El nou Pla Estratègic de l´Esport situa Barcelona com a capital de l´esport i fomenta la pràctica esportiva en tots els àmbits de la ciutadania : Servei de Premsa

El nou Pla Estratègic de l´Esport situa Barcelona com a capital de l´esport i fomenta la pràctica esportiva en tots els àmbits de la ciutadania

25/07/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui el nou Pla Estratègic de l´Esport, que marca els principals línies d´actuació a nivell esportiu de Barcelona al llarg dels propers anys.

El Nou Pla està estructurat en 6 eixos: l´esport educatiu; esports i clubs; esport, ciutat i benestar; cohesió social i esport; esport, motor econòmic de la ciutat; i projecció internacional. Maite Fandos ha explicat que ?l´objectiu del pla és fer de la de Barcelona una ciutat esportivament educativa, competitiva, excel·lent, inclusiva, saludable?

El Pla Estratègic de l´Esport de Barcelona, ha formulat una proposta d´actuació estructurada en 22 projectes agrupats en 6 Plans Directors que plantegen estratègies de millora i de canvi que principalment han estat pensades per incidir en: els equipaments esportius i espais de pràctica a la ciutat; les tecnologies, el coneixement i la formació necessària a implantar per a la millora de la gestió del sistema esportiu i dels agents; la necessitat de canviar les vies de finançament actual del sistema esportiu; la oportunitat d´utilitzar l´esport com a instrument de projecció internacional de Barcelona; la voluntat de seguir utilitzant l´esport com a instrument educatiu, i de difusió dels valors que aporta; potenciar encara més la vinculació entre l´esport i la salut.

D´aquesta manera el govern impulsa aquesta voluntat de potenciar i millorar la pràctica esportiva de tota la població de la ciutat fomentant l´esport en tots els àmbits possibles. En aquest sentit cal destacar la voluntat d´incidir amb força en l´àmbit educatiu i en el teixit associatiu de la ciutat. Per una banda la promoció de l´esport als centres educatius és fonamental per transmetre a infants i joves els valors de la pràctica esportiva i per garantir que els futur ciutadans tinguin una vida saludable i al mateix temps un valors que fomentin la cohesió social. Per altra banda, el teixit associatiu de la ciutat ha estat imprescindible per a fomentar també la pràctica esportiva i la transmissió de valors. D´aquesta manera es treballarà per implementar i promocionar conjuntament amb federacions, entitats i clubs nous programes esportius garantint que aquest teixit es converteixi en l´eix fonamental de l´esport base i de l´estructura esportiva de la ciutat.

Maite Fandos ha volgut agrair ?l´esforç que fan les entitats i clubs esportius d´aquesta ciutat, i volem donar-los el màxim suport. Entre tots farem que Barcelona sigui la capital de l´esport?

Però el nou Pla també planteja no solament el foment de l´esport en diferents àmbits sinó la planificació i gestió dels espais esportius. En aquest sentit la nova estratègia es basa en impulsar per a tota la xarxa de centres esportius públics i privats de la ciutat un compromís en vers la qualitat en el seu funcionament i en la prestació dels serveis esportius que ofereixin a la població. Al mateix temps es visualitzarà Barcelona com un escenari de pràctica esportiva pel que la ciutat, no només s´anirà dotant d´espais per a la pràctica esportiva i l´activitat física en els seus espais urbans o naturals sinó que també proposa projectes concrets per promocionar-ne el seu ús. I, en aquest sentit, es potenciarà la vinculació de la ciutat amb les platges i amb el mar ja que precisament l´aigua és un escenari més de diferents tipus de pràctiques esportives i per tant un espai més on es pot fomentar l´esport com a eina de millora de la salut i qualitat de vida de la ciutadania.

El Pla proposa també, la potenciació de la incorporació amb força de les noves tecnologies en el mon de l´esport, més enllà de la immediatesa en la difusió de la informació vers la pràctica esportiva, es tracta de trobar noves i més àgils formules de generar xarxes de relació entre els diferents actors del sistema esportiu, i poder articular per part de l´Ajuntament noves fórmules d´interacció que permetin establir nous i complementaris processos per poder donar suport als projectes que els diferents agents, clubs i entitats de la ciutat desenvolupen.

Entre aquests projectes, el Pla planteja l´impuls de la proposta de Barcelona i el Pirineu per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d´Hivern de l´any 2022. La ciutat de Barcelona, com a capital de Catalunya, ha de posar-se al servei de la resta del territori català i contribuir a la seva projecció internacional, per aquest motiu, aquesta candidatura conjunta ha de servir per situar el Pirineu en el món, com els Jocs Olímpics del 92 van servir per situar Barcelona internacionalment.

» Barcelona, capital de l´esport

El Pla Estratègic també contempla l´esport com una peça fonamental de dinamització econòmica. Els esdeveniments esportius ajuden a transformar no solament la ciutat a nivell educatiu i social sinó també econòmicament. L´activitat esportiva promou l´activitat econòmica des de la base ja que per fer esport un s´ha d´equipar fins a la generació de dinàmiques empresarials. Però l´esport també atrau un turisme de qualitat i únic. El turista esportiu es trasllada a Barcelona per participar en algun esdeveniment, per viure uns dies a la ciutat mentre continua practicant el seu esport preferit. I, d´aquesta manera Barcelona com a Capital de l´Esport atrau no solament dinàmiques esportives que ajuden a dinamitzar el teixit econòmic de la ciutat sinó també un sector turístic de qualitat que revaloritzen la marca Barcelona.

En aquest sentit, el Pla Estratègic proposa projectes de futur que tenen la seva base en la capacitat de generació de riquesa i de posta en marxa de projectes que amb la voluntat de garantir la pràctica esportiva per al major nombre de ciutadanes i ciutadans al mateix temps seran noves oportunitats per l´economia de Barcelona. El Pla inclou un pla director anomenat TAC-TIC per l´aplicació de les tecnologies de l´aprenentatge i el coneixement i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació que ha de ser instrument de canvi eficient en la gestió de l´esport barceloní.

Així es proposa també la creació de la Fundació Barcelona Esports per poder treballar en noves formes de finançament per l´esport de Barcelona. Aquest ens haurà de contribuir en el desenvolupament del sistema esportiu de la ciutat i dels projectes especificats en el propi Pla Estratègic, de manera que Barcelona sigui capaç de desenvolupar els projectes proposats en els àmbits de l´esport de clubs i entitats, de l´esport educatiu per a la població en edat escolar i per l´esport com a instrument de millora de la salut de la població. Però també té la missió d´aconseguir recursos per poder mantenir el posicionament internacional de Barcelona amb l´organització de grans esdeveniments.

I és que Barcelona ja està preparada per celebrar ja el Campionat Mundial de Natació Barcelona 2013, Campionat Mundial d´Handbol 2013, els X Games o el MundoBasquet 2014, entre d´altres. I aquesta trajectòria de grans esdeveniments es concreta també amb la proposta del projecte Jocs Olímpics d´Hivern Barcelona 2022. Pel que el Pla proposa treballar en un sentit global per consolidar el posicionament de Barcelona com a Capital internacional de l´esport.

Fandos ha volgut remarcar que ?el més important és que tota la ciutadania tingui la qualitat de vida que mereixen, i l´esport és un magnífic instrument per aconseguir-ho?.





Paraules clau