Barcelona aprova el nou Pla Local de Seguretat Ciutadana pel 2012-2015 : Servei de Premsa

Barcelona aprova el nou Pla Local de Seguretat Ciutadana pel 2012-2015

24/07/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern Municipal ha elaborat el Pla de Seguretat Ciutadana de Barcelona pels anys 2012-2015. El nou text suposa la revisió i adaptació del Pla 2009-2011 al nou context econòmic i social per tal de donar respostes als reptes actuals de la capital catalana. L´objectiu principal del Pla és fer que els ciutadans se sentin segurs a la ciutat de Barcelona, incidint tant en la reducció dels delictes com en la percepció de la seguretat.

El Pla de Seguretat Ciutadana de Barcelona 2012-2015 es basa en:

– Planificar les polítiques públiques que han de millorar l´estat de la seguretat i la convivència a la ciutat en els propers quatre anys, integrant tant les polítiques policials com les de foment de la convivència, la participació i la resolució pacífica del conflicte.
– Elaborar i mantenir un quadre d´indicadors permanent sobre l´estat de la seguretat.
– Desenvolupar línies d´anàlisi sobre la seguretat a la ciutat.

L´Ajuntament de Barcelona entén que la gestió eficaç de la seguretat ciutadana ha de ser integral; amb una combinació equilibrada de les mesures preventives i les dissuasòries, i donant resposta tant a la dimensió objectiva com a la dimensió subjectiva de la seguretat. Fruit de l´anàlisi de la Direcció de Prevenció de l´Àrea de Prevenció Seguretat i Mobilitat, el Pla estableix que cal formular i implementar polítiques de seguretat que combinin la solució penal amb el reforç de la comunitat, la inclusió social i la cohesió social i territorial.

» Anticipar-se als conflictes

El Pla 2012-2015 analitza, planifica i estableix aquelles línies d´actuació necessàries per millorar els índex de victimització i reforçar la percepció de seguretat a Barcelona i als seus barris. Els àmbits i actuacions plantejades es fonamenten en els següents principis:

– Anticipació i prevenció. El Govern Municipal treballarà mitjançant el coneixement i el diagnòstic de les situacions que es poden donar a l´espai públic de la ciutat, amb l´objectiu d´anticipar els conflictes i d´aquesta manera reduir i evitar l´exposició al risc i minorar les tensions als carrers de Barcelona.

– Participació, transversalitat i coordinació. Les qüestions referents a la seguretat s´abordaran des d´una perspectiva transversal, en coordinació amb tots els serveis municipals implicats i millorant els diferents canals d´informació per donar una resposta més eficient i més eficaç davant les situacions que es detectin. A banda, també es vol treballar per implicar les diferents comunitats en la resolució dels conflictes.

– Contenir, resoldre i recuperar socialment el conflicte. L´Ajuntament de Barcelona farà una tasca de gestió eficaç dels problemes, abans que aquests esclatin o s´estenguin. A banda es treballarà per implicar als infractors i oferir mesures alternatives o substitutòries de les sancions per tal que facin una recuperació dels danys comesos.

» 12 línies d´actuació

El Pla de Seguretat 2012-2015 comprèn les grans directrius i objectius que cal portar a terme durant aquest període en el territori de la ciutat i els seus barris. Les diferents línies i àmbits d´intervenció s´agrupen en quatre grans eixos estratègics que es concreten en dotze vectors de desenvolupament.

EIX 1. Potenciar uns barris més segurs/una vivència més segura dels barris
– Incorporar la dimensió seguretat a les polítiques municipals, especialment en l´urbanisme i el disseny urbà.
– Fomentar les relacions de respecte vers les persones i la ciutat.
– Fomentar la cohesió social i territorial dels barris.

EIX 2. Anticipar i gestionar els conflictes que sorgeixen en la convivència
– Minorar les tensions en espais de potencial transferència del conflicte. Les comunitats de veïns, els centres escolars.
– Contenir els conflictes per l´ús dels espais públics, intervenir davant la presència de persones que dificulten l´ús ciutadà de l´espai públic.

EIX 3. Prevenir i controlar l´activitat delictiva.
– Reduir els delictes contra el patrimoni (furts i robatoris).
– Millorar la seguretat en el sector del comerç.
– Minimitzar el risc dels turistes i dels visitants.
– Prevenir i controlar les manifestacions de la violència interpersonal.

EIX 4.- Reforçar la gestió local de la seguretat.
– Millorar els canals d´atenció al ciutadà utilitzant les xarxes socials i les eines de comunicació 2.0.
– Reforçar la proximitat i millorar la transferència d´informació entre els serveis de l´Ajuntament.
– Socialitzar el coneixement.

Durant els propers quatre anys de vigència del Pla s´impulsaran accions concretes fent especial èmfasi en:

– La millora de la seguretat i de l´opinió sobre la seguretat al barri;
– La millora de la seguretat en el sector serveis (comerç i turisme) com a primer sector econòmic de la ciutat;
– L´atenció específica i el suport als centres educatius, les escoles i els instituts, i sobre els que els operadors de la seguretat hi tindran una especial dedicació;
– La incorporació en els plans de ciutat (planejament, pla estratègic de turisme, pla jove, dona, pla director d´il·luminació, etc..) de la dimensió seguretat i percepció.

Les línies mestres del nou Pla es van aprovar a la darrera sessió de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, el passat 24 de maig.





Paraules clau