Tancament provisional de la biblioteca Esquerra de l´Eixample ? Agustí Centelles : Servei de Premsa

Tancament provisional de la biblioteca Esquerra de l´Eixample ? Agustí Centelles

13/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La biblioteca Esquerra de l´Eixample ? Agustí Centelles (carrer Comte d´Urgell, 145) tancarà les seves portes de manera provisional el proper dissabte 15 de desembre, a les 14:00 hores, per poder dur a terme les intervencions necessàries per a la millora de les condicions de treball i de salut laboral a l´equipament després de l´augment de casos de lipoatròfia semicircular en treballadors del centre.

Durant aquest període, els usuaris de l´equipament poden utilitzar les instal·lacions i retornar els documents que tinguin en préstec a qualsevol de les altres 37 biblioteques de la ciutat. En concret, al mateix districte de l´Eixample poden acudir a les biblioteques: Joan Miró (Parc Joan Miró- Vilamarí, 61), Sant Antoni ? Joan Oliver (Comte Borrell, 44-46), Sofia Barat (interior d´illa Girona, 64-68), Sagrada Família (Provença, 480) i Fort Pienc (Ribes, 12-14).

Pel que fa a les activitats ja programades, s´anul·len les activitats infantils de Nadal i del primer trimestre. Les sessions del club de lectura es mantenen i es faran a les sales del Centre Cívic. Mentre que les sessions d´?El documental del mes? es continuaran fent a l´auditori com fins ara. Els treballadors del centre continuaran en actiu a d´altres biblioteques de la xarxa de biblioteques de la ciutat fins a la reobertura de l´equipament.

Així, a partir del proper 17 de desembre s´iniciaran les intervencions per a la millora de l´espai amb una previsió de durada de 3 mesos com a màxim. Aquestes noves mesures a aplicar són:

– Realitzar les modificacions pertinents en el sistema de climatització per tal de garantir una aportació d´humitat suficient per mantenir amb continuïtat els nivells recomanats no inferiors al 45%.
– Garantir un manteniment adequat del sistema de clima per garantir unes condicions ambientals adequades respecte als nivells de CO2, temperatura i humitat.
– Substituir el paviment de totes les zones en què no ha estat substituït prèviament, per garantir que sigui dissipatiu de les càrregues electrostàtiques acumulades en les persones.
– Obrir dues finestres per permetre la possibilitat de realitzar una ventilació natural creuada en els moments que es consideri convenient, de tal forma que en altres moments es pugui mantenir l´estanquitat de l´espai per facilitar el manteniment de condicions ambientals estables i d´eficiència energètica.

· Mesures preventives per millorar els nivells d´humitat i els de conductivitat del terra
A finals de l´any 2011 es detecten els primers casos de lipoatròfia semicircular en treballadors de la biblioteca Esquerra de l´Eixample ? Agustí Centelles. Des del primer moment, el Consorci de Biblioteques de Barcelona, format per l´Ajuntament i la Diputació de Barcelona, va iniciar una sèrie d´actuacions per detectar quins són els elements que poden provocar la malaltia i les mesures necessàries per evitar aquestes condicions.

Així, es va encarregar una auditoria sobre les condicions de treball que podien provocar l´aparició d´aquests casos i va activar el protocol de la Generalitat de Catalunya per aquestes situacions, per iniciar la coordinació empresarial i per procedir a la recerca activa de casos. Fruit de l´auditoria es van realitzar les actuacions següents entre els mesos de gener i març del 2012:

– Substitució de totes les cadires de treball.
– Substitució dels reposapeus.
– Substitució del paviment de les zones de treball del personal, a la zona interior dels taulells.
– Modificació de la disposició dels endolls.
– Arrodoniment dels cantells de les taules de treball.
– Addició al sistema de clima d´un segon equip per a aportar humitat ambiental.
– Control de la humitat mitjançant dispositius remots amb 12 sondes de control a l´edifici.
– Aplicació a la resta de paviment de la biblioteca d´un detergent antiestàtic mitjançant el servei de neteja.

Després de dur a terme totes aquestes mesures, es van dur a terme nous mesuraments tant de nivells d´humitat com de conductivitat que van donar un resultat satisfactori. A l´agost, la Inspecció de Treball i Seguretat Social va resoldre que es donaven per concloses les actuacions inspectores, ja que el Consorci havia adoptat totes les mesures necessàries, així com les accions de coordinació i informació precises.

Posteriorment, entre els mesos d´octubre i desembre de 2012 s´han diagnosticat 4 casos més de lipoatròfia semicircular en treballadors de l´equipament. Tenint en compte que s´havien dut a terme totes les actuacions recomanades, es va sol·licitar al Centre de Seguretat i Salut de la Generalitat que identifiqués els elements sobre els que caldria actuar i va dur a terme una exploració mèdica de tot el personal i una anàlisi de les condicions de treball amb nous mesuraments de paràmetres. Degut a aquestes dues actuacions, es decideix el tancament de la biblioteca per aplicar les noves mesures.





Paraules clau