L´alcalde afirma que el Pla d´Immigració 2012-2015 referma el compromís dels grups polítics municipals de treballar per a la cohesió social de Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde afirma que el Pla d´Immigració 2012-2015 referma el compromís dels grups polítics municipals de treballar per a la cohesió social de Barcelona

30/07/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest migdia l´alcalde de Barcelona ha comparegut, acompanyat dels presidents dels grups municipals del PSC, Jordi Martí; d´ICV- EUiA, Ricard Gomà; d´UpB, Jordi Portabella, per presentar el nou Pla d´Immigració de Barcelona 2012-2015. L´alcalde ha volgut agrair públicament la feina feta al llarg d´aquests mesos perquè aquest Pla sigui possible i ha afirmat que aquest Pla d´Immigració, a l´igual que els de 2002 i 2007, referma el compromís dels grups polítics municipals de treballar per a la cohesió social de Barcelona.

El Pla recull un canvi d´enfocament en les polítiques d´immigració, amb un major èmfasi en la integració de totes les persones que han optat per fer de Barcelona la seva ciutat. En aquest context, ha dit Trias, ?els esforços de les administracions no s´han de centrar només en l´acollida de nouvinguts, sinó especialment en la seva integració?.

Actualment a Barcelona hi viuen 280.000 residents de nacionalitat estrangera, la majoria dels quals no són nouvinguts sinó que porten uns quants anys a Barcelona. Hi ha un augment important dels matrimonis mixtos i de les famílies que comparteixen diverses cultures, el protagonisme creixent de la nova generació de joves, fills i filles de la immigració, nascuts a Catalunya. Aquest Pla vol facilitar la interacció i el sentit de pertinença. ?La persona immigrada no ha de ser un subjecte passiu sinó un ciutadà actiu en un projecte comú: Barcelona?, ha afirmat Trias que ha afegit que ?això significa, també, un canvi en la percepció de l´immigrant per part de la ciutadania autòctona. No hi d´haver diverses ciutats, sinó una ciutat diversa, intercultural: la ciutat de tots i totes?. ?Aquest és un Pla de Ciutat. No és un pla només per a les persones immigrants?, ha reblat l´alcalde Trias.

Tal i com ha explicat l´alcalde, el Pla es basa en 3 principis bàsics: la promoció de l´equitat, el reconeixement de la diversitat, i les polítiques d´interacció per crear aquest espai comú compartit de tota la ciutadania, sigui quin sigui el seu origen. Es desenvoluparà en 5 àmbits de treball que agrupen les més de 60 mesures. Aquest Pla té també 2 línies d´actuació que vinculen les polítiques d´immigració a un nou escenari transversal que afecta a tota la ciutat: lideratge, compromís de ciutat i projecció internacional; i Promoure la concepció de les persones immigrants com actors i protagonistes,

L´alcalde ha explicat que, com que és un Pla de Ciutat no circumscrit a un sector concret, aquest és un Pla que no té un pressupost associat, sinó que recull accions transversals que s´inclouen dintre del Pressupost General de l´Ajuntament. El Pla d´Immigració 2012-2015 tindrà un seguiment tècnic i polític per tal d´adequar-lo a la possible variabilitat dels fluxes migratoris i a l´impacte de l´actual situació econòmica en aquest període. Anualment, el Comissionat farà un informe d´avaluació del seu compliment.

L´alcalde ha volgut agrair a les persones de l´Ajuntament que han fet possible aquest Pla, a tots els grups polítics que l´han treballat i hi donen suport, així com a la tinent d´alcalde Maite Fandos, i al comissionat d´Immigració, Miquel Esteve. Trias no ha tancat la porta a poder arribar a acords amb el grup del PP, que no s´ha sumat al pacte, ?amb aquest acord d´avui no ens tanquem les portes a les crítiques però si ens comprometem tots els grups municipals a què les discussions sobre aquest tema es farà en el si d´aquest grup de treball?.

?S´ha fet una feina molt important, no d´ara, sinó fa anys, quan a causa de l´èxit de la ciutat i del país venia molta gent. Ara tenim una nova situació, molt complexa amb una greu crisi econòmica i hem de donar resposta a aquestes noves necessitats?, ha afirmat Trias. Per a l´alcalde de Barcelona cal seguir treballant i fent feina perquè la gent ?visqui i convisqui a la ciutat?, i ha afegit que ?les condicions són noves, hem d´apostar per tenir objectius i projectes comuns, des del respecte a tots i també respecte del què som: la capital de Catalunya?.

A continuació han intervingut els persistents dels grups municipals que han donat suport al Pla, que han expressat la seva satisfacció per l´acord. El president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, ha afirmat que ?és molt important i significatiu que avui siguem aquí 4 dels 5 grups municipals. Em sap greu que o hi siguem tots cinc. Estem parlant d´un tema polític inflamable i delicat. Amb el d´avui donem suport als altres dos plans anteriors, un dels quals, aprovats per unanimitat?. ?En aquests darrers 10 anys a Barcelona hem estat fent una política d´èxit en integració i diversitat cultural i l´hem feta gràcies a l´acord i al consens perquè la integració és un tema fonamental per a la convivència?, ha dit Martí

El president del grup municipal d´ICV- EUiA, Ricard Gomà ha afirmat que ?avui renovem i enfortim el model Barcelona, preservant un acord majoritari que ens ha permès construir una ciutat de cohesió i convivència que és referent pel tractament que ha fet del fenomen migratori. L´hem d´adaptar a les noves condicions per l´estancament en els fluxos d´arribada, però també per l´impacte d´un context de crisi i de retallades que fragilitza processos d´arrelament que ja estaven molt avançats. En aquest context, es fa més essencial que mai garantir que Barcelona preservarà la universalitat dels serveis públics de salut, educació i atenció social.?

Finalment Jordi Portabella, president del grup municipal d´UpB ha afirmat que ?cal normalitzar la diversitat fomentant la corresponsabilitat de les persones migrades?.

Consulteu el dossier de premsa del Pla d´Immigracio´2012-2015 en el següent enllaç:
http://w3.bcn.cat/fitxers/premsa/300712pacteimmigracidef.057.pdf





Paraules clau