Trias estableix una aliança estratègica amb primeres empreses tecnològiques xineses perquè Barcelona lideri l´aposta per les ?smart cities? i el vehicle elèctric : Servei de Premsa

Trias estableix una aliança estratègica amb primeres empreses tecnològiques xineses perquè Barcelona lideri l´aposta per les ?smart cities? i el vehicle elèctric

16/07/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Xavier Trias ha tancat aquesta tarda la seva jornada de treball a la ciutat de Shenzhen visitant les seus de les multinacionals Huawei i BYD i després de reunir-se amb els seus principals executius ha expressat el seu interès per col·laborar amb Barcelona i convertir la capital catalana en l?escenari de la presentació a Europa dels seus avenços industrials. Barcelona ha establert una aliança estratègica amb aquestes primeríssimes empreses tecnològiques per liderar l´aposta per les ?smart cities´, la capitalitat del mòbil, el vehicle elèctric i l´autosuficiència energètica.

A més de visitar Huawei i BYD, l´alcalde Trias i la seva delegació ha presentat el model econòmic de Barcelona a empresaris d´aquesta ciutat xinesa, que s´està consolidant com un referent en tecnologia mòbil i de telecomunicacions. En aquest acte del model econòmic de Barcelona, Trias estava acompanyat pel tercer Tinent d´Alcalde d´Habitat Urbà, Antoni Vives; el director general de Fira de Barcelona, Agustín Cordón; el director de Barcelona Regional, Guillermo Muller; i el director d´internacionalització de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Maria Cervera. ?La presència de tots nosaltres demostra que compartim l´objectiu que qualsevol empresa xinesa que desitgi invertir en Barcelona se senti el més acompanyada possible?.

L´alcalde ha explicat que Barcelona és una ciutat amb molts atractius i potencialitats, una ciutat que és referent d´una potent àrea metropolitana que ambiciona ser la capital econòmica del Sud d´Europa i de la Mediterrània; amb una potent marca de ciutat de prestigi mundial, amb gran capital humà i d´una gran capacitat emprenedora; i una economia diversificada i oberta al món a molts sectors. Trias ha recordat l´aposta que s´està fent per sectors de gran rellevància estratègica per al futur com les noves tecnologies, ?Barcelona és la Capital Mundial de la Tecnologia Mòbil i les oportunitats de negoci en aquest sector no paren de créixer?, ha dit.

També ha explicat que Barcelona s´està posicionant amb força com un líder en l´economia de la innovació urbana, al voltant del concepte de les “Smart Cities”, ?una aposta que no solament constitueix un pas endavant per millorar la qualitat de vida, sinó que també està generant importants oportunitats econòmiques?. Demà mateix, ha explicat l´alcalde Trias, se celebrarà a Barcelona la presentació del “City Protocol”, un protocol internacional de ciutats intel·ligents amb la participació de moltes ciutats, centres d´investigació i empreses de tot el món.

Finalment, Trias ha destacat un altre sector de referència: la logística, on Barcelona també té en aquests moments un conjunt d´actius únics a nivell europeu. L´alcalde ha acabat la seva intervenció afegint que ?a Barcelona volem facilitar les coses a les empreses que vinguin a Barcelona. Se sentiran acompanyats i seran molt benvinguts?.

Visites als gegants Huawei i BYD

L´alcalde ha visitat Huawei Tecnologies, una multinacional líder de serveis i equipaments de telecomunicacions i xarxes amb seu a Shenzhen. És el major fabricant a la Xina d´equipaments de telecomunicacions i xarxes, i el segon fabricant mundial d´equips d´infraestructura de telecomunicacions mòbils. Les seves activitats principals són la construcció de xarxes de telecomunicacions, el subministrament de serveis i equipament operacional i de consultoria a les empreses i la fabricació de dispositius de comunicacions per al mercat de consum.

L´empresa compta amb més de 140.000 treballadors, un 46% dels quals es dediquen a I+D. El gegant asiàtic sempre ha triat Barcelona per presentar les seves novetats relacionades amb els telèfons mòbils en el marc del Mobile World Congress. Segons ha explicat Trias, ?la reunió ha estat molt important; ja estem tenint una relació molt estreta a través de la seva col·laboració amb el MWC; però ara hem arribat a l´acord que aquesta relació es pot ampliar més enllà dels mòbils, en àmbits ara tan estratègics com són l´impuls al desenvolupament de les smart cities, amb temes clau com poden ser els àmbits de la millora de la governança de les ciutats, el diagnòstic mèdic per via telemàtica, la gestió del trànsit, entre altres?. Els responsables de Huawei han exposat que aposten per Barcelona perquè esdevingui la seu de la presentació i posada de llarg dels seus avenços tecnològics.

En el transcurs de la presentació dels seus plans estratègics vinculats a Barcelona i Catalunya, un acte obert als mitjans de comunicació, Huawei ha fet públic el seu interès en participar en un projecte empresarial, amb socis empresarials a Catalunya, per instal·lar a les antigues naus industrials de la Sony a Viladecavalls una seu de manteniment i atenció al client post-venda, que donaria servei a tota Europa occidental. A preguntes dels periodistes, Xavier Trias ha explicat que es tracta ?d´una col·laboració important, que la Generalitat està negociant i que correspondrà a ells explicar; però que en qualsevol cas serveix per posar de manifest que les coses són serioses, que Huawei vol seguir col·laborant, ja ho fa amb el Mobile, amb coses importants amb Barcelona, la seva Àrea Metropolitana, i Catalunya?.

L´altra gran empresa que ha visitat la delegació barcelonina encapçalada per l´alcalde és BYD, una fàbrica de 180.000 treballadors que han fet una aposta tecnològica per una mobilitat més eficient i sostenible.

BYD Auto s´ha destacat per la seva important contribució en el desenvolupament i producció de vehicles de benzina, elèctrics i híbrids. Actualment hi ha 200 autobusos elèctrics circulant per la ciutat de Shenzhen i tenen signats diferents acords de subministrament d´unitats a Frankfurt, Helsinki, Amsterdam i Shiermonnikoog. BYD Auto té com a objectiu convertir el nostre país i a Barcelona en una plataforma de negocis. BYD va cedir un autobús elèctric (model BYD K9) a TMB que ha estat a prova durant 15 dies al mes de juny. Barcelona és referent a nivell europeu en la mobilitat elèctrica i s´ha ofert com a laboratori urbà perquè les empreses provin les tecnologies dels seus vehicles i components en els seus carrers. L´alcalde Trias ha destacat que la prova del motor elèctric de l´autobús que s´ha testat a Barcelona ha anat molt bé, i que en la fase que ara s´obre es tractaran altres paràmetres com el de la confortabilitat i l´assoliment dels nivells de qualitat que la ciutat de Barcelona ja té establerts. S´obren moltes possibilitats de col·laborar, ja que tot i que els busos es fabriquen i arriben de la Xina, es podria fer la carrosseria a Catalunya, ha apuntat l´alcalde. Trias ha destacat que la col·laboració amb aquesta empresa també s´obrirà en el camp del seu desenvolupament de sistemes d´emmagatzematge d´energia elèctrica, piles elèctriques i acumuladors, en el procés de liderar processos de gestió intel·ligent de l´energia i avançar en l?autosuficiència.

Agenda de l´Alcalde de Barcelona i delegació del dimarts, 17 de juliol de 2012

Kong Kong

10.30 Reunió amb Carry Lam Cheng Yuet-Ngor, Chief Secretary for Administration de la ciutat de Hong Kong.

11.30 Acte de signatura del Memorandum of Understanding entre l´Ajuntament de Barcelonal i Hong Kong Institute of Urban Design. I primera reunió de la comissió executiva del Think Tank Barcelona-Hong Kong

Lloc: Lippo Centre, 89 Queensway, Admiralty, Hong Kong

19.00 Presentació ?A Different Waterfront Makes a City Different – Barcelona Experience?, a càrrec de l´Alcalde Xavier Trias, i el 3er Tinent d´Alcalde, Antoni Vives.

Lloc: Energising Kowloon East Office, 122 Hoi Bun Road, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong





Paraules clau