Desarticulada una xarxa que introduïa ciutadanes nigerianes a l´Estat per mitjà de “pasteres” per la seva explotació sexual : Servei de Premsa

Desarticulada una xarxa que introduïa ciutadanes nigerianes a l´Estat per mitjà de “pasteres” per la seva explotació sexual

28/12/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, han desarticulat un grup criminal que es dedicava a introduir a l´Estat espanyol dones nigerianes per a la seva explotació sexual. La majoria de les víctimes estaven embarassades o eren mares de nens petits, el que els assegurava la seva permanència en territori Schengen. L´organització les controlava en tot moment, fins i tot quan, després de ser rescatades de la “pastera”, eren ingressades en centres d´acollida. Han estat detingudes disset persones, setze de nacionalitat nigeriana i una altra d´Uganda, i intervinguts diversos equips informàtics, nombrosos terminals telefònics, diversa documentació d´identitat i contractes laborals (alguns d´ells falsos), 3.000 euros en efectiu i efectes per a realitzar rituals de “vudú”.

Víctimes de tracta controlades en tot moment

Les investigacions van començar el gener d´aquest mateix any, quan la policia va tenir coneixement que un grup, d´unes vuit o deu dones de nacionalitat nigeriana, que havien arribat a Espanya en “pastera” i es trobaven al Centre d´Acollida de Dones Immigrants d´Utrera (Sevilla). Les joves mantenien freqüents contactes amb diverses persones, alienes al centre, que posteriorment es va comprovar que es tractava de membres de la pròpia organització que estarien controlant les seves víctimes.

A partir d´aquest moment es va posar en marxa una laboriosa investigació que ha permès esbrinar que aquest grup, format en la seva majoria per ciutadans d´origen nigerià, no s´estructurava de forma piramidal, com és habitual. Es tractava més aviat d´una xarxa bastant heterogènia de col·laboradors, especialitzats en cadascuna de les diferents fases des que començava el procés en terres africanes, fins que eren obligades a exercir la prostitució a Europa.

Vudú per coaccionar les dones

Per aconseguir condicionar la voluntat de les dones no dubtaven en utilitzar tot tipus de mètodes, entre els quals es troben diversos rituals “vudú”. També comptaven amb la col·laboració d´una de les pròpies víctimes, que feia d´intermediària entre les altres dones i els responsables de l´última fase del procés, és a dir, de la seva explotació sexual en l´exercici de la prostitució.

En el transcurs de les investigacions, els agents van identificar membres de l´organització a Barcelona i diverses ciutats de la seva àrea metropolitana, així com a Sevilla, Castelló, Palma de Mallorca i a les localitats madrilenyes d´Alcalá de Henares i Móstoles. També es va poder localitzar a diverses víctimes a les quals s´ha aplicat el “Protocol Marc de Protecció de les Víctimes de tràfic d´éssers humans”, en virtut del qual han estat trasllades a Centres d´Acollida per a la seva immediata assistència.

Una d´aquestes dones va arribar a l´Estat espanyol amb el seu fill petit, havent quedat aquest també en un centre d´acollida, a disposició de la Fiscalia de Menors, amb la finalitat que no es pugui produir una eventual situació de desemparament.

En aquests casos, la mare sempre tindrà la possibilitat de recuperar plenament l´exercici de la guarda inicialment cedida. I en el cas que decidís no exercir aquest dret, el menor quedaria sota la tutela de l´Administració.

Detinguts i registres

L´operació va finalitzar amb un dispositiu policial en el qual de forma simultània i coordinada es van realitzar quatre registres en domicilis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona, així com un establiment comercial dedicat a la venda de productes alimentaris d´origen africà. Els agents van detenir 17 persones a Barcelona (2), Badalona (6), Santa Coloma de Gramenet (4), Castelló (2), i en les localitats madrilenyes de Móstoles (2) i Alcalá de Henares (1).

Alguns membres del grup cometien més robatoris, furts i diverses infraccions administratives, i a més obligaven les seves víctimes a cometre´ls. Els objectes robats eren després enviats a Nigèria.

Document relacionat:
Nota de premsa: Desarticulada una xarxa que introduïa ciutadanes nigerianes a l´Estat per mitjà de “pasteres” per la seva explotació sexual





Paraules clau