Barcelona estrena la urbanització provisional de la plaça de Maragall i la plaça de Joaquim Folguera : Servei de Premsa

Barcelona estrena la urbanització provisional de la plaça de Maragall i la plaça de Joaquim Folguera

09/08/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona estrena la urbanització provisional de la plaça de Maragall i de la plaça de Joaquim Folguera afectades per l´aturada en les obres de la Línia 9. El projecte d´urbanització provisional de les dues places ha estat redactat i executat per Infraestructures de Catalunya, sense cap cost per a l´Ajuntament de Barcelona. Aquestes urbanitzacions permeten la recuperació de l´espai públic per a l´ús ciutadà i la normalització d´aquests entorns.

Reurbanització plaça Maragall

A la plaça de Maragall, al Districte d´Horta-Guinardó, la urbanització provisional ha inclòs la instal·lació d´una àrea de jocs infantil, la renovació de l´enllumenat públic, la pavimentació del ferm així com la plantació d´arbrat. Les obres es van iniciar el 16 de gener de 2012.

Es recupera part de la calçada del Passeig Maragall el que permet ampliar els carrils de circulació, mantenint dos carrils en cada sentit. Es recupera l´espai central de la Plaça com a zona d´estar de lleure i de jocs. La zona d´actuació té una superfície aproximada de 2.100 m2 dels quals 1.1100 aproximadament són superfície de sauló i sorra.

La proposta d´urbanització es planteja com dues zones diferenciades, la part que dóna continuïtat a la vorera de Passeig Maragall amb paviment de panot i la zona central d´estar amb paviment tou de sauló, es mantenen les voreres existents en el perímetre de la Plaça. Aquesta zona central d´estar es planteja com una esplanada per actes lúdics amb zona de jocs infantils protegida per una tanca pròpia. Els arbres i els bancs s´ubiquen en el perímetre per davant de la vorera existent. Els arbres plantats són tipuanes de recuperació de grans dimensions i de ràpid creixement. S´han realitzat instal·lacions de reg per degoteig, nou drenatge i nova instal·lació d´enllumenat. S´ha reforçat l´enllumenat amb la instal·lació de dues noves columnes d´enllumenat a la zona central de la Plaça, s´ha mantingut l´enllumenat existent en el perímetre i al Passeig de Maragall.

El fet que el pou de la futura estació de Maragall ja estigui construït, així com les estructures per les futures ventilacions i els accessos han condicionat la proposta d´urbanització, impedint que es pugin plantar arbres en la zona central de la Plaça.

En la concepció general de la plaça s´eliminen les barreres arquitectòniques. Les obres han deixat les connexions necessàries i el desguàs per la instal·lació d´una font d´aigua potable.

Plaça Joaquim Folguera

Pel que fa a la plaça de Joaquim Folguera, al Districte de Sarrià- Sant Gervasi, ha inclòs la instal·lació d´una àrea de jocs infantil, la plantació d´arbrat de recuperació de creixement ràpid, així com la pavimentació del tram contigu al carrer de Balmes i al Mercat de Sant Gervasi. Ambdós espais han retornat a l´ús públic aquest divendres després de la finalització de les tasques i la retirada de les tanques d´obra corresponents. Les obres es van iniciar el 16 de gener de 2012.

La Plaça es configura en diferents zones, una gran esplanada central com a zona d´estar i suport de les activitats de lleure i jocs, la nova vorera del carrer de Balmes que facilita el recorregut i dóna continuïtat als vianants entre el carrer de Rubinstein fins a la vorera existent a la part inferior de la Plaça, a la zona nord es mantenen els elements construïts de l´edicle provisional d´accés al FGC i el mòdul prefabricat de centre de transformació que s´ha protegit amb una tanca metàl·lica, i al sud es recupera la sortida de l´aparcament soterrani. La superfície aproximada de l´actuació es de 2.500 m2 dels quals l´esplanada central inclosa la zona de jocs infantils té una superfície de 775,00 m2.

En la concepció general de la Plaça s´eliminen les barreres arquitectòniques creant una esplanada de pendents suaus amb recorreguts accessibles. L´esplanada central es situa a nivell de l´accés al mercat i es separa de la zona de trànsit del carrer de Balmes mitjançant una jardinera lineal amb plantació d´arbusts i d´arbres, al costat nord el desnivell entre la vorera i l´esplanada es salva amb unes escales. L´esplanada central té al seu interior una zona de jocs infantils protegits per una tanca, s´han plantat tipuanes al perímetre de l´esplanada i al voltant de la zona de jocs per aconseguir zones d´ombra, els bancs estan situats entre els arbres. La part central de l´esplanada s´ha deixat lliure d´elements de mobiliari urbà, sense arbres ni bancs per permetre activitats lúdiques del barri. Els arbres plantats són tots de recuperació i de creixement ràpid per aconseguir en poc temps una massa arbòria important.

L´esplanada central té paviment tou de sauló, la vorera de Balmes paviment de panot i davant de l´accés al mercat s´ha col·locat paviment igual a l´existent. L´accés i sortida de l´aparcament soterrani es realitza per la vorera protegida amb fitons, amb el mateix paviment de panot.

L´enllumenat de la Plaça s´ha realitzat amb els fanals històrics, iguals als existents, a la Plaça i al voltant del Mercat, s´han col·locat fanals d´enllumenat viari a la nova vorera del carrer de Balmes.





Paraules clau