L´alcalde Trias demana mantenir viva la flama olímpica per afrontar un futur pròsper i fructífer per la ciutat de Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Trias demana mantenir viva la flama olímpica per afrontar un futur pròsper i fructífer per la ciutat de Barcelona

25/07/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´alcalde de Barcelona ha presidit l´acte de commemoració del 20è aniversari dels Jocs Olímpics al Museu Olímpic i de l´Esport Joan Antoni Samaranch, uns jocs que van suposar un gran canvi econòmic, social i cultural per la ciutat de Barcelona. L´alcalde Trias ha demanat mantenir viva la flama olímpica per afrontar un futur pròsper i fructífer per la ciutat de Barcelona.

A l´acte hi han assistit, entre altres autoritats i convidats, el president Jordi Pujol; la tinent d´alcalde, Maite Fandos; secretari general de l´Esport, Ivan Tibau; el president de la UFEC, David Moner. Abans, a l´Ajuntament de Barcelona, l´alcalde Trias i el president Pasqual Maragall, alcalde durant els Jocs Olímpics, han encès la torxa olímpica que 38 rellevistes han portat fins el Museu Olímpic i de l´Esport (MOE) de Montjuïc en un recorregut pels carrers de la ciutat.

Al MOE ha tingut lloc l´acte commemoratiu de celebració en el que s´ha encès el peveter amb la torxa olímpica i que ha finalitzat amb el descobriment d´una escultura en commemoració dels JJOO´92 que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha donat al Museu Olímpic i de l´Esport i a la ciutat de Barcelona. Es tracta d´una escultura de l´arquer olímpic de 2,5 metres d´alçada obra de l´escultora Rosa Serra.

Com ha explicat l´alcalde avui fa 20 anys ?Barcelona es vestia de gala per rebre la celebració dels Jocs Olímpics. Són molts els records, records inesborrables de la nostra memòria. Recordem la il·lusió i l´orgull com a ciutat i com a país. Recordem la satisfacció, l´empenta, la determinació i la valentia?. Per a l´alcalde Trias els Jocs Olímpics del 92 varen fer realitat un gran somni, ?el somni de veure com Barcelona, recobrava l´alegria i es presentava al món amb un esperit renovat?. Barcelona, ha prosseguit Trias, ?va saber transformar-se a molts nivells però sense perdre ni la seva ànima ni la seva identitat, es projectava al món com a Capital de Catalunya?.

Xavier Trias ha afirmat que Barcelona es va comprometre amb uns valors, la feina ben feta, el talent, l´esport, la solidaritat i el seu esperit internacionalista, tal i com la definia Pasqual Maragall en el seu discurs d´inauguració dels Jocs Olímpics: ?Barcelona, la ciutat de tot el món?. Trias ha explicat que si una lliçó es va extreure d´aquells Jocs Olímpics és que Barcelona es creix davant dels seus reptes.

Gràcies als Jocs, encara a dia d´avui, Barcelona és sinònim d´il·lusió olímpica a nivell internacional, i nombroses ciutats olímpiques s´han emmirallat en l´experiència barcelonina i en llegat que van deixar els jocs. Un llegat físic de transformació urbana de Barcelona, basada en millorar i equilibrar tot el territori a escala urbana i per garantir la millor qualitat de vida de tots els barris de la ciutat, obrint-se al mar; i també un llegat immaterial, intangible, que perdura en la memòria col·lectiva de la ciutat i la seva gent, i que configura en gran part el que coneixem avui com a ?marca Barcelona?.

L´alcalde ha recordat la implicació de les 16 ciutats subseus olímpiques que van contribuir també a l´èxit dels Jocs. ?Va ser una experiència compartida entre la ciutat i la resta del país. Tot Catalunya es va sentir partícip dels Jocs Olímpics?. I ha afegit que els Jocs van servir per formar a tota una generació d´esportistes d´elit. ?Vint anys després?, ha afirmat l´alcalde, ?Barcelona continua sent un referent en el món de l´esport i som reconeguts per l´organització de grans esdeveniments internacionals?.

Tal i com ha explicat Trias tot això va ser possible ?gràcies als Jocs Olímpics? i, sobretot, va ser possible ?gràcies a totes les persones que van saber liderar l´esperit olímpic en aquell moment. Avui hem de donar les nostres més sinceres gràcies a totes les persones que ho van fer possible?. L´alcalde ha destacat noms propis com el de Joan Antoni Samaranch, i d´altres persones destacades de la societat civil barcelonina, com Leopoldo Rodés, Pere Duran Farell, Carles Ferrer Salat o Ignasi Masferrer que impulsaren la candidatura de Barcelona.

L´alcalde també ha volgut agraït a totes aquelles persones que estaven al capdavant de les diferents administracions que amb el seu suport, col·laboració i l´esforç van contribuir a que els Jocs de Barcelona fossin una realitat, i ha destacat el paper cabdal del president Pujol per la col·laboració de la Generalitat en l´organització dels Jocs Olímpics; o el lideratge Narcís Serra, ?sense ell, Barcelona potser no hagués presentat la seva candidatura olímpica, i per tant, la il·lusió no s´hagués fet realitat?. També ha donat les gràcies a totes les persones que formaven part del comitè organitzador dels Jocs, a través del COOB´92 encapçalat per Josep Miquel Abad.

Xavier Trias ha destacat especialment el paper important que van tenir els més de 35.000 voluntaris olímpics, que van fer dels Jocs de Barcelona un model de civisme, de participació i d´implicació ciutadana, ?el voluntarisme va ser molt important, símbol d´unitat, generositat, de compartir tots junts un projecte comú?. I ha agraït la feina de tots els treballadors municipals, i a persones com l´alcalde Joan Clos, Pitu Marull o Pilar Solans ?perquè sense ells i elles, la bona imatge i la magnífica projecció exterior de la ciutat i els seus serveis públics no hagués estat possible?.

Però Trias ha volgut donar les gràcies de manera molt especial a Pasqual Maragall, ?l´alcalde olímpic per excel·lència?. Com ha dit Trias, Pasqual Maragall va ser qui va personificar com pocs l´esperit d´aquells Jocs, ?va saber transmetre la il·lusió per un futur millor i va saber liderar els esforços perquè Barcelona desenvolupés tot el seu potencial latent. Perquè va creure en un somni i el va fer realitat?, ha afirmat Trias.

?Avui, vint anys després el país pateix una greu crisi, Barcelona té nous reptes però té unes grans potencialitats per sortir-ne?, ha dit Trias recordant que la transformació de Barcelona gràcies als Jocs Olímpics ha suposat que la ciutat sigui coneguda per la seva qualitat de vida. A parer de Trias cal seguir potenciant la gran ?marca´ que és Barcelona, i apostar per organitzar esdeveniments com els Mundials de Natació, els X-Games o la Capital Mundial de la Telefonia Mòbil.

?Barcelona ha de recuperar aquella moral col·lectiva dels jocs i posar-la al servei dels nous reptes de futur. Hem de mantenir viva la flama olímpica en tots nosaltres per afrontar un futur pròsper i fructífer per la ciutat?, ha dit Trias recordant les paraules de l´alcalde Maragall a la cerimònia de cloenda: ?Els Jocs són com una gran festa major del món?. ?Perquè, sens dubte, aquest serà el millor homenatge que farem a totes les persones que van fer possible els Jocs de 1992?, ha finalitzat Trias.





Paraules clau