Barcelona i Hong Kong signen un acord que ha de permetre la capital catalana exportar al món la seva experiència de transformació urbana del litoral : Servei de Premsa

Barcelona i Hong Kong signen un acord que ha de permetre la capital catalana exportar al món la seva experiència de transformació urbana del litoral

17/07/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

En la seva darrera jornada de treball a la Xina, a Hong Kong, l´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha rubricat un acord de col·laboració que les dues ciutats han signat avui i que ha de permetre la capital catalana exportar al món la seva experiència de transformació urbana del litoral. Les dues ciutats, a través de Barcelona Regional (BR) i el Hong Kong Institute of Urban Design (HKIUD), creen un ?think tank´ per determinar com poden ser les ciutats del futur i com es pot millorar la qualitat de vida de les persones. Al matí, Xavier Trias, i la delegació barcelonina que l´acompanya en aquest viatge, ha estat rebut per la número dos del Govern de Hong Kong, la Chief Secretary, Carrie Lam, que tot just fa quinze dies que ostenta aquest càrrec després de la constitució del nou Govern electe el passat 1 de juliol.

L´acord de col·laboració l´han signat, per part de Barcelona Regional el seu president i tinent d´alcalde d´Habitat Urbà, Antoni Vives, i el seu director general, Guillermo Muller; i per part de la ciutat de Hong Kong, Bernard V. Lim, president del Hong Kong Institute of Urban Design; Peter Cookson, president del Hong Kong Institut of Urban Planner, i KS Wong, director del Hong Kong Green Building Council, i té com a objectiu posar en marxa un instrument de col·laboració comú que esdevingui un espai de pensament i reflexió mundial sobre urbanisme i arquitectura de les ciutats.

El Think Tank d´Urbanisme i Arquitectura Hong Kong ? Barcelona es constitueix amb la missió d´estudiar i analitzar l´estratègia urbana contemporània i els nous models de ciutat que posin en valor l´economia de les ciutats, la mobilitat dels ciutadans, l´accés a l´habitatge i l´ecologia urbana. Aquest òrgan estarà assessorat per un Comitè Científic format per uns 50 experts, en àmbits de l´arquitectura, l´urbanisme, la geografia i d´altres especialitats vinculades a la transformació de les ciutats. El grup difondrà aquelles bones pràctiques que tendeixin a la prosperitat de les urbs i cada any seleccionarà un projecte d´interès per al seu estudi.

Avui mateix, i després de la seva creació, ja s´ha reunit la primera comissió tècnica per acordar el pla d´actuació i s´ha celebrat la primera sessió de treball, un seminari en què Barcelona, de la ma d´Antoni Vives, i amb una introducció de l?Alcalde, ha desenvolupat la conferència ?A Different Waterfront Makes a City Different – Barcelona Experience?. Segons ha explicat el tinent d´alcalde Antoni Vives, l´Ajuntament de Barcelona busca amb aquest projecte ?poder exportar de manera efectiva l´experiència urbanística de Barcelona a tot al món?, apostant per poder participar en el repte que té plantejat actualment Hong Kong de transformar 64 kilòmetres del seu front marítim en fins a tres grans projectes repartits per la ciutat.

L´Alcalde Xavier Trias ha agraït al cònsul d´Espanya a Hong Kong les seves atencions ja que la seva seu al Districte Central de la ciutat xinesa ha acollit la signatura de l´acord (Memorandum of Understanding) entre l´Ajuntament de Barcelona, representat per Barcelona Regional, i les entitats responsables de l´urbanisme, la planificació i l´economia verda de la ciutat de Hong Kong.

Durant l´acte, l´Alcalde Xavier Trias ha posat de relleu que ?tenim, en principi, dues ciutats que són molt diferents. Hong Kong amb un creixement explosiu els darrers anys, amb més de set milions d´habitants i que ha anat creixent en altura; i Barcelona, ciutat densa, però no massificada de només 1,7 milions de persones, més una àrea metropolitana que supera els 3,5 milions?. Ara a Hong Kong fan una aposta per la qualitat amb la voluntat de donar un millor servei a les persones que hi viuen, sobretot en el front marítim. I és en aquest punt que troben l´enllaç amb l´experiència de Barcelona i la immensa transformació del seu litoral en els darrers 25 anys. Segons Trias, ?d´aquesta experiència nostra en poden treure aquí aprenentatges, sense dubte. I alhora nosaltres també ens podem aprofitar de la seva creativitat, el seu atreviment i de la seva aposta pel disseny?.
Xavier Trias està convençut que de l´acord d´avui ?naixeran fórmules de col·laboració que segur seran molt profitoses pels intercanvis que es generaran?. ?Aquesta és una de les feines importants que hem encarregat a Barcelona Regional, obrir-se al món, intercanviar experiències i establir noves relacions que la ciutat pugui aprofitar?, ha explicat l´Alcalde.

L´Alcalde Trias creu que ?es poden treure bones experiències de Hong Kong? tot i que ?el mimetisme seria un error?. Trias ha afirmat que ?m´emporto idees interessants, per exemple en l´àmbit del transport públic, en il·luminació amb tecnologia led, en la qualitat de les seves construccions, perquè les edificacions altes, ben fetes, no són per a menysprear, però cada cosa té el seu lloc, sense mimetismes?. L´Alcalde ha afegit que ?hem d´aprofitar aquest nou pont de relacions entre les dues ciutats com una gran oportunitat per a que professionals de casa nostra pugui venir aquí a treballar i col·laborar?.

Balanç del viatge a la Xina

Abans de tornar a Barcelona, l´Alcalde ha fet una valoració molt positiva del viatge oficial d´una setmana a la Xina. Segons Trias, ?hem fet una feina que tindrà continuïtat al llarg dels pròxims quatre anys. No hem vingut a fer-nos una foto, sinó a sembrar i treure resultats dins d´un temps?. Xavier Trias torna de la Xina il·lusionat perquè ?tot i la situació que viu Espanya, la seva economia, hem constatat que Barcelona és una ciutat molt valorada aquí, molt respectada, i amb qui tothom vol fer coses. Això il·lusiona. I està bé que tothom sàpiga a Barcelona que la gent ens valora extraordinàriament, i que tenim un futur esplèndid si continuem treballant des del rigor, la seriositat i la solvència?.

L´Alcalde ha remarcat el fet que ?hem estat rebuts de manera extraordinària, per molta gent, ajuntaments, institucions i empreses, i creiem que a partir d´ara tindrem molt bones col·laboracions?. En aquest context, l´Alcalde ha explicat que transmetrà al President Artur Mas, que al desembre també viatjarà a la Xina, la ?simpatia i optimisme? envers Barcelona i Catalunya que ha copsat aquests dies.
?La conclusió del viatge ha de servir per llançar el missatge que Barcelona té grans oportunitats, i que aquestes no es poden deixar passar. Aquí a la Xina, ens valoren, i volen establir col·laboracions amb nosaltres?, ha reblat l´Alcalde.





Paraules clau