Finalitzada la primera restauració integral de la Font Wallace, al passeig de Gràcia amb Gran Via : Servei de Premsa

Finalitzada la primera restauració integral de la Font Wallace, al passeig de Gràcia amb Gran Via

28/07/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Des d´Hàbitat Urbà s´ha portat a terme la primera restauració integral de la Font Wallace, una joia arquitectònica situada a la confluència de passeig de Gràcia amb la Gran Via de les Corts Catalanes,
 
Al 2010 es va realitzar una intervenció de rentat i pintat, però ara se n´ha abordat la primera restauració integral, amb tres objectius bàsics:
 
·         Restituir la imatge original amb la recuperació dels detalls que permetin apreciar la seva riquesa escultòrica.
·         Augmentar la protecció davant les agressions del medi, millorant la seva conservació.
·         Renovar la instal·lació hidràulica interior i millorar la seva funcionalitat
 
L´actuació, que ha costat prop de 3.000 euros, va començar a finals de juny, i ha consistit a recuperar la imatge original de la font i protegir-la, i optimitzar el seu funcionament.
 
Per a la recuperació de la imatge i la seva protecció, s´ha treballat en l´eliminació de les capes de pintura anteriors, mitjançant decapat químic; la neteja mecànica posterior per tal d´eliminar els focus d´oxidació fins arribar al material estable; l´eliminació de les concrecions calcàries i l´aplicació d´una nova capa de pintura amb propietats antioxidants.
 
Pel que fa a la millora i optimització del seu funcionament, s´ha canviat el polsador per un més petit que s´adapta millor a l´estil i estètica de  la font; s´ha fabricat i instal·lat un nou broc per beure, i s´ha renovat la instal·lació hidràulica d´abastament i desguàs interior.
 
Una font que simbolitza la germanor entre els pobles europeus
 
La font es va fabricar el 1872 per encàrrec de sir Richard Wallace, un filàntrop milionari anglès, que va demanar a l´escultor francès Charles A. Lebourg una obra d´art per simbolitzar la germanor dels homes del vell continent. El procés d´unitat dels pobles alemanys s´havia acabat amb la guerra francoprusiana i sir Wallace, que havia participat en tasques d´ajuda humanitària, va concebre, amb el desig que no es repetís un enfrontament com aquell, encarregar centenars de fonts de ferro colat per anar regalant a les principals ciutats europees. El disseny, que va gaudir de força èxit, va propiciar que amb els anys aquest model de font es distribuís per moltes altres ciutats i països del món. Aquesta font del passeig de Gràcia, però, n´és una de les originals donades per sir Wallace a la ciutat de Barcelona.
 
Aquesta font, en l´actualitat, a banda de la seva funcionalitat com a font i part del mobiliari urbà de la ciutat, també té un valor com a obra artística. Enguany, s´ha abordat la seva restauració integral per protegir-la dels elements mediambientals urbans i mantenir el paper destacat dins de la ciutat i el seu caràcter d´art públic.





Paraules clau