L´operatiu d´emergència per garantir l´enllumenat públic ha recuperat 27.300 punts de llum a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí : Servei de Premsa

L´operatiu d´emergència per garantir l´enllumenat públic ha recuperat 27.300 punts de llum a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí

07/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona manté activat des de dimecres a la nit un operatiu d´emergència per a garantir l´enllumenat públic als districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. El Tinent d´Alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va ordenar la reparació dels punts de llum avariats o malmesos als barris afectats per part d´equips d´operaris acompanyats de la Guàrdia Urbana per a restablir les condicions de seguretat ciutadana que ha posat en risc una vaga indefinida dels treballadors de la concessionària de l´enllumenat de la zona.

Al llarg d´aquestes darreres dos nits d´actuacions s´han reparat o solucionat un gran nombre d´incidències. En total s´ha actuat sobre 138 quadres elèctrics donant servei a un total de 27.300 punts de llum apagats. Les reparacions, realitzades per operaris especialitzats aliens a l´empresa concessionària d´aquesta zona, s´efectuen exclusivament sobre les instal·lacions que han sofert algun tipus de manipulació o sabotatge. A hores d´ara, s´ha recuperat entre el 90 i el 95% de les zones avariades, el que representa haver actuat sobre el 45% del total dels punts de llum d´aquests tres districtes, que compten amb 60.175 punts de llum.

Una actuació d´emergència motivada per l´elevat nombre d´incidències intencionades

Des del passat 24 de novembre, les instal·lacions d´enllumenat públic dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí estan sent objecte d´un gran nombre d´incidències que en la majoria dels casos estan comportant la suspensió del servei en horari nocturn. L´empresa IMESAPI, S.A., adjudicatària del contracte de conservació de les instal·lacions d´enllumenat públic d´aquests tres districtes va comunicar que la major part dels incidents han estat provocats per la manipulació intencionada dels dispositius. Així, la major part de les incidències les estan provocant la manipulació dels mecanismes de protecció magneto tèrmica i diferencial, la manipulació de l´element de govern d´encesa i apagada o, fins i tot, el tall de línies elèctriques d´escomesa o sortida, tan les fases com el neutre.

Davant d´aquesta situació i en atenció que el servei d´enllumenat públic és un servei bàsic per al funcionament de la ciutat, que afecta a la seguretat ciutadana i a la capacitat de resposta de la ciutat davant situacions de risc, i amb l´objectiu, per tant, de garantir la seguretat dels ciutadans de Barcelona, així com la de les instal·lacions de l´enllumenat públic, l´Alcalde Xavier Trias va signar dimecres passat un Decret que declarava ?l´emergència per risc greu de sabotatge o altre infortuni púbic relacionat amb el servei d´enllumenat públic de la ciutat, amb efectes des de les 7 hores del dia 3 de desembre de 2012?; ordenava ?l´actuació de la Guàrdia Urbana de Barcelona per tal de garantir el compliment dels serveis mínims decretats pel Departament d´Empresa i Ocupació i la seguretat de les instal·lacions d´enllumenat públic?, i ordenava també ?que en el cas de produir-se situacions que posin en risc la seguretat de les persones o bens de la ciutat, i sens menyscapte de la convocatòria de la vaga autoritzada, el Tercer Tinent d´Alcalde habiliti els mitjans humans i materials necessaris a fi de restablir les condicions de seguretat?.

L´Ajuntament de Barcelona també va acordar obrir expedient a l´empresa concessionària IMESAPI per incompliment en el servei contractat; i igualment actuarà judicialment contra les persones que es pugui demostrar que són responsables de sabotatges o manipulacions intencionades de les instal·lacions d´enllumenat públic.





Paraules clau