L´Ajuntament posa en marxa un operatiu d´emergència per a garantir l´enllumenat públic a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí : Servei de Premsa

L´Ajuntament posa en marxa un operatiu d´emergència per a garantir l´enllumenat públic a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí

06/12/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa des d´ahir a la nit un operatiu d´emergència per a garantir l´enllumenat públic als districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. El Tinent d´Alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va ordenar la reparació dels punts de llum avariats o malmesos als barris afectats per part d´equips d´operaris acompanyats de la Guàrdia Urbana per a restablir les condicions de seguretat ciutadana que ha posat en risc una vaga indefinida dels treballadors de la concessionària de l´enllumenat de la zona.
Des del passat 24 de novembre, les instal·lacions d´enllumenat públic dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí estan sent objecte d´un gran nombre d´incidències que en la majoria dels casos estan comportant la suspensió del servei en horari nocturn. L´empresa IMESAPI, S.A., adjudicatària del contracte de conservació de les instal·lacions d´enllumenat públic d´aquests tres districtes ha comunicat que la major part dels incidents han estat provocats per la manipulació intencionada dels dispositius. Així, la major part de les incidències les estan provocant la manipulació dels mecanismes de protecció magneto tèrmica i diferencial, la manipulació de l´element de govern d´encesa i apagada o, fins i tot, el tall de línies elèctriques d´escomesa o sortida, tan les fases com el neutre.

L´empresa IMESAPI es troba afectada per un conflicte laboral. El 23 de novembre el seu Comitè d´Empresa va sol·licitar autorització per a la convocatòria formal de vaga a partir de les 7 hores del 3 de desembre, amb caràcter d´indefinida. Tot i que les incidències i avisos dels ciutadans sobre mancances o avaries en l´enllumenat públic als tres districtes ara afectats es situen normalment entre 15 i 20 els caps de setmana, el dissabte i diumenge, 1 i 2 de desembre, van ascendir a 122. Ja amb la vaga convocada, dilluns 3 hi va haver 265 avisos, i dimarts 4 de desembre, 310 avisos. El Departament d´Empresa i Ocupació ha determinat uns serveis mínims equivalent a la guàrdia de cap de setmana, que són dues persones per torn, que en alguns casos no s´han complert, i que en qualsevol cas no donen l´abast a resoldre l´alta concentració d´incidències, majoritàriament intencionades.

Davant d´aquesta situació i en atenció que el servei d´enllumenat públic és un servei bàsic per al funcionament de la ciutat, que afecta a la seguretat ciutadana i a la capacitat de resposta de la ciutat davant situacions de risc, i amb l´objectiu, per tant, de garantir la seguretat dels ciutadans de Barcelona, així com la de les instal·lacions de l´enllumenat públic, l´Alcalde Xavier Trias va signar ahir dimecres a la tarda un Decret que declarava ?l´emergència per risc greu de sabotatge o altre infortuni púbic relacionat amb el servei d´enllumenat públic de la ciutat, amb efectes des de les 7 hores del dia 3 de desembre de 2012?; ordenava ?l´actuació de la Guàrdia Urbana de Barcelona per tal de garantir el compliment dels serveis mínims decretats pel Departament d´Empresa i Ocupació i la seguretat de les instal·lacions d´enllumenat públic?, i ordenava també ?que en el cas de produir-se situacions que posin en risc la seguretat de les persones o bens de la ciutat, i sens menyscapte de la convocatòria de la vaga autoritzada, el Tercer Tinent d´Alcalde habiliti els mitjans humans i materials necessaris a fi de restablir les condicions de seguretat?.

Ahir a la nit, un gran nombre de carrers a bona part dels barris dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí no tenien llum. Alguns no en tenen des de fa més de quatre dies, ja que s´han donat incidències des del cap de setmana. També, i tot i que la Guàrdia Urbana i els Mossos d´Esquadra des del primer moment de l´increment d´incidències han augmentat el nombre de patrulles nocturnes destinades en aquests tres districtes, el Cap de la policia municipal, l´intendent major Evelio Vázquez, va comunicar ahir que ?la percepció d´inseguretat a les zones grans de carrers sense enllumenat públic és evident?, que ?el risc de la comissió de delictes i faltes, principalment contra el patrimoni, augmenta sense cap mena de dubte?, i reclamava ?l´adopció de mesures que permetin pal·liar o resoldre aquesta incidència el més aviat possible atès el risc que està assumint la ciutadania?.

Ahir a la nit, i amb l´emparament del decret de l´Alcalde, el Tercer Tinent d´Alcalde, Antoni Vives, va ordenar l´actuació de diferents equips d´operaris que, acompanyats de la Guàrdia Urbana, restablissin les condicions de seguretat recuperant la llum als carrers. Les reparacions, realitzades per operaris especialitzats aliens a l´empresa concessionària d´aquesta zona, s´efectuen exclusivament sobre les instal·lacions que han sofert algun tipus de manipulació o sabotatge.

Al llarg d´aquesta nit s´han reparat o solucionat un gran nombre d´incidències. En total s´ha actuat sobre 42 quadres elèctrics donant servei a un total de 8.400 punts de llum apagats. Es preveu que al llarg del dia es solucionaran 2.800 punts mès.

L´Ajuntament de Barcelona ha acordat obrir expedient a l´empresa concessionària IMESAPI per incompliment en el servei contractat; i igualment actuarà judicialment contra les persones que es pugui demostrar que són responsables de sabotatges o manipulacions intencionades de les instal·lacions d´enllumenat públic.





Paraules clau