L´Ajuntament de Barcelona activarà el dispositiu de l´Operació Fred quan les temperatures siguin iguals o inferiors a 5ºC : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona activarà el dispositiu de l´Operació Fred quan les temperatures siguin iguals o inferiors a 5ºC

13/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, a través de l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, ampliarà el dispositiu d´Emergència de l´Operació Fred amb l´activació de dos nivells diferenciats segons la temperatura de la ciutat.

Aquest dispositiu és un procediment preventiu adreçat a la protecció dels ciutadans davant la previsió meteorològica d´una baixada de temperatures o de nevada a la ciutat. Està dirigit a persones que pernocten a la via pública, i en el cas de nevada a persones retingudes en un espai públic, centres de dia, estacions de tren, etc.

→ El dispositiu s´activarà per baixada de temperatures en dos nivells:
– Nivell 1: Quan la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya anunciï, a menys de 12 hores vista, que les temperatures a la ciutat de Barcelona seran iguals o inferiors a 5ºC. Un cop s´activi aquest nivell, s´obrirà un centre d´acolliment d´emergències al districte de Sant Andreu per a les persones que pernocten en la via pública que oferirà allotjament, alimentació, dutxes, rober i atenció psicosocial fins que la previsió meteorològica anunci la recuperació de temperatures per sobre de 5ºC. L´objectiu fonamental d´aquesta fase és prevenir les conseqüències que una baixada de temperatures pot comportar sobre l´estat de les persones que pernocten en la via pública.

– Nivell 2: Davant la predicció a menys de 12 hores vista, d´una baixada de temperatures a 0ºC de forma generalitzada a tota la ciutat amb una probabilitat de més del 30%. L´activació d´aquest nivell del dispositiu d´Operació Fred suposarà l´obertura d´un segon centre d´acolliment d´emergències a Ciutat Vella per a les persones que pernocten a la via pública que oferirà, com l´anterior centre, allotjament, alimentació, dutxes, rober i atenció psicosocial. Aquest nivell també suposarà el reforç dels equips d´emergència del Centre d´Urgències i Emergències Socials de l´Ajuntament (CUESB) amb la col·laboració de Creu Roja (voluntaris i vehicles) distribuïts per tota la ciutat que detecten les persones sense sostre, informant-les de la possibilitat d´allotjar-les en aquest centre especialment habilitat i acompanyar-les fins el mateix centre. Aquests equips iniciaran el dispositiu d´informació al carrer a partir de les 19:30 hores i finalitzarà quan s´hagin atès totes les demandes. El centre de coordinació s´ubicarà al Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona (c/ Comerç, 44).

Els dos equipaments que s´habilitaran per acolliment estaran dotats del necessari per a la cobertura integral de necessitats bàsiques de les persones acollides i per proporcionar atenció psicosocial mitjançant treballadors socials, psicòlegs i tècnics especialitzats, la Guàrdia Urbana del territori i la coordinació amb es serveis socials i el Servei d´Inserció Social (SIS) per el tractament i seguiment social de les persones que ho requereixin.

→El dispositiu d´Operació Fred també s´activarà quan el Servei Meteorològic anunciï un risc de nevada a tota la ciutat amb una probabilitat de més del 30%. Aquesta activació suposarà: l´augment de places en els centres d´acolliment d´emergències si s´escau; el seguiment telefònic i suport ales persones vulnerables que resideixen en zones aïllades; l´activació del conveni establert entre l´Ajuntament de Barcelona i el Gremi d´Hotels de la Ciutat per tal d´oferir allotjament alternatiu a les persones o famílies que no puguin quedar-se en el seu domicili; a les persones que s´hagin de quedar a la ciutat a causa del bloqueig de les vies de transport se´ls proporcionarà informació sobre els recursos d´allotjament municipal i d´allotjament de la xarxa d´hotels de la ciutat; i el repartiment de mantes i aliments.

En tots els casos el servei de Teleassistència reforçarà el seguiment de les persones usuàries que es consideren més vulnerables aconsellant les precaucions que cal que tinguin davant d´aquesta situació.

El passat 1 de febrer es va activar l´Operació Fred en el marc del Pla d´Acció Logístic Social davant les baixes temperatures. Aquest dispositiu va restar actiu fins el 14 de febrer, 13 nits consecutives. En total, 423 persones van acceptar l´allotjament ofert pels equips d´Emergències Socials i es van han efectuar 1.838 pernoctacions mentre va restar actiu l´operatiu.





Paraules clau