L´Ajuntament inicia les obres d´urbanització d´una nova plaça de 24.500 m2 a la Porta Firal, a l´entrada de l´accés sud de Barcelona : Servei de Premsa

L´Ajuntament inicia les obres d´urbanització d´una nova plaça de 24.500 m2 a la Porta Firal, a l´entrada de l´accés sud de Barcelona

07/08/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona inicia la segona setmana d´agost les obres d´urbanització d´un nou espai públic al barri de la Zona Franca, davant de l´Auditori de la Fira i de la promoció de Porta Firal. La nova plaça disposa d´una superfície de 24.500 m2, amb zona verda, mobiliari urbà i fonts ornamentals, i està ubicada entre el passeig de la Zona Franca i els carrers d´Urani i del Foc, al Districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d´un projecte excepcional tant per les dimensions del projecte com per la seva ubicació a l´entrada sud de la ciutat i els entorns de Fira de Barcelona – Fira 2.

Aquesta nova plaça permetrà dotar al barri d´un nou espai verd de proximitat on s´agrupin activitats de lleure dels veïns i veïnes del barri i visitants de la Zona Franca i de la Marina. La nova plaça dóna continuïtat a l´espai públic existent projectat per l´arquitecte Toyo Ito davant de l´auditori de Fira de Barcelona i del conjunt edificat d´oficines de Porta Firal. Així, el projecte segueix la mateixa tipologia urbana i donarà per finalitzada la gran plaça pública entre el passeig de la Zona Franca i el carrer Urani.

La nova plaça tindrà una superfície de llambordins i disposarà de bancs, papereres, zona d´aparcament per a bicicletes, dues fonts ornamentals delimitades per elements de formigó, i zones enjardinades. Comptarà amb prop de 40 columnes de punts de llum, 900 m2 de superfície de gespa i 118 arbres distribuïts en agrupacions enjardinades i en alineació al llarg de tot l´espai.

Aquest nou espai públic d´ús lliure per als ciutadans forma part del Pla de Millora Urbana de Porta Firal iniciat al 2006. Les obres les executa l´empresa municipal Bagursa amb finançament del sector privat (Porta Firal / Fira 2.000). Amb l´execució d´aquestes obres queda finalitzat aquest procés de regeneració urbana.

Un projecte excepcional per les dimensions del projecte i per la seva ubicació

El projecte de Porta Firal neix del procés urbanístic per adequar l´entorn de la Fira de Barcelona – Fira 2 i la connexió urbana dels barris de la Zona Franca i La Marina. Es tracta d´un projecte excepcional per les dimensions del projecte, la seva ubicació a l´entrada sud de la ciutat i els entorns a la Fira 2 i per la complexitat del procés urbanístic.

Durant la primera fase d´aquest projecte, executada en els anys 2009-2010, es va desplaçar la ubicació d´edificis d´ús comercial (Bauhaus, Frio Condal) i es van deconstruir edificacions preexistents, el que va permetre poder edificar noves construccions, com ara la torre d´Iberdrola de Porta Firal que actualment es troba en fase avançada de l´obra. La urbanització va consistir en donar serveis a la nova ubicació dels magatzems així com a les noves parcel·les resultants del procés de reparcel·lació. Els propietaris majoritaris de Porta Firal (Iberdrola immobiliària i Bauhaus, entre d´altres) van finançar la primera fase del projecte.

La segona fase del projecte d´urbanització que ara s´inicia, dóna continuïtat a la urbanització de la façana de Fira de Barcelona – Fira 2 pel carrer del Foc i la seva connexió amb el barri, respectant la mateixa tipologia d´urbanització duta a terme davant l´Auditori de la Fira tant en concepte com en materials.

L´actuació té un cost total de 5.200.000 ?. Les aportacions dels privats Fira 2000 (per conveni) i Porta Firal (càrregues urbanístiques) han estat de 1.150.000? i 4.050.000? respectivament. Les obres que han començat aquesta setmana finalitzaran al febrer del 2013 coincidint amb la celebració del Mobile World Congress.





Paraules clau