L´Ajuntament porta a terme la neteja del fons del llac ornamental del Parc de l´Espanya Industrial : Servei de Premsa

L´Ajuntament porta a terme la neteja del fons del llac ornamental del Parc de l´Espanya Industrial

07/08/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament porta a terme des del 30 de juliol i fins a mitjan agost la neteja dels llacs del parc de l´Espanya Industrial. S´està netejant la sorra, la pols i les partícules que s´hi dipositen al fons, amb un equip d´operaris que van amb barca i amb un robot específic per a aquestes tasques amb raspall i aspiració, i es recullen els elements sòlids que suren a la superfície.

El llac del Parc de l´Espanya Industrial, al districte de Sants-Montjuïc, és un dels llacs més grans de la ciutat, juntament amb els llacs del Parc de la Pegaso i el Parc de la Trinitat, al districte de Sant Andreu. Té 8.174 m2 de superfície, i capacitat per a un volum de 5.441 m3 d´aigua. Aquest espai aquàtic té dos parts diferenciades, la part més propera al drac metàl·lic, amb cascades i petits llacs amb poca profunditat i brolladors, i una segona part amb el gran llac, de prop de 70 cm de profunditat. Per al seu funcionament habitual, compta amb dues sales de màquines, per controlar tant l´aigua de les cascades i brolladors, com els filtres, la recirculació i els productes químics de tractament de l´aigua.

Aquest llac es buida un cop l´any per realitzar les tasques integrals de neteja i manteniment, i periòdicament, un mínim de dos cops l´any, es realitza aquesta neteja del fons.


Imatges d´una actuació anterior de neteja de fons amb buidat al Parc de l´Espanya Industrial

Actuacions programades durant tot l´any a les 302 fonts i llacs

Durant l´any, des d´Hàbitat Urbà es coordinen les actuacions de neteja i manteniment a les 302 fonts ornamentals i llacs de Barcelona, amb actuacions programades de neteja superficial de l´aigua, neteja dels fons de les fonts ornamentals, control de la qualitat de l´aigua i manteniment preventiu de les instal·lacions elèctriques, mecàniques i hidràuliques. Durant també es realitzen actuacions no programades, per desembussar, reparar actes vandàlics o altres actuacions no previstes.

– Neteja superficial de l´aigua de la làmina
Implica la recollida dels sòlids que en caure a l´aigua suren a la superfície, la retirada dels sòlids que s´acaben decantant i el control de la qualitat de l´aigua així com l´addició de productes químics de tractament. La freqüència del servei depèn del grau d´embrutiment que pugui tenir la lamina o superfície d´aigua amb poca profunditat des de 2 fins a 12 cops per setmana, depenent també de l´estació de l´any.

– Neteja dels fons de les fonts ornamentals
Es pot actuar per netejar el fons del vas de la font sense buidat, bàsicament per eliminar els llots i brossa decantada amb un sistema d´aspiració, o bé per netejar el fons i parets amb buidat del vas amb equip d´aigua a pressió. La freqüència varia entre 1 i 4 cops a l´any.
En els llacs o fonts en el quals hi ha ambfibis, peixos, ànecs, oques, tortugues i/o crancs, existeixen protocols d´actuació amb el Centre de Recuperació d´Animals Marins quan s´ha de procedir a la neteja amb buidat del vas, per tal de retirar els animals.

– Manteniment preventiu d´instal·lacions elèctriques, mecàniques i hidràuliques
Un cop a la setmana, es realitzen totes les tasques necessàries per al correcte funcionament de les instal·lacions. En aquesta actuació també s´inclou la posta en marxa i l´aturada de les fonts ornamentals, ja sigui per al seu funcionament ordinari com extraordinari. En aquest capitol també s´inclou el funcionament de la Font Màgica i la corresponent creació de coreografies de música, aigua i llum.

– Control de la qualitat de l´aigua
La qualitat de l´aigua de les fonts i llacs de la ciutat es controla minim una vegada a l´any a cada espai, i en alguns casos es pot ampliar la freqüència fins a 1 cop al mes. Es realitzen analítiques per controlar els indicardors de bona qualitat I també brots com la legionel·la.

El cost del manteniment anual de les 302 fonts ornamentals i llacs de Barcelona és de 3´5 milions d´euros, que inclou les despeses de personal, vehicles (camions aspiradors/impulsors, furgons equipats, embarcacions, robots aspiradors i furgonetes) i els consums de productes químics i altres despeses generals.





Paraules clau