L´Ajuntament completa el sistema de recollida pneumàtica de residus al 22@ Llevant amb l´entrada en funcionament de 25 noves bústies : Servei de Premsa

L´Ajuntament completa el sistema de recollida pneumàtica de residus al 22@ Llevant amb l´entrada en funcionament de 25 noves bústies

11/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament ha posat en marxa les darreres 25 bústies de recollida d´escombreries pneumàtica al 22@ Llevant, que completen la xarxa que es gestiona des de la central de recollida pneumàtica del 22@. Amb les noves bústies ja són 240 unitats (bústies) que donen servei a les zones del Sudoest del Besòs i la Gran Via, al districte de Sant Martí. Aquesta xarxa dóna servei a 8.365 habitatges del districte, amb una població estimada de 21.000 veïns, i 195 comerços. I preveu recollir una mitjana diària de 14 tones de residus (rebuig i orgànica), que representa 5.110 tones de brossa a l´any.

Les noves bústies són bústies interiors corresponents a edificis de serveis, que es connecten a la central de recollida pneumàtica de residus del 22@, inaugurada al mes de maig, i situada al carrer Cristóbal de Moura, entre els carrers Puigcerdà i Josep Pla, al 22@ de Barcelona

Les bústies estan agrupades en grups de 3 unitats: 2 pel rebuig i 1 per la fracció orgànica.

El sistema ha entrat en funcionament progressivament, amb una primera fase al mes de maig, una segona al juliol i la posada en marxa de les darreres 25 bústies aquest mes de novembre.

Per a la posada en servei, els veïns han rebut uns fulletons amb informació i amb pel seu correcte ús. Una setmana després de la posada en servei de les bústies es retiren els contenidors dels carrer grisos i marrons. D´aquesta manera bústies i contenidors conviuen una setmana per a una millor adaptació dels veïns al canvi.

Per recollir les bosses comercials de majors dimensions provinents dels residus de les activitats comercials, a la zona de la Gran Via una bústia de cada ubicació disposa d´una porta de majors dimensions amb clau, que l´Ajuntament va lliurant als comerços que ho necessitin.

Com funciona la recollida pneumàtica
La recollida pneumàtica consisteix en la disposició d´una sèrie de punts d´abocament connectats a un punt central d´aspiració per una xarxa de canonades subterrànies. Amb aquest sistema, els residus es recullen per succió, mitjançant les canalitzacions sota els carrers i que es comuniquen amb la central de recollida per conduir-ne els residus.

Tota la instal·lació de xarxa i central està cablejada amb una xarxa de comunicacions que permet conèixer en tot moment el seu estat i l´emplenat de bústies des del centre de control. Aquesta informació permet optimitzar en temps real les bústies a recollir.

Com a avantatges respecte a la recollida tradicional en contenidors, és un sistema fàcil d´utilitzar, més net i que genera menys olors, a més a més permet llençar la brossa les 24 hores del dia, s´estalvia la circulació de camions, s´elimina el soroll nocturn de la recollida d´escombraries, presenta una major ordenació de l´espai públic i garanteix un espai públic d´alta qualitat. A més, és un sistema smart, atès que la recollida es realitza d´acord amb l´emplenat de les bústies i no de manera rutinària.

11.561 tones recollides amb la recollida pneumàtica a Barcelona
L´any 2011 la xarxa de recollida pneumàtica era de 31´5 quilòmetres, amb un total de 1.596 vàlvules, que van donar servei a uns 78.106 ciutadans i va representar un 2,3% del total de la recollida domiciliària d´orgànica i resta. Un 6 % de les bústies corresponen al sistema de pneumàtica mòbil, on l´aspiració la realitza un camió en lloc d´una central.

Durant l´any 2011 amb aquest sistema es van recollir un total de 11.561 tones de residus.

Actualment hi ha 8 centrals en funcionament:

? Vila Olímpica
? Poblenou ? Diagonal
? La Sagrera – La Maquinista
? Santa Caterina
? El Raval
? Pl. Lesseps
? Fòrum (compartida amb Sant Adrià del Besòs).
? 22@ Llevant





Paraules clau