La Guàrdia Urbana de Barcelona immobilitza prop de 40 mil joguines que no complien la normativa : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana de Barcelona immobilitza prop de 40 mil joguines que no complien la normativa

21/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

» Inspeccions als establiments

L´Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana realitzen inspeccions periòdiques als diferents establiments de la capital catalana per garantir el compliment de les diferents normatives administratives.

La ciutat de Barcelona compta amb un gran nombre d´establiments ?multipreu? amb una extensa i variada oferta de productes adreçats als consumidors. Amb motiu de les festes de Nadal i Reis aquests establiments augmenten la seva oferta amb productes relacionats amb les festes de Nadal. Un dels productes que exigeixen un control especial durant aquestes dates són les joguines.

Per aquest motiu, durant unes dates en les quals les compres de joguines augmenten considerablement, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha iniciat un dispositiu específic anomenat ?Jugar Segur? sobre els diferents establiments ?multipreu? de la ciutat per tal d´assegurar que les joguines que es venen no representin cap risc ni per la integritat ni per la salut dels més petits, vetllant perquè compleixin la normativa vigent i garantint que tinguin en compte un seguit de normes de seguretat i etiquetatge. Les joguines poden estar associades a un gran nombre de lesions cada any, essent els menors de 3 anys els que presenten un major risc de patir-les.

» Dispositiu ?Jugar segur?

Durant aquest Nadal els agents de les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana realitzen inspeccions als diferents establiments dels deu districtes de la ciutat, actuant preferentment sobre aquells establiments on hi hagi indicis d´incompliments de la normativa. Les actuacions es faran de manera conjunta amb Inspecció de Treball, el Cos Nacional de Policia-UCRIF i l´Agència Catalana del Consum.
La campanya es duu a terme en dues fases: del 17 al 24 de desembre i del 27 de desembre al 5 de gener.
Els objectius són:

 Comprovar que l´establiment inspeccionat compleixi la normativa municipal.
 Incrementar la seguretat dels infants mitjançant la inspecció i control de joguines que estan a la venda, assegurant que compleixen la normativa vigent en aquesta matèria.

Els agents actuen sobre les joguines no apropiades o perilloses, les que tenen defectes d´etiquetatge, les que no compten amb els advertiments corresponents o aquells productes ?alertats? per l´Institut Nacional de Consum (INC).

Joguines no apropiades o perilloses:

Per a menors de 3 anys: Joguines petites o amb peces separables; joguines amb parts trencables o soltes; globus de làtex; embolcalls de plàstic de joguines.
Per menors de 8 anys: Joguines amb puntes o vores filoses; joguines elèctriques amb elements que s´escalfin; joguines amb substàncies tòxiques; joguines que puguin atrapar els dits; joguines que es disparen i/o joguines sorolloses (pistoles de joguina, pistoles amb pistó pirotècnic o d´aire comprimit); joguines que puguin contenir pintura amb plom.

Defectes d´etiquetatge:

Totes les joguines que es comercialitzen al territori de la Unió Europea han de dur el marcatge de la Comunitat Europea, que ha d´estar col·locat de manera visible, llegible i indeleble a la joguina o bé en una etiqueta enganxada o en l´embalatge. A la joguina hi ha de constar: el nom, el nom comercial registrat o la marca comercial registrada i la seva adreça.

Advertiments:

Totes les joguines han d´indicar almenys l´edat mínima de l´usuari. A banda, les joguines que puguin resultar perilloses per a nens menors de trenta-sis mesos han de dur un advertiment específic clarament visible i llegible, fàcilment comprensible i de forma precisa.

Productes ?alertats?:

Finalment els agents també se centren en detectar els productes alertats, aquells productes que l´Institut Nacional de Consum (INC) ha fixat que han de ser retirats del mercat.

En el cas que es detectin productes que no compleixin la normativa, els agents procedeixen a immobilitzar o intervenir les joguines afectades segons la gravetat dels incompliments i a posar-ho en coneixement de l´Agència Catalana del Consum que valorarà la necessitat de retirar aquestes joguines del mercat o resoldre els incompliments.

» Prop de 40 mil joguines immobilitzades

Durant els primers tres dies d´activació del dispositiu la Guàrdia Urbana de Barcelona ha inspeccionat un total de 27 establiments dels Districtes de Sant Martí, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Eixample i Ciutat Vella.

Fruit d´aquestes inspeccions:

 S´han immobilitzat 39.670 joguines, 7 bosses i 5 caixes de joguines.
 S´han intervingut 323 joguines i 13 bosses.
 S´han imposat 29 denúncies per incompliments diversos de normatives municipals.

Podeu consultar imatges d´aquestes actuacions fent clic als següents enllaços:

VÍDEO (format MOV, 108 Mb)
http://www.ajbcnpremsa.info/download/20121217_joguinessegures.mov

IMATGES
http://www.ajbcnpremsa.info/download/joguinessegures_1.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/joguinessegures_2.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/joguinessegures_3.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/joguinessegures_4.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/joguinessegures_6.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/joguinessegures_7.jpg





Paraules clau