Barcelona crea una Oficina i proposa un grup de treball polític per desenvolupar el Pla d´assentaments irregulars : Servei de Premsa

Barcelona crea una Oficina i proposa un grup de treball polític per desenvolupar el Pla d´assentaments irregulars

18/10/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha decidit crear l´Oficina del Pla d´Assentaments irregulars que serà l´òrgan encarregat de definir les mesures i accions específiques a desenvolupar per abordar de manera integral i coordinada el fenomen dels assentaments de persones itinerants a la ciutat. Aquesta oficina és una de les mesures que proposa el Pla Integral d´assentaments irregulars que ha elaborat el govern d´acord amb el compromís assumit el passat mes de març a les comissions de plenari de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i d´Hàbitat Urbà.

Aquesta Oficina s´encarregarà de la coordinació de les actuacions dels diversos departaments de l´Ajuntament de Barcelona, així com de la seva relació amb tots els agents implicats, com les entitats del tercer sector. La seva missió serà, a partir de la diagnosi que s´ha fet de la situació actual a la ciutat de Barcelona, desenvolupar algunes de les línies d´actuació que es poden abordar el fenomen del barraquisme des de les vessants d´atenció social, solucions urbanístiques, habitatge, inserció laboral, seguretat i escolarització de menors, combinat les accions a curt termini amb la prevenció i la visió a llarg termini.

El Pla també proposa la creació d´un grup de treball polític, on hi siguin representats tots els grups municipals, per poder abordar les diverses mesures a executar, assegurar la seva implementació, prioritzant-les i fent-ne el seguiment amb indicadors adequats, calendari i pressupost assignat. La proposta és que el grup de treball es reuneixi cada dos mesos per consensuar l´avanç de les diverses línies de treball i definir les accions més prioritàries per assignar-hi els recursos necessaris.

» Diagnosi i línies de treball

El Pla fa una radiografia de les ocupacions a la ciutat on s´han detectat un total de 62 assentaments amb un total de 735 persones. Segons recull el Pla aquesta dada és oscil·lant i incorpora petits assentaments pels riscos que impliquen, per exemple, en zones forestals.

El Pla analitza l´atenció social que des de l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports s´ofereix als diversos col·lectius, amb la tasca diària que efectuen els serveis socials a través del Servei d´Atenció Social a la Població Itinerant (SASPI), el Servei d´Inserció Social (SIS), i el Servei de Gestió de Conflictes. El Pla apunta que caldrà reforçar aquests serveis i la resposta ordinària d´emergència social que es dóna, amb allotjament temporal d´urgència, un centre residencial de primera acollida o mantenint el programa de el retorn voluntari a lloc d´origen, principalment pel col·lectiu senegalès.

El Pla apunta també que cal donar resposta en l´àmbit econòmic i laboral. S´apunta la creació d´itineraris específics d´inserció social i de formació amb allotjament temporal per alguns usuaris i també proposa promoure l´emprenedoria social, reforçant el treball conjunt entre la Direcció d´Immigració i Barcelona Activa per a fomentar el reciclatge inclusiu en l´àmbit de la ferralla o els horts socials autogestionat pels usuaris en forma de cooperativa, o propostes similars de serveis per a manteniment forestal o jardineria.

En el camp de d´urbanisme i l´habitatge es constata que per a la majoria de les persones que viuen en assentaments irregulars la seva reubicació en habitatges no és la seva prioritat. Malgrat això es proposa incrementar el Fons d´habitatge de Lloguer Social i ampliar els acords existents amb entitats que treballen amb aquest col·lectiu.

Pel que fa a l´estat dels solars, i la seva titularitat en la majoria dels casos privada, el pla proposa exigir als propietaris el compliment de la legislació, crear un protocol de treball amb ells per a donar usos temporals dels solars, millorar els tancaments i fer un major control dels solars buits. Més enllà d´aquesta col·laboració, per part de l´Ajuntament es proposa abocar més mitjans (econòmics i de gestió) als procediments d´execució subsidiària davant la limitació amb què es troba l´administració per actuar en alguns casos.

En matèria de justícia i seguretat es proposa explorar el treball conjunt amb la Judicatura i la Fiscalia de Barcelona per poder fer un seguiment dels processos judicials de desnonament en marxa i exigir a l´Estat que abordi les situacions d´indefensió dels ocupants en situació d´irregularitat per la manca de documentació.





Paraules clau