Barcelona activa la cessió d´espais públics a les entitats per facilitar les seves activitats : Servei de Premsa

Barcelona activa la cessió d´espais públics a les entitats per facilitar les seves activitats

07/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona té un ampli i potent teixit associatiu amb múltiples necessitats, com ara espais adequats per poder desenvolupar les seves activitats. Les entitats de la ciutat no són alienes a l´actual escenari de crisi econòmica, i l´Ajuntament de Barcelona vol ser sensible a aquestes necessitats. Hi ha associacions de nova creació que no poden accedir a un local, o bé entitats que ja més consolidades que també poden tenir dificultats a causa del descens d´ingressos o l´increment del cost de lloguer, L´Ajuntament, amb l´impuls del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme i de Torre Jussana Centre de Serveis a les Associacions, activa ara una mesura de govern, sota el nom de ?Pla Locals?, per facilitar l´ús d´espais públics a les entitats de Barcelona. L´objectiu és minimitzar o suavitzar tant com sigui possible els efectes de la crisi sobre les entitats i les associacions, que són agents claus per afavorir la participació i la cohesió social de la ciutat. La iniciativa pretén, entre altres:

– Posar a disposició de les entitats de Barcelona el major número d´espais possibles per facilitar la seva activitat
– Cedir, mitjançant convenis, els espais disponibles per a ús associatiu en les millors condicions possibles
– Definir els espais de propietat municipal que poden posar-se a disposició de les entitats de la ciutat
– Negociar amb altres administracions i institucions que tinguin propietats a la ciutat la possibilitat d´incorporar-les a aquesta mesura
– Estudiar la possibilitat que les entitats que disposen de patrimoni puguin allotjar altres associacions amb necessitats d´espai

Es tracta, en definitiva, de buscar i ordenar els espais que poden ser titularitat de l´Ajuntament, d´altres institucions o d´entitats que disposen de suficient patrimoni per acollir activitats d´altres associacions. Així, es poden trobar espais en:

– Equipaments municipals (centres cívics, casals de barri, casals de gent gran, casals de joves; espais joves, casals d´infants, biblioteques i espais de creació)
– Equipaments educatius gestionats pel Consorci d´Educació de Barcelona,
– Equipaments de la Generalitat de Catalunya, a través del departament d´Acció Cívica
– Equipaments de la Diputació de Barcelona

La Mesura de Govern, tindrà en compte, doncs, propietats de l´Ajuntament que es poden posar a disposició de les entitats, sempre que reuneixin les condicions necessàries, i també tindrà en compte espais d´altres administracions o institucions amb les quals el consistori pot establir acords de col·laboració.

El Pla Locals pretén centralitzar i coordinar, a través d´una unia taula, les demandes d´allotjament de les associacions, per tal d´estudiar cas per cas i poder cercar la millor solució. La idea és prestar més i millors serveis, de forma coordinada i àgil, a les entitats que cada dia treballen a tos els districtes i barris de la ciutat. La mesura preveu ajudar a cercar espais per a diferents usos:

Allotjament d´entitats. Espais a disposició de l´entitat per a un ús permanent en les condicions establertes en el corresponent conveni de cessió. No es descarta la possibilitat de compartir els espais..

Cessió continuada en equipaments públics, on l´entitat pot utilitzar l´espai, dins les condicions acordades, de forma continuada, però no exclusiva. Es poden acordar hores i espais d´ús, així com les activitats que s´hi poden desenvolupar

Cessió puntal en equipaments públics, on l´entitat pot disposar d´aquell espai de forma puntual, no de forma periòdica, i sempre segons els acords establerts.

Cessió temporal (per hores o dies) a emprenedors, de manera coordinada amb Barcelona Activa

L´Ajuntament de Barcelona ja té localitzats una vintena d´espais que es podrien posar a disposició de les entitats. En aquests moments s´està treballant en la identificació de més espais per poder posar en marxa la mesura, a partir de l´any que ve. El mes de gener es crearà la taula d´avaluació i es posarà en marxa el Pla de Locals, on a més de diferents àrees municipals també implicarà els Districtes. A Torre Jussana ? Centre de Serveis a les Associacions es disposarà del llistat d´equipaments que poden cedir espais per a ús de les entitats, i també es facilitarà tota la informació relativa a aquesta mesura i la forma d´accedir-hi. Torre Jussana Centre de Serveis a les Associacions és un equipament cogestionat amb el Consell d´Associacions de Barcelona. El Pla Locals, per tant, pretén també ser un instrument més per afavorir el treball conjunt amb les entitats.





Paraules clau