L´alcalde Trias afirma que només des de la col·laboració i la comprensió entre els països de la Mediterrània es podrà construir la pau : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que només des de la col·laboració i la comprensió entre els països de la Mediterrània es podrà construir la pau

28/11/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquesta tarda al Saló de Cent l´acte del lliurament del Premi Internacional Alfonso Comín. Enguany aquest premi celebra la seva 29a edició i ha estat atorgat a Fathi Chamkhi, economista i sindicalista tunisià. A l´acte hi han participat la presidenta de la Fundació Alfonso Comín, Maria Lluïsa Oliveres; el periodista Joan Roure, i el guardonat. El Premi Internacional Alfonso Comín premia la trajectòria de persones o col·lectius compromesos amb la tasca de construir un món més lliure i més just.

L´alcalde ha felicitat en nom de Barcelona al guardonat i ha agraït les paraules de Joan Roura, que amb el seu treball des de TV3 ens ha acostat els processos polítics i socials que avui coneixem com a ?Primavera Àrab´, i al Patronat de la Fundació Alfonso Comín, i tots els membres del jurat, ?per estar amatents als moviments, les organitzacions i les persones que, des de qualsevol punt del planeta, treballen per construir un món més just?.

El premi internacional Alfonso Comín s´ha atorgat al llarg dels anys a persones, organitzacions i entitats compromeses amb la llibertat, la democràcia i la justícia social. Des de Nelson Mandela a Pere Casaldàliga, passant per la Fundació Arrels o Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, i en aquesta edició per al senyor Fathi Chamkhi, que representa la lluita dels ciutadans i ciutadanes de Tunísia per democratitzar el seu país.

L´alcalde ha assenyalat que l´anomenada ?Primavera Àrab´ ha obert enormes perspectives de canvi polític i social i, sens dubte, provocarà canvis profunds a tota la regió sud de la Mediterrània. Tunísia, país d´origen del guardonat, va ser l´origen d´aquest moviment per la democràcia i la llibertat. ?A Tunísia la gent va perdre la por i es va aixecar contra les injustícies i l´espurna d´aquest moviment es va estendre per la resta de països, per Egipte, Líbia, el Marroc i Síria?.

Tal i com ha exposat Trias aquest procés no serà senzill i el conflicte dolorós de Síria demostra que ?la Mediterrània necessita ara més que mai de tot el suport i recolzament internacional. Aquest és el desig de totes les persones d´aquesta ciutat. Com vostès saben, Barcelona té una llarga tradició i vocació mediterrània?. L´alcalde ha assenyalat l´important paper que ha jugat en les darreres dècades Barcelona en les relacions entre la Unió Europea i els països de les ribes sud i oriental del Mediterrani, ?va ser aquí a la nostra ciutat que el 1995 es va iniciar el Procés Barcelona. Un procés que va donar peu a la creació de la Unió per la Mediterrània, de la qual som la seva seu institucional?.

Trias ha explicat també que des de Barcelona es col·labora amb ciutats, institucions i associacions civils per ajudar en el desenvolupament econòmic i social dels països de la Mediterrània, ?perquè sense desenvolupament social, sense oportunitats de futur, la democràcia no es pot consolidar, ni avançar? i ha afegit que ?les persones són els veritables impulsors d´aquests processos. Per això han d´estar sempre al centre de la nostra actuació i al centre del nostre pensament?.

?La Mediterrània del futur, com molt bé ens ha demostrat Tunísia, s´ha de construir des de la base, des de la societat civil? ha dit Trias, que ha afegit ?per això, a Barcelona hem centrat els nostres esforços de cooperació en les persones. També en la capacitació institucional i tècnica de les ciutats?. Trias ha destacat també el ?paper clau de les ciutats? en tot aquest procés i ha apostat perquè les ciutats de la Mediterrània ?estiguem unides i col·laborem perquè tenim reptes comuns a tota la Mediterrània, uns desafiaments que requereixen solucions conjuntes i solucions urgents, començant per la consolidació dels processos democràtics als països de la Conca Mediterrània?.

Finalment ha afegit que ?només des de la col·laboració i la comprensió entre els països de la Mediterrània salvarem els obstacles. Només així tindrem un món més just. Només així podrem construir la pau?.

Fathi Chamkhi, (1955, Kairouan) economista i sindicalista tunisià, membre del Consell Nacional per a la Protecció de la Revolució (CNPR), que reuneix la Unió General de Treballadors, associacions i partits polítics per preservar el que ha aconseguit la revolució que va derrocar Zin el Abidin Ben Alí. Docent i investigador en geografia a la facultat de Lletres, Arts i Ciències humanes de Manouba, a Tunísia. Militant del partit comunista, és portaveu de RAID ATTAC / CADTM (Comitè per l´Anul·lació del Deute del Tercer Món) de Tunísia i vicepresident de la Lliga de Tunísia de Defensa dels Drets Humans. Fathi Chamkhi ha tingut una participació molt significativa en la lluita del poble tunisià per tal d´assolir la llibertat i la justícia social i especialment en el què després s´ha conegut com a ?Primavera Àrab?.





Paraules clau