Comencen els enderrocs que posaran al descobert un tram de 21,8 metres de muralla romana al barri Gòtic : Servei de Premsa

Comencen els enderrocs que posaran al descobert un tram de 21,8 metres de muralla romana al barri Gòtic

20/07/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Han començat els treballs d´enderroc de dues finques del carrer del Sotstinent Navarro, les finques dels números 14 i 16, operació que permetrà posar al descobert un tram de 21,8 metres de longitud de la segona muralla romana que es va construir a la ciutat.
Els treballs han començat a l´interior dels immobles amb tasques menors. En les properes setmanes es desenvoluparan diferents operacions per tal de desconnectar els edificis de la muralla sense malmetre-la (amb l´assessorament i el seguiment d´un arqueòleg) i posteriorment, ja cap a la tercera setmana d´agost, es procedirà a la demolició dels edificis. Es preveu que fa finals d´agost pugui estar enllestida l´operació, que conclourà aplicant un acabat provisional de sauló a l´espai públic que quedarà alliberat, i que té una superfície de 421 m2.

La posada al descobert d´aquest tram de muralla romana forma part del Pla Barcino, un projecte que impulsa l´Ajuntament de Barcelona per posar en valor del patrimoni històric. Amb aquest tram quedaran a la vista i es podran contemplar a Barcelona quatre segments de l´antiga fortificació romana, pel seu costat oest. Al tram del carrer Tapineria s´hi va afegir fa uns anys el que hi ha situat a la confluència del carrer Sotstinent Navarro i la Baixada del Caçador. Un altre tram visible és a la plaça dels Traginers, a on la muralla comença a fer el gir que la tancava pel sud.

Al costat sud, és visible també el tram del carrer del Regomir, al pati interior situat al centre cívic Pati Llimona. La rehabilitació integral i la incorporació a aquest centre de l´edifici del carrer del Regomir 7 ha permès posar al descobert també un conjunt termal i una de les torres circulars que flaquejaven la porta d´entrada a la ciutat per la banda de mar.

La segona muralla romana de Barcelona és l´única de la qual se´n conserven restes importants en l´actualitat. Està documentat que es va començar a construir a finals del segle II i no es va acabar fins al segle IV. Aquesta muralla delimitava la zona actualment compresa entre la plaça Nova al nord, la plaça dels Traginers al sud, els carrers Tapineria i Sotstinent Navarro a l´est i els carrers de la Palla, Banys Nous i Avinyó a l´oest. Aquesta segona muralla es va construir sobre una altra anterior de menys alçada i gruix, que de fet va haver de ser reforçada després de ser franquejada al segle II.





Paraules clau