Forn aposta per fomentar la col.laboració entre les institucions i el sector privat per reforçar la seguretat dels turistes que visiten la ciutat : Servei de Premsa

Forn aposta per fomentar la col.laboració entre les institucions i el sector privat per reforçar la seguretat dels turistes que visiten la ciutat

14/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El primer tinent d´alcalde de l´Ajuntament de Barcelona i responsable de l´àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, Joaquim Forn, ha pres part aquest divendres a la Conferència European Forum for Urban Security (EFUS) celebrada a París, on ha pronunciat la conferència ?Turisme i Seguretat?.

El primer tinent d´alcalde ha destacat el fet que aquest Fòrum de Seguretat de caràcter internacional es va constituir a Barcelona fa vint-i-cinc anys , en el marc de la primera conferència europea i ha defensat que el que succeeix als ciutadans és competència no només dels Estats sinó especialment dels governs de proximitat com són els ajuntaments. En aquest sentit ha apostat pel treball entre institucions i entre ciutats.

Durant la conferència, Forn ha ressaltat la importància que té el turisme a Barcelona explicant que la capital catalana ha esdevingut una de les principals destinacions d´Europa, i per aquest motiu el Govern Municipal s´ha fixat la millora de la seguretat dels turistes com una de les seves prioritats. El primer tinent d´alcalde ha volgut deixar palès que ?la seguretat esdevé un element d´extremada sensibilitat en la percepció del visitant i és fonamental per garantir la sostenibilitat econòmica i social d´un model turístic de qualitat?.

En aquest sentit el primer tinent d´alcalde ha assenyalat alguns dels principals reptes que té el Govern Municipal en matèria de seguretat i turisme a la ciutat i ha dit que aquests passen per ?garantir una nivells òptims de seguretat pels visitants, per millorar la imatge exterior de la ciutat i sobretot per fomentar també la corresponsabilitat dels propis visitants en la prevenció davant de situacions d´inseguretat o d´incivisme?. Forn ha apostat per ?promoure actituds cíviques que fomentin la convivència entre turistes i ciutadans? i ha plantejat la necessitat que els turistes també assumeixin els valors de civisme i convivència de Barcelona.

El primer tinent d´alcalde ha explicat que en el marc del Pla de Seguretat Ciutadana de Barcelona, es va constituir el Grup de Treball de prevenció de la inseguretat dels agents socioecònomics, coordinat per la Direcció de Prevenció de l´Ajuntament de Barcelona i que ha comptat amb la participació de representants del teixit econòmic i comercial de la ciutat, juntament amb el Departament d´Interior de la Generalitat.

Fruit d´aquest grup de treball s´han proposat un conjunt d´actuacions per dur a terme a la ciutat com són: impulsar estudis sobre la percepció de la seguretat dels turistes i els conflictes de seguretat (grau d´exposició d´aquest col·lectiu a furts i robatoris); elaborar i difondre consells d´autoprotecció amb la implicació dels operadors turístics en els espais de major afluència de visitants; reforçar l´actuació policial; millorar la resposta davant de possibles incidències dels visitants de la ciutat; implicar els operadors turístics i els gestors dels espais de més afluència de visitants en la prevenció i atenció amb els temes de seguretat o treballar a nivell preventiu oferint informació i consells mitjançant els promotors turístics (agències de viatge, empreses de transport turístic, clubs esportius).

Forn ha finalitzat la seva intervenció assegurant que ?Barcelona és una ciutat turísticament segura, on els visitants poden passejar a qualsevol hora i per qualsevol barri o indret gaudint de la ciutat? i ha apostat per seguir impulsant ?la col·laboració entre institucions i el treball conjunt entre el sector públic i el sector privat? per reforçar la seguretat dels turistes i dels ciutadans.

En el marc d´aquesta conferència, també s´ha anunciat que la Comissió Europea ha acceptat un projecte presentat per EFUS per desenvolupar un programa sobre turisme i seguretat a l`àmbit europeu, en el qual hi participarà la ciutat de Barcelona.





Paraules clau