L´Ajuntament comença la substitució dels encaminaments de 1.300 parades de transport públic : Servei de Premsa

L´Ajuntament comença la substitució dels encaminaments de 1.300 parades de transport públic

10/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament comença avui la substitució dels encaminaments de cautxú instal·lats a les parades d´autobús per facilitar l´accés dels invidents, en una actuació que es durà a terme en dues fases. En total, s´actuarà sobre 1.300 parades de transport públic.

En la primera fase de l´actuació, que durarà fins a finals d´any, es reemplaçaran els primers encaminaments a parades de transport públic distribuïdes per tots els districtes de la ciutat, amb prioritat a les parades de la nova xarxa de bus. Els encaminaments de cautxú es retiraran definitivament i se substituiran per solucions integrades a la vorera, i amb una amplada de 1´20 metres, com marca la normativa estatal.

En aquesta primera fase, s´actuarà sobre els encaminaments instal·lats a vorera de panot, tenint en compte les restriccions d´obres per Nadal, que marquen com a data límit per les actuacions al carrer el dia 21 de desembre. En una segona fase, prevista per al gener i febrer, se substituiran els col·locats damunt d´aglomerat i/o formigó i paviment de peces especials. En el cas de les voreres de panot, es retiraran les bandes de cautxú i es col·locaran panots diferenciats, i on la vorera sigui d´aglomerat o d´asfalt, s´aplicarà una resina especial de doble component, amb diferència de textura perquè sigui detectable per als invidents.

L´Ajuntament inverteix prop de 734.000 euros en els treballs de substitució dels encaminaments de cautxú instal·lats a la ciutat durant el 2009 per facilitar l´itinerari als invidents cap a les parades de transport públic, i que presenten un alt nombre de queixes ciutadanes i d´incidències per defectes de col·locació, problemes d´adhesió o incompatibilitat amb els paviment i degradació excessiva dels materials.

Les obres es portaran a terme de dilluns a divendres, i no comportaran l´anul·lació de cap parada d´autobús, que només en casos necessaris es traslladaria un màxim de 4 metres col·locant un pal provisional, que s´han estudiat cas per cas. Els treballs en vorera es faran per meitats per mantenir en tot moment pas de vianants, i es prioritzaran les parades de la nova xarxa de bus.

L´objectiu final d´aquest govern és dotar el màxim de parades possibles de la ciutat amb elements facilitadors de la mobilitat per a gent amb discapacitat, i eliminar del carrer tots els actuals de cautxú.

Més de 500 incidències als encaminaments de cautxú

La instal·lació d´aquestes peces de cautxú que ara es retiren per l´alt nombre d´incidències es va dur a terme al 2009, i va representar una inversió de 1´3 milions d´euros, dins d´una actuació global de 3´1 milions d´euros, amb finançament procedent del Fons Estatal d´Inversió Local, que també va comportar instal·lar indicadors de la ubicació de la plataforma del bus per a les persones que van en cadira de rodes, i actuacions diverses en les parades (escocells, moviment de parada, arbres…). Es van instal·lar a 1.449 parades en total.

Al 2010, l´Ajuntament va requerir a l´empresa més de 160 reparacions en aquest primer any, i no va executar l´aval, xifrat en 137.371 euros. Durant el 2011, l´Ajuntament va invertir 45.000 euros més en la substitució d´alguns encaminaments per paviment de panot.

Al 2012 i per iniciativa del Grup de Treball per a la Millora de l´Accessibilitat es va crear una taula entre Hàbitat Urbà, Mobilitat, l´Institut Municipal de persones amb Discapacitat (IMD), i l´ONCE, per seguir avançant en les diverses solucions i materials per l´execució dels encaminaments a les parades d´autobús.

En total, s´han registrat 517 incidències per aquest tipus d´encaminaments, entre els anys 2009 i novembre del 2012, de les quals 34 al 2009, 187 al 2010, 199 al 2011 i 97 fins al 30 de novembre del 2012.

Ara, s´aborda la substitució definitiva de tots els encaminaments de cautxú existents, que l´Ajuntament culminarà al 2013.





Paraules clau