El lloguer creix un 65% els últims 6 anys a Barcelona, segons el Xifres d´Habitatge : Servei de Premsa

El lloguer creix un 65% els últims 6 anys a Barcelona, segons el Xifres d´Habitatge

14/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Xifres d´Habitatge corresponent al primer semestre del 2012 que acaba de publicar el Patronat Municipal de l´Habitatge revela que es consolida un canvi en la demanda d´habitatge a la ciutat, fruit de la crisi financera, amb un increment del 65% dels qui opten pel lloguer en els últims sis anys.

La compravenda d´habitatges s´ha reduït de manera considerable, un 66%, passant d´un màxim de 12.294 transaccions en el primer semestre del 2006 a les 4.302 enregistrades en el primer semestre del 2012. Aquest descens de les transaccions de compravenda s´ha vist compensat, però, amb un fort increment dels contractes de lloguer, entorn a un 65% més, que han passat de situar-se al voltant dels 12.000 (11.976 en el primer semestre del 2006) semestrals abans de l´esclat de la crisi a gairebé 20.000 (19.776) en el primer semestre del 2012.

Dins d´aquesta tendència, en el primer semestre de 2012 s´aprecia una certa estabilització, i tant els contractes de compravenda com els de lloguer porten tres i dos semestres, consecutius, respectivament, amb un nombre d´operacions semblants (al voltant de 4.000 la compravenda i quasi 20.000 el lloguer).

Pel que fa als preus, en el 2012 ha continuat el descens en els dos segments de compravenda (entre el 5,3% i 9% en obra nova, entre el 5% i 5,4% en segona mà). En el mercat de lloguer , la caiguda de preus no ha estat tan pronunciada (-3,7%).

Barcelona: una ciutat sense estoc d´habitatge buit

Aquest document que recull les principals dades sobre la construcció i el mercat immobiliari a la ciutat de Barcelona també posa de manifest l´especificitat de Barcelona pel que fa a l´estoc d´habitatges d´obra nova sense vendre.

Així, tot i el descens de les transaccions de compravenda d´obra nova que s´ha produït des del 2007, en el primer semestre del 2012 tan sols un 25,4% dels habitatges de les noves promocions estaven sense vendre.

Aquesta xifra, no només és inferior que a d´altres territoris sinó que en comparar-la amb dades de la ciutat de semestres anteriors s´aprecia que s´ha anat reduint (per exemple el segon semestre del 2011 era del 30,6%).

Habitatge protegit i preus per districtes

L´informe també recull el pes remarcable que té l´impuls i la construcció d´habitatge protegit a la ciutat. Durant el primer semestre de 2012, es van adjudicar 1.100 habitatges protegits (813 habitatges protegits d´obra nova, 198 en segones adjudicacions i 89 per a emergències socials). També es destaca l´activitat del Patronat Municipal de l´Habitatge que, en el primer semestre, tenia 464 habitatges en construcció i licitació, i 664 més en estudi i redacció.

La publicació fa una anàlisi dels preus de l´habitatge per districtes. Entre aquests, cal destacar que a Sarrià-Sant Gervasi és on més elevats estan els preus dels habitatges (7.333 ?/m2 en obra nova, i 12,46 ?/m2/mes en lloguer) i, per contra, Nou Barris és el districte on es troben els preus mitjans més baixos (2.797 ?/m2 en obra nova, 2.259 ?/m2 en segona mà i 9,84 ?/m2/mes en lloguer). A l´Eixample és on més contractes de lloguer s´han realitzat (4.590). Sant Andreu és l´únic districte (juntament amb Ciutat Vella) on ha augmentat el preu mitjà de l´habitatge d´obra nova, en concret un 3,9%. Tanmateix, cal tenir present que la poca oferta en aquest segment fa que les característiques particulars de les promocions influeixin molt en el resultats per districtes, més que la tendència general del mercat.

Dret de superfície: nova formula segura i amb garanties d´obtenir un habitatge

Pel que fa al tema del semestre, la publicació ha dedicat aquestes pàgines al dret de superfície, un règim de tinença impulsat per l´Ajuntament des del 2009 i que dóna major seguretat i garanties als usuaris que no pas la compra o el lloguer en aquests moments d´inestabilitat laboral i crisi econòmica.

El dret de superfície suposa transmetre per un període de 75 anys la propietat de l´edifici però no del sòl, que queda sempre en mans de l´administració. Un cop transcorregut aquest termini, la propietat de l´edifici torna a l´administració. L´adjudicatari amortitza durant 30 anys un préstec hipotecari amb uns pagaments molt assequibles ( similars a un lloguer protegit9 i, quan acaba l´amortització, deixa de pagar, tot i que continua gaudint de l´habitatge fins a 75 anys. Així mateix aquesta formula contempla poder retornar l´habitatge durant els primers quinze anys amb el compromís de l´administració a recomprar-lo.

L´Ajuntament de Barcelona ha apostat fort per aquest règim de tinença que en aquests moments de crisi es presenta com una possibilitat segura per poder accedir a un habitatge. El Patronat Municipal de l´Habitatge té cinc promocions, amb un total de 350 nous habitatges, ja finalitzades, i dos més, amb 310 habitatges, en procés de construcció. Altres promotors, com Regesa, també estan promovent el dret de superfície a Barcelona

Document relacionat:
Dossier “Xifres d´Habitatge: Indicadors del Pla d´Habitatge de Barcelona”





Paraules clau