S´inicien els treballs per recuperar la plaça dels Països Catalans : Servei de Premsa

S´inicien els treballs per recuperar la plaça dels Països Catalans

07/12/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Recuperació de la Plaça dels Països Catalans i els seus entorns

L´Ajuntament de Barcelona ha elaborat el Pla Estratègic per a la recuperació de la plaça dels Països Catalans i l´espai públic a l´entorn de l´estació de Sants, als districte de Sants-Montjuic i L´Eixample, que ja s´ha començat a desenvolupar amb les primeres actuacions de xoc. Es tracta del document marc que serveix per planificar els treballs de restitució i reurbanització de la plaça que actualment encara manté algunes zones ocupades per l´Adif, a l´entorn de l´estació de Sants, vinculades a les obres d´arribada de l´alta velocitat i la connexió del túnel Sants Sagrera.

L´objectiu d´aquest document és establir el calendari i les condicions amb què s´ha de produir la recuperació dels diferents espais per tal que la Plaça, obra dels arquitectes Helio Piñón i Albert Vilaplana, torni a ser l´espai públic de qualitat, que l´any 1984 la va fer mereixedora d´un premi FAD per ser un model de plaça dura. El pas del temps, els seu ús intensiu per part dels qui hi practiquen l´ús del monopatí i en els darrers anys les obres vinculades a l´alta velocitat han deixat la plaça i el seu entorn molt degradats.

Aquesta setmana han començat les primeres actuacions d´urgència de millora del paviment per garantir la seguretat i l´accessibilitat de la Plaça, la neteja i arranjament de la pèrgola així com la recuperació d´un solar ocupat fins ara per l´Adif, al costat de la parada d´autobusos per convertir-lo en nou aparcament de motos i cotxes a l´entorn de la plaça. Aquestes dues actuacions executades per l´Ajuntament tenen un cost de 225.000 euros i s´acabaran abans del mes de febrer.

Amb posterioritat, les actuacions de millora a la plaça es completaran amb una reordenació de les zones d´encotxament de taxis i la urbanització de la capçalera nord amb l´obertura de l´Avinguda de Josep Tarradellas. La restitució total de la plaça s´iniciarà un cop l´Adif finalitzi les seves actuacions a la zona i alliberi tots els espais que actualment té ocupats per les obres i l´aprovisionament de materials.

Una actuació de millora en diferents fases

1. Recuperació de la Plaça dels Països Catalans
2. Recuperació d´un solar ocupat d´Adif com a nou aparcament de motos a l´entorn de la plaça.
3. Reposició de la urbanització de la capçalera nord amb obertura de l´Avinguda de Josep Tarradellas.
4. Encotxament de taxis a la Plaça dels Països Catalans

1. Recuperació de la Plaça dels Països Catalans

FASE 1. PLA DE XOC EN EXECUCIÓ
Operaris de Medi Ambient i Serveis Urbans han iniciat els treballs d´arranjament provisional i urgent del paviment de la plaça per garantir la seguretat i l´accessibilitat, actuant sobre una superfície discontínua d´uns 600 m2. En paral·lel s´han començat els treballs de neteja i reparació de la pèrgola, millora de l´enllumenat i restauració del muret perimetral.

– Millora del paviment. Es repara amb formigó de gruix suficient per garantir la durabilitat totes les zones de paviment de granet trencat, aixecat, solt o en mal estat i el paviment de morter de gruix insuficient esquerdat o que pot suposar perill als vianants.
– Reparació, neteja i pintat de les pèrgoles:Ja han començat els treballs de neteja de la pèrgola lineal, i la reparació dels elements metàl·lics i la substitució de les conduccions elèctriques deteriorades.
– Muret perimetral: Reposició del muret per tancar la Plaça i evitar l´accés indiscriminat de vehicles que poden provocar flonjalls al paviment. Es refarà el muret perimetral de formigó, en definitiu, en les zones on està malmès o no existeix, sense col·locació de la peça de remat de granet que es col·locarà en les obres de rehabilitació definitives, i es reforçarà en el punt on presenta desplome al costat del carrer de Tarragona.
– Millora enllumenat: Posada en funcionament dels fanals existent, reparació i canvis de làmpades. Comprovació del funcionament dels punts de llum de les pèrgoles i de la bateria de focus de la pèrgola alta i de l´estat del cablejat.
– Fonts: Es col·locarà una tapa a l´arqueta de la font adossada al mur de Numància. La font dels ruixadors donat que està en la zona ocupada per ADIF es restaurarà quan s´executi el projecte global de la Plaça i es canviï tot el paviment.

FASE 2. RESTITUCIÓ TOTAL DE LA PLAÇA. 2013-2014
En una segona fase es preveu que l´Adif subsitueixi les actuals 6 sortides d´emergència per tapes alineades amb el paviment.
Així mateix, i un cop alliberats tots els espais d´obra, es preveu que es dugui a terme la reparació de tota la Plaça dels Països Catalans amb el canvi de tot el paviment, substituint el granet ?Rosa Porriño? de 2 cm per llosetes de 6 cm, de gruix. També es preveu la recuperació de la font de ruixadors i de la font adossada al mur i la recuperació de l´enllumenat original, actualitzant el cablejat elèctric per complir amb la normativa vigent i adaptant-los al nous criteris d´il·luminació de la ciutat. Per últim es preveu recuperar tots els elements de mobiliari urbà per tal que la plaça dels Països Catalans torni a tenir l´aspecte original que tenia l´any 1983, quan va ser inaugurada.

2. Recuperació d´un solar ocupat d´Adif com a nou aparcament de motos a l´entorn de la plaça

Aquesta setmana s´ha recuperat i s´ha iniciat el condicionament de la zona que l´Adif tenia tancada al costat de l´estació d´autobusos. Es tracta d´un espai situat entre els carrers Guitard, Puiggarí, Comtes de Bell·lloch i Viriat que té una superfície d´uns 3.600 m2. Es preveu poder formigonar part d´aquest espai com aparcament de cotxes abans que acabi l´any i la resta en una segona fase.

Amb aquesta actuació es desplaçarà part de l´actual aparcament, area verda i blava, situats entre els carrers Puiggarí‐Enric Bergés‐Viriat que es condicionarà com a gran aparcament per unes 400 motos, alliberant l´aparcament existent al centre de la Plaça Països Catalans.

3. Reposició de la urbanització de la capçalera nord amb l´obertura de l´Avinguda de Josep Tarradellas

S´està estudiant poder dur a terme l´obertura del lateral mar de l´Avinguda de Josep Tarradellas per la seva connexió amb la Plaça Països Catalans i Carrer de Tarragona, afectada per les obres de la Capçalera Nord de Sants. Obres a executar durant el primer semestre del 2013.

4. Encotxament de taxis a la Plaça dels Països Catalans

Es proposa traslladar part de l´encotxament de taxis a la Plaça dels Països Catalans, com a resposta a la demanda històrica dels taxistes. Actualment l´encotxament de taxis es produeix a la Plaça Joan Peiró on existeix una bossa de taxis que també servirà per alimentar la futura parada de la Plaça Països Catalans. La proposta preveu la recuperació parcial de la zona tancada d´obres al costat del Passeig de Sant Antoni per construir un recorregut de taxis des de la Plaça de Joan Peiró fins al nou encotxament a la Plaça dels Països Catalans. Aquestes obres estan promogudes i finançades per l´Àrea Metropolitana de Barcelona.

Document relacionat:
Dossier de premsa: S´inicien els treballs per recuperar la plaça dels Països Catalans





Paraules clau