L´alcalde Trias demana un esforç al sector turístic perquè el turisme sigui vist per la ciutadania com una font de creació de riquesa al servei de la ciutat : Servei de Premsa

L´alcalde Trias demana un esforç al sector turístic perquè el turisme sigui vist per la ciutadania com una font de creació de riquesa al servei de la ciutat

19/10/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha pronunciat aquest matí la conferència ?El Turisme, una font de riquesa al servei de la ciutat?, emmarcada en el cicle de conferències- col·loqui “Esmorza amb Turisme de Barcelona”, una plataforma d´opinió per aportar informació i coneixement al sector. Joan Gaspart, president del Comitè Executiu de Turisme de Barcelona, ha estat l´encarregat de presentar l´alcalde.
L´alcalde ha agraït la feina del sector per aconseguir que, malgrat la greu situació de crisi, Barcelona mantingui i incrementi la bona qualitat de la seva oferta turística. L´any passat Barcelona va batre rècords històrics: 7´3 milions de turistes i 15´5 milions de pernoctacions, també va ser la metròpoli europea on les pernoctacions hoteleres varen créixer més; el Port de Barcelona, amb 2,6 milions de creueristes, es va situar com a líder europeu, i el quart al món. Trias ha apostat per seguir consolidant aquesta modalitat turística de futur perquè ?el turisme és una força viva, un motor econòmic de primer nivell, impulsor de noves oportunitats?. L´alcalde ha recordat la despesa feta pels turistes amb targeta de crèdit a Barcelona, l´any passat 1.900M?. Més enllà de les xifres, Trias ha assenyalat que ?no només estem tenint un augment en quantitat, sinó que també estem fent un canvi qualitatiu?.

?Volem mantenir aquest model de qualitat i que el ciutadà de Barcelona hi ha guanyi amb el turisme, que percebi que a través del turisme es millora la seva qualitat de vida?. Trias ha explicat que des de l´Ajuntament es treballa per impulsar aquest model, ?un model que estem construint entre tots, des del sector públic i des del sector privat, i que té com repte que el turisme sigui vist com una font de creació de riquesa al servei de la ciutat?.

A parer de Trias aquesta percepció no sempre existeix per part de la gent i és per això que cal fer un esforç entre tots els agents implicats per millorar aquesta percepció. En aquest punt, Trias ha insistit en que l´Ajuntament ha de participar directament dels ingressos que genera l´IVA dels turistes a la ciutat. ?Vull una fórmula de finançament que aposti per aquesta participació en l´IVA perquè la riquesa que es generi reverteixi en la millora dels serveis?.

Com ha afirmat Trias Barcelona té una projecció i una imatge de marca molt potent a tot el món, però ha demanat que també sigui reconeguda per la seva gestió pública seriosa i rigorosa. L´ajuntament és solvent, no fa dèficit i compleix amb tots els requisits de la Llei d´Estabilitat Pressupostària, ha explicat Trias que ha criticat que malgrat tot ?ens tracten com si fóssim un Ajuntament fortament endeutat?. També s´ha referit a la retallada cultural del 26% prevista en els Pressupostos Generals de l´Estat, amb la que els equipaments culturals es veuran especialment castigats, passant de 21 a 11 M?.

?No ens podem permetre continuar amb aquesta situació. Barcelona és una ciutat solvent, de projecció internacional i amb unes grans potencialitats. Però necessita empenta i que tothom hi aposti?, ha assenyalat Trias. L´alcalde ha explicat que aquesta mateixa setmana el govern municipal ha presentat el projecte de pressupost per al 2013, uns pressupostos prudents i rigorosos i que incrementen els recursos per l´atenció social en aquests moments de crisi.

L´alcalde ha explicat que la primera prioritat del govern és que Barcelona funcioni, i que funcioni bé. En aquest sentit la prioritat del mandat ?són serveis, serveis i més serveis?, com la seguretat ciutadana, ?un problema que preocupa especialment al sector turístic?, la neteja, la il·luminació de Barcelona; i ha apostat per ?aconseguir el necessari equilibri entre el desenvolupament de l´activitat turística i la vida ciutadana?.

La segona prioritat, ha dit Trias, és l´atenció a les persones que més ho necessiten, ?que Barcelona sigui un referent en benestar i qualitat de vida. Això vol dir destinar més recursos a equipaments i serveis socials?. ?Tota aquesta activitat, vinculada al turisme i generadora de riquesa per a la nostra ciutat, no té sentit, sinó va acompanyada d´una aposta perquè aquesta riquesa reverteixi en el benestar de les persones?, ha afirmat l´alcalde que ha afegit que amb la col·laboració del Tercer Sector ?estem avançant en el nostre objectiu de fer una Barcelona més digna, més solidària i més justa?.

Un tercer capítol clau per la Barcelona actual és la reactivació econòmica i la generació d´ocupació, ha declarat Trias. En aquest aspecte ha destacat el paper que pot jugar el sector turístic. Barcelona, ha explicat Trias, té una economia diversificada, una marca de prestigi mundial, i uns sectors econòmics consolidats, com el comerç, la industria i els serveis; i un gran prestigi en disseny, moda, cultura, esport, oci i restauració, i ha apostat per reforçar les estratègies de col·laboració públic-privada i estant al costat dels sectors més tradicionals i, molt especialment, del comerç de proximitat. Per a Trias el petit comerç de caire familiar ?dóna vida als barris i és un element de cohesió social i territorial?.

Barcelona ha de ser una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, i això també s´aplica al turisme, al turisme responsable, sostenible i de qualitat. ?No podem renunciar a la cultura. La cultura té un caràcter estratègic en els moments actuals?, ha afirmat Trias, recordant equipaments i esdeveniments culturals que donen embranzida a la capital cultural de Barcelona. L´esport, ha afegit, també juntament amb la cultura ?són pilars fonamentals d´un model turístic responsable i de futur?.

L´alcalde també ha parlat d´un altre element importantíssim per al turisme com són les infraestructures que milloren la competitivitat turística. Ha reclamat que l´aeroport del Prat esdevingui un autèntic hub intercontinental, ha destacat les importants obres d´ampliació que s´estan duent a terme al Port de Barcelona, la Zona Franca, o la futura connexió de l´AVE amb França, ?que es farà sense les infraestructures que necessita la ciutat?. ?Hem de reforçar el paper de les nostres infraestructures de connectivitat global, ja hem perdut massa temps?, ha assenyalat Trias. L´alcalde ha apostat també per aprofitar el talent de tots els catalans repartits i en posicions de responsabilitat pel món, ?ells són els veritables ambaixadors de Barcelona, com a capital de Catalunya?.

Trias ha afirmat que ?Barcelona té en el sector turístic un gran aglutinador de molts dels esforços que estem fent per sortir de la crisi?, i ha apostat per ?entre tots tirar endavant, seguir mirant el turisme, tenir cura d´aquest sector com a font generadora de riquesa i apostar per la qualitat? i ha emplaçat al sector a seguir construint un model propi, responsable, de prestigi i de referència al món per tal que la riquesa que generi reverteixi en el benestar i la qualitat de vida dels barcelonins i barcelonines. ?No són moments fàcils però plorant no ens en sortirem, tenim moltes possibilitats, aprofitem-les?, ha conclòs l´alcalde





Paraules clau