenir referència en el trànsit de mercaderies entre la Xina i el sud d´Europa.

La delegació de l´Ajuntament es va reunir també ahir amb la consellera delegada del Banc Industrial i Comercial de la Xina. L´ICBC és el banc més gran de la Xina i el major banc del món per capitalització de mercat. Així mateix és un dels “Quatre Grans” bancs comercials de propietat estatal (els altres tres són el Banc de la Xina, Banc Agrícola de la Xina, i el Banc de Construcció de la Xina). És el banc més gran del món en valor de mercat, en dipòsits, i el banc més rendible del món. La primera sucursal d´aquest Banc a Espanya es va obrir l´any 2011 al centre de Madrid. A Europa tenen oficines a Amsterdam, Brussel·les, Milà i París. L´ICBC té previst d´obrir una oficina a Barcelona a mitjans d´octubre de 2012 a la plaça Tetuan, a l´Eixample. La delegació de Barcelona ha presentat un llarg paquet de projectes susceptibles de rebre interès per parts d´inversors xinesos, que els responsables del banc han recollit molt favorablement i sobre els quals han assegurat que es posen a treballar.

Segons ha explicat l´Alcalde Trias, el fet que aquest banc estigui a Barcelona, augmentarà la confiança de les empreses xineses alhora d´escollir la capital catalana com a plataforma d´entrada a Europa. Igualment, és d´esperar un increment del crèdit a les empreses que comercialitzen amb la Xina per part d´aquesta institució.

Un augment aquest de la confiança que el mateix alcalde Trias ha tingut ocasió de ponderar en la següent reunió, també ahir a la tarda, amb els responsables màxims de la China Railway Construction Corporation (CRCC), una empresa fundada el 1948 amb seu a Beijing que es dedica a les infraestructures ferroviàries, sota la supervisió del Consell d´Estat de la República Popular de la Xina. És la segona empresa estatal de construcció, just darrera de la Xina Railway Engineering Corporation. Anteriorment s´havia dedicat als negocis de contractació de la construcció, topografia, disseny i consulta, fabricació industrial, explotació de béns immobles, operacions de capital i logística.

Barcelona està en contacte amb aquesta empresa des de fa més de 8 mesos perquè es puguin incorporar al projecte de plataforma logística industrial que es vol desenvolupar en l´entorn del port de Barcelona i la Zona Franca. La delegació barcelonina que encapçala l´alcalde va constatar ahir que els interessa molt la proposta i entrar en el mercat d´infraestructures d´Europa, i que l´avaluen molt seriosament, com també reconeixen molt valuosa la participació directa del Port en les reunions de la mà del seu president, Sixte Cambra. Les dues parts van acordar crear una comissió de treball, que dirigiran el tercer Tinent d´Alcalde de l?Ajuntament de Barcelona Antoni Vives, i el vicepresident de CRCC, Cheng Xiaoxing, i que es tornarà a reunir el pròxim mes d´octubre a Pequín.

Agenda de l´Alcalde de Barcelona i delegació de diumenge, 15 de juliol de 2012

Hong Kong

13:30 Trobada amb la colònia espanyola a Hong Kong i l´Associació Catalana

Lloc: Hotel JW Marriott Hong Kong





Paraules clau