L´Ajuntament de Barcelona convertirà el Canòdrom en un connector entre empreses creatives i creadors : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona convertirà el Canòdrom en un connector entre empreses creatives i creadors

07/12/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona presentarà a la propera Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, que tindrà lloc dimarts 11 de desembre, una mesura de govern sobre els futurs usos del Canòdrom. Aquest document és una proposta inicial que es formalitzarà els propers mesos tenint present les aportacions dels diversos grups. Es treballa amb l´horitzó de que el projecte arrenqui l´1 de gener de 2014 i la totalitat de l´equipament estigui en marxa durant l´any 2015.

Aquest espai sorgeix del desenvolupament d´una de les prioritats del Govern municipal, que és la promoció de la creativitat i la innovació a la ciutat. Existeix la necessitat de connectar el talent creatiu i la capacitat d´innovació amb els sectors de l´empresa i l´emprenedoria, que permeti introduir nous mecanismes per al suport del sistema cultural de la ciutat.

La proposta contempla fer d´aquest antic Canòdrom un dels grans elements dinamitzadors de les noves propostes creatives emergents a la ciutat, tot creant una organització que actuarà com una entitat de promoció dels nous productes i serveis desenvolupats pels creadors de Barcelona. L´equipament es vol erigir com a connector entre les empreses que puguin fer ús de la creativitat existent a la ciutat i els creadors.

La gestió d´aquest equipament es farà amb col·laboració público-privada, tot traient a concurs l´ús de l´espai i establint un contracte marc de gestió per part de l´empresa que es faria càrrec de la gestió integral de l´espai, a la que l´ICUB li donaria suport sobretot pel que fa als serveis d´acceleració d´empreses, suport a nous creadors, gestió, etc. És a dir, a tots els serveis d´orientació i promoció que obren noves oportunitats al mercat per a la comunitat creativa de la ciutat i que són d´interès general.

Des de l´espai s´oferiran 3 tipus de serveis prioritaris enfocats a oferir sortides al mercat, a la indústria i al talent creatiu de la ciutat amb un vessant clarament internacional:

– Un espai del qual es pugui fer ús: Les comunitats creatives integrades tant al model del Barcelona Laboratori com a la resta d´espais de creació que hi ha a la ciutat, podran fer ús de l´espai que es crearà al Canòdrom per a desenvolupar els seus projectes i compartir-los amb els altres agents culturals, creatius i innovadors de la ciutat i a nivell internacional.
– Suport i acceleració de noves petites empreses(start-ups) amb un component creatiu, cultural i innovador. L´equip de gestió del Canòdrom oferirà els seus serveis als nous creadors amb inquietuds per crear noves empreses. Complementant serveis que altres institucions municipals ofereixen, però més enfocats a la indústria creativa i cultural.
– Serveis de comercialització i representació per a creadors. La principal funció del Canòdrom serà buscar sortides comercials al talent creatiu existent a la ciutat. Per això es disposarà d´un equip comercial que de manera proactiva sortirà al mercat per oferir els serveis dels creadors així com els productes generats per ells.

Paral·lelament, també oferirà serveis d´orientació, promoció i comunicació de la comunitat creativa de tota la ciutat que són d´interès general, actuant com un catalitzador per a la creativitat i la innovació.

L´equip de gestió del centre funcionarà com a facilitador o guia de tota la comunitat creativa de Barcelona. La dinàmica de funcionament passa per una participació activa per part de tot el talent vinculat al Canòdrom. Es planteja una estructura basada en tres àrees fonamentals:

– Àrea pedagògica i grups de coneixement: encarregada de la capacitat de talent, obrir el Canòdrom a la ciutadania i promoure l´intercanvi de coneixement, el contacte i el networking entre els participants.
– Àrea de creativitat proactiva: serà la part d´R+D+I, on creatius provinents de diferents àmbits i fruit de la seva interacció desenvoluparan tota mena de projectes. Es donarà suport a la creativitat lliure i emergent per experimentar amb tota mena de tecnologies i tècniques creatives, etc.
– Àrea de creativitat reactiva: Realitzar les prospeccions del mercat a nivell internacional i local i detectar les necessitats i oportunitats existents on la creativitat emergent de la ciutat pugui aportar valor i cobrir-les i difondre els diferents recursos creatius dels quals disposa la ciutat per crear sinergies i aliances amb la indústria i que en puguin sortir beneficiats.

Per a l´adaptació dels espais als usos com a equipament públic destinat a la promoció del talent creatiu i la innovació el govern municipal preveu una inversió màxima de 1,3 M? (pendent de l´aprovació definitiva del Pla d´Inversions Municipals). Així, l´espai es dividirà en els següents usos:

– Espai de co-working: serà un dels recursos que el Canòdrom oferirà a l´ecosistema de creadors de Barcelona per tal que puguin desenvolupar els seus projectes. Espai obert amb una disposició de taules compartides on els creadors s´instal·laran de manera temporal.
– Taller audiovisual/plató: taller dedicat a la creació audiovisual.
– Sala d´actes polivalents: dedicat a realitzar presentacions de projectes amb un component més acadèmic, així com per realitzar xerrades o debats oberts. També servirà com a sala d´exposició de les peces audiovisuals realitzades al Canòdrom.
– Àrea d´esdeveniments (networking, exposició, happenings…): gran aparador del Canòdrom. Es pot utilitzar tant per a la presentació dels nous productes i serveis com per a realitzar presentacions i activitats de networking. És una àrea oberta amb una superfície d´uns 250 m2 i que es podrà dividir en dues parts mitjançant un separador d´espais.
– Vestidors: tant per a les actuacions i presentacions de projectes que requereixin de l´actuació d´actors, ballarins, etc. com per a l´ús intern dels propis creadors.
– Bar i grades: el bar serà la porta d´entrada a la ciutadania que vulgui apropar-se a l´espai i farà també de zona de descans i desconnexió dels creatius que s´hi trobin treballant. També faran la funció d´espais per a l´intercanvi d´idees, observació i aprenentatge i un escenari informal per apropar-se als usuaris finals.
– Oficines de gestió: és l´espai en el que s´instal·larà l´equip de gestió permanent de l´equipament.
– Magatzem: espai on dipositar tots aquells aparells que siguin necessaris per l´exposició dels projectes realitzats.

L´edifici del Canòdrom està situat al districte de Sant Andreu, és de titularitat municipal i compta amb 1.300 m2 de superfície. Es va construir l´any 1960 i el van dissenyar Antoni Bonet i Josep Puig Torné i per la seva singularitat arquitectònica, va ser catalogat com a Patrimoni Arquitectònic de Barcelona. L´any 2010, l´edifici va passar a mans municipals i es va iniciar la seva rehabilitació.





Paraules clau