El servei de recollida de roba a domicili recull 17 tones de roba en els primers 15 dies de funcionament : Servei de Premsa

El servei de recollida de roba a domicili recull 17 tones de roba en els primers 15 dies de funcionament

31/10/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des de la seva posada en funcionament, el passat 15 d´octubre, el nou servei de recollida a domicili de roba usada ha rebut 1.042 peticions i ha recollit un total de 16.914 kg de roba. Aquest nou servei de recollida porta a porta es va posar en marxa amb la signatura d´un conveni entre l´Ajuntament i la Fundació Formació i Treball. Amb aquesta nova modalitat de recollida, els ciutadans de Barcelona poden demanar que es passi a recollir la roba usada pel seu domicili -mínim de 2 bosses-, de manera gratuïta amb una trucada als telèfons d´atenció ciutadana: el telèfon del civisme 900 226 226 o el 010. L´activitat de recollida i gestió de la roba va a càrrec de la Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Roba Amiga.

La roba i complements tèxtils que es recullen amb aquest servei es duen a la planta de reciclatge de Formació i Treball, on se´n fa la seva tria segons estat, material i tipologia i es classifica segons el seu destí: reciclatge per a la producció d´altres materials o reutilització per a la venda i entrega social.

El servei de recollida de roba usada a domicili se suma als punts de recollida actuals: els contenidors de Roba Amiga, que són els contenidors taronja que ja existeixen a diferents equipaments i també a la xarxa dels 39 Punts Verds de la ciutat, on també es podrà portar la roba usada, com fins ara.

Una forma de generar ocupació entre la població en risc d´exclusió social

Amb el conveni signat amb la Fundació Formació i Treball per a la prestació d´aquest nou servei de recollida de roba usada porta a porta a Barcelona, l´Ajuntament col·labora en la generació de 15 nous llocs de treballs, que es creen per a aquest servei, i que se sumaran als 20 treballadors que ja té en plantilla la fundació per a la recollida de roba usada des dels contenidors de Roba Amiga a la ciutat de Barcelona.

1.704 tones de residus tèxtils recollits a l´any

A Barcelona, l´any 2011 es van recollir 1.704 tones de roba a través dels contenidors de Roba Amiga situats en els equipaments i en els punts verds de la ciutat. Amb aquest nou servei de recollida porta a porta, l´Ajuntament, a més de facilitar als ciutadans la recollida, pretén incrementar la quantitat recollida selectivament d´aquest residu i per tant assolir també un descens de la fracció de rebuig.

En total, s´estima que a Catalunya un 5 % del volum de residus són residus tèxtils, percentatge que a ciutats com Barcelona pot arribar fins al 7%. Per això, des de l´Ajuntament i l´àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans d´Hàbitat Urbà, es vol aconseguir que aquest residu pugui tenir altres usos i no acabi en la fracció de rebuig, ja què el tèxtil, correctament triat i manipulat, pot ser reutilizat. De fet, es calcula que la recollida de la roba usada dels contenidors disposats a la ciutat no arriba al 30% del total que la ciutadania rebutja cada any. El nou servei de recollida a domicili preveu fer augmentar aquest percentatge significativament en el termini de dos anys, amb l´objectiu d´augmentar la xifra de roba recuperada en més de 500 tones anuals.

Increment del triatge de roba a partir de 2013

Aquest nou servei s´emmarca dins d´un projecte de construcció d´una planta de triatge per part de la Fundació Formació i Treball, amb més capacitat que l´actual, en previsió d´augmentar el volum de tones recollides de roba usada. Aquesta nova planta de triatge de roba amb més capacitat permetrà també millorar l´eficàcia de la separació, amb l´objectiu de seleccionar el 100 % del que es reculli de manera que es pugui destriar perfectament entre la roba que pot ser reutilitzada i la roba que ha de tenir el reciclatge com a destí.

La fundació i la inserció laboral de persones en risc d´exclusió

La Fundació Formació i Treball (FiT), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona, és una entitat privada sense ànim de lucre que va ser fundada l´any 1992 i que actualment té la seu central al municipi barceloní de Sant Adrià del Besòs. Treballa per a la formació i inserció laboral de persones amb especials dificultats tant personals com sòciolaborals per incorporar-se al mercat de treball. Al servei d´aquest objectiu s´emmarca tant l´oferta de formació ocupacional com la realització d´activitats econòmiques per afavorir la inserció laboral. En aquest àmbit, la Fundació Formació i Treball disposa també de contenidors de recollida selectiva ubicats als punts verds i d´altres equipaments públics de la ciutat, i fa més de 20 anys que treballa per a la formació i inserció laboral a través de la recuperació de la roba usada.

Campanya informativa per donar a conèixer el nou servei

Des del 15 d´octubre, s´ha posat en marxa una campanya de comunicació amb l´eslògan ?Fes renéixer la teva roba? per promocionar el servei a totes les escales de veïns de Barcelona i ja s´han començat a col·locar els més de 75.000 avisos d´escala.

L´objectiu d´aquesta campanya és donar a conèixer aquest nou servei i promoure´n el seu ús entre els ciutadans, i així donar una segona vida a la roba usada, per reduir-ne el seu impacte ambiental, a més de crear ocupació per a persones en risc d´exclusió social.





Paraules clau