L´alcalde Trias proposa reservar part dels habitatges propietat del ?banc dolent´ perquè els ajuntaments en facin un ús social : Servei de Premsa

L´alcalde Trias proposa reservar part dels habitatges propietat del ?banc dolent´ perquè els ajuntaments en facin un ús social

01/08/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, acompanyat per la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha comparegut per presentar accions per a la prevenció de desnonaments i en defensa de l´habitatge social. En la seva compareixença Trias ha proposat reservar part dels habitatges propietat del ?banc dolent´ perquè els ajuntaments i entitats socials que estan atenent a persones vulnerables i famílies en situació de pobresa en facin un ús social.

L´alcalde ha explicat que l´actual crisi està afectant a moltes famílies i que cada vegada és més necessària la intervenció dels poders públics per ajudar a les persones amb més necessitats. Una de les conseqüències més greus d´aquesta crisi, a banda de l´atur, són les dificultats econòmiques de les famílies per fer front al pagament de les seves hipoteques. Aquestes situacions límit, en molts casos, han comportat que moltes famílies es quedin sense una llar. ?No hi ha res pitjor per una família que no tenir un lloc on viure?, ha dit Trias que ha afegit s´ha proposat treballar per ajudar aquelles famílies més vulnerables i en perill de quedar-se sense habitatge. Com ha dit Trias l´Ajuntament ?ha de vetllar pel benestar i per garantir la qualitat de vida de tots els barcelonins i barcelonines?.

L´alcalde ha recordat que en el plenari del mes de juny es va presentar una ?Mesura de Govern per fer front als desnonaments a la ciutat de Barcelona?, que resumia les accions del govern en tres objectius: reduir el número de desnonaments; atendre les persones que ja han estat desnonades; i fomentar la informació sobre els recursos existents en matèria d´habitatge.

Com ha assenyalat l´alcalde és ?essencial? dur a termes polítiques de prevenció, per això des de l´Ajuntament, conjuntament amb el Consorci de l´Habitatge, s´ha dissenyat un servei de mediació entre propietaris i llogaters amb l´objectiu d´evitar processos judicials i arribar a un acord entre les dues parts. També, conjuntament amb el Col·legi de Procuradors, l´Ajuntament vetlla perquè cap desnonament de risc sigui executat sense coneixement previ dels serveis socials.

L´alcalde ha explicat també que des de l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, s´està reforçant la coordinació de les polítiques d´habitatge amb les de serveis socials i ha anunciat la creació d´un nou Centre d´Allotjament Temporal Familiar a l´antiga caserna de la Guàrdia Civil de Trànsit al barri de Navas (Sant Andreu) i la posada en marxa d´una residència temporal familiar al carrer Londres amb Villarroel.

?L´Ajuntament?, ha afirmat Trias, ?fa un gran esforç per atendre totes aquestes necessitats?, i ha explicat que l´Ajuntament preveu una inversió d´aquí a finals de mandat d´entre 8 i 11 milions d´euros en matèria d´habitatge social, o donant resposta a les necessitats derivades. Actualment, ha explicat Trias, el Fons d´Habitatge de Lloguer Social disposa de 1.639 habitatges. I finalment, l´Ajuntament preveu també d´una línia d´actuació centrada en la sensibilització i la innovació. Durant el darrer trimestre de l´any, ha explicat Trias, es preveu una campanya de sensibilització per als propietaris de pisos buits.

A més de totes aquestes accions l´alcalde Trias ha afirmat que l´Ajuntament de Barcelona vol fer ?un pas més enllà?. Trias ha explicat que el Congrés del Diputats té previst aprovar de manera imminent l´anomenat ?Proyecto de ley sobre saneamiento y venta de los activos inmobiliarios del sector financiero (procedente del Real Decreto-ley 18/2012, de 11 de mayo)?. Aquesta llei, el que preveu és la creació del que col·loquialment coneixem com a ?banc dolent? (empresa gestora d´actius immobiliaris que es crea específicament per comprar els actius tòxics dels bancs). Aquest ens està pensat principalment per a les entitats intervingudes total o parcialment pel FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària).

Xavier Trias ha explicat que a Barcelona hi ha habitatges de compra i de lloguer adquirits a les diferents entitats intervingudes i que han passat a ser propietat de l´Estat i, ara és l´Estat qui dóna l´ordre de desnonament, i que en molts casos queden desocupats o bé, passen a ser ?okupats´ per tercers. ?Aquesta és una situació que no podem permetre?, ha dit.

L´alcalde ha afirmat que està disposat a negociar amb el Govern Central, ?perquè part d´aquests habitatges passin a mans dels Ajuntaments? i ha demanat al Govern de l´Estat i a tots els grups del Congrés dels Diputats que introdueixin esmenes al projecte de llei. ?Volem que es reconegui l´obligació legal de reservar un percentatge dels habitatges propietat del ?banc dolent´ perquè els ajuntaments puguem fer-ne un ús social i també per les entitats socials que estan atenent a persones vulnerables i famílies en situació de pobresa?, ha reclamat l´alcalde Trias.

A parer de l´alcalde aquesta ?és una acció justa que donaria un missatge clar dels responsables polítics cap a la ciutadania?. Trias s´ha mostrat convençut de que ?entre tots sabrem trobar les fórmules que ens permetin seguir avançant com una de les ciutats del món més atractives i solvents. Però també com a una ciutat que, per damunt de tot, defensa el benestar i la qualitat de vida de les persones que hi viuen i hi treballen?.

Consulteu la nota de premsa amb les mesures anunciades per l´alcalde en el següent enllaç:
http://w3.bcn.cat/V52/Serveis/Noticies/V52NoticiesLlistatNoticiesCtl/0,2138,100671812_104264490_1_1824210593,00.html?accio=detall&home





Paraules clau