Barcelona tindrà tres nous Bancs del Temps abans d´acabar l´any : Servei de Premsa

Barcelona tindrà tres nous Bancs del Temps abans d´acabar l´any

11/10/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona tindrà tres nous bancs del temps abans que acabi l´any. Els barris del Poble Nou, la Dreta de l´Eixample-Fort Pienc i la Verneda se sumaran als deu que ja existeixen als districtes de Ciutat Vella, l´Eixample, Sarrià, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí. D´aquesta manera, es consolida una xarxa impulsada per l´Ajuntament de Barcelona, que els dóna suport per a la seva creació, amb formació i difusió, a través de l´entitat Salut i Família. Els últims bancs en sumar-se a la xarxa van ser el de Sagrada Família, a finals de l´any passat, i el del Carmel, aquest mes de febrer passat. La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, destaca que la voluntat del consistori és consolidar la xarxa de Bancs del Temps de la ciutat i col·laborar en la difusió de la filosofia d´aquest projecte d´intercanvi comunitari perquè “representen una forma de cooperació comunitària, d´ajuda i de solidaritat entre generacions alhora?. Segons Rognoni, ?en un context econòmic com el que ens trobem, un banc del temps no deixa de ser una forma alternativa d´organitzar-nos com a societat, com a comunitat local, i això cal potenciar-ho?.

Aquests bancs, que tenen el suport del programa “Temps i Qualitat de Vida”, de la Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, fomenten la relació i ajuda mútua entre veïns i veïnes. El projecte treballa en cooperació amb la xarxa associativa dels barris, l´ Associació Salut i Família i els Districtes de la ciutat. Aquesta proximitat és la que permet intercanviar serveis o habilitats amb una única moneda de canvi: l´hora. Les primeres xarxes d´intercanvi de temps de Barcelona es van obrir fa prop de catorze anys a iniciativa de dones a causa de la necessitat de repartir temps amb els homes. Des de llavors, una extensa xarxa de bancs del temps ha aconseguit cobrir fins a set districtes de la ciutat. Una jornada per posar en comú les pràctiques més innovadores Amb motiu de l´èxit dels bancs del temps, la dotzena edició de la Jornada sobre Bancs del Temps i Ciutadania Activa analitzarà, el proper 19 d´octubre, a l´Espai Jove la Fontana, com aquestes pràctiques contribueixen a l´exercici de la ciutadania activa, i analitzarà també les innovacions assolides més destacades. Dos tallers sobre bancs del temps comunitaris i escolars obriran la jornada, que continuarà amb diverses reflexions sobre la participació ciutadana i els avenços que aquests bancs han aconseguit al sud d´Europa.

Barcelona és un referent dels projectes del Bancs del Temps a nivell nacional i internacional, el model de gestió de Barcelona està fonamentat en el voluntariat. En la primera etapa del seu funcionament la majoria dels Bancs del Temps es van obrir per iniciativa d´associacions de dones davant la necessitat del repartiment del temps entre homes i dones.

L´objectiu principal és promoure intercanvis solidaris que contribueixin a crear vincles comunitaris i millorar la qualitat de vida de les persones. Aquest projecte està pensat amb la finalitat de millorar la relació i l´ajuda mútua entre veïns i veïnes intercanviant temps i habilitats. La unitat d´intercanvi o moneda en el Banc del Temps és l´hora, amb independència del servei que s´ofereixi o que es rebi. Tots els serveis tenen com a preu el temps que es tarda en fer-los. El temps és la riquesa principal i, per tant, és la unitat de valor d´aquests bancs. Cada servei del Banc del Temps es basa en el concepte de proximitat i, és gestionat per les mateixes persones usuàries o entitats veïnals vinculades al barri que tenen cura del seu funcionament i coordinen el servei d´intercanvis. Compten amb el suport financer de l´Ajuntament de Barcelona a través del Programa ?Temps i Qualitat de Vida?, el suport formatiu i tècnic de l´Associació Salut i Família i el suport del districte on està ubicada la instal·lació. L´accés als Bancs del Temps es lliure i oberts a tota la ciutadania. A través d´aquests intercanvis de temps, es motiva a les persones a ajudar-se sense cap interès econòmic, donant valor als petits treballs de la vida diària: petits bricolatges, acompanyaments per passejades, costura, lectura a invidents, cura d´infants, nocions d´informàtica, entre molts d´altres. El projecte Banc del Temps és una eina d´inclusió social, potencia l´ intercanvi generacional, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en condicions d´igualtat entre homes i dones. Les bones practiques en ciutadania activa tenen com a finalitat una millora de la convivència d´un barri valorant les aportacions individuals com un be per la comunitat alhora que augmenta l´autoestima de cada persona, al valorar allò que ofereix, sense importar l´aspecte econòmic.





Paraules clau