Balanç de les actuacions per contenir la població de senglars : Servei de Premsa

Balanç de les actuacions per contenir la població de senglars

03/01/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, la Direcció de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya i el Consorci del Parc de Collserola han dut a terme durant els darrers mesos actuacions de control per a la reducció del nombre de porcs senglars a la serra de Collserola i per contenir la pressió que exerceixen a la ciutat, vetllant per la seguretat de la ciutadania.

L´actuació s´ha portat a terme en dos fases, des de finals del 2011, amb l´objectiu doble de contenir la presència de porcs senglars i alhora conscienciar la població dels riscos del contacte amb aquests animals i informar dels comportaments més adequats. Durant el 2013 es preveu continuar amb les actuacions de control de la població de senglars.

Durant la campanya d´octubre de 2011 a desembre de 2012, s´han capturat un total de 137 porcs senglars a Barcelona. Així mateix, en l´últim any s´han reduït les incidències un 41%, passant de les 670 registrades entre gener i novembre del 2011 a les 396 comptabilitzades per la Guàrdia Urbana en el mateix període de 2012.

Una actuació coordinada per contenir la població de senglars

En els darrers anys, a Collserola s´havia constatat un augment del nombre de porcs senglars, passant d´una població de 654 exemplars l´any 2004 a 805 al 2011, el que havia comportat un increment del nombre d´incidències registrades a la ciutat. Durant el 2010 es van registrar un total de 616 incidències, xifra que al 2011 va pujar fins les 676. Aquest 2012, i a l´espera del tancament de dades de desembre, la xifra s´ha reduït fins a 396 incidències, el que suposa un descens del 41%, sent especialment significatiu els descens registrat els mesos d´estiu.

La població de senglars -la xifra òptima s´estima entre 4 i 5 senglars per cada 100 hectàrees- comporta incidents amb danys als béns urbans, molèsties i riscos per a la seguretat de vianants i vehicles, a més de derivar en l´adquisició d´hàbits domèstics en un animal salvatge, que redueix les seves possibilitats de supervivència en el medi natural.

Per aquest motiu, es duen a terme les campanyes de control- captura i posterior sacrifici- en una actuació coordinada del Cos d´Agents Rurals de la Generalitat, la Guàrdia Urbana de Barcelona, els guardes del Parc de Collserola i veterinaris de l´empresa pública Forestal Catalana, i amb la col·laboració de l´àrea d´Hàbitat Urbà-Medi Ambient i Serveis Urbans pel que fa a les despeses de transport i incineració dels senglars. En total, s´han fet 137 captures, amb teleanestèsia, al terme municipal de Barcelona.

Mecanisme antibolcatge de contenidors

Paral·lelament, des de novembre de 2011, l´Àrea d´Hàbitat Urbà va instal·lar com a prova pilot a 91 contenidors del districte de Sarrià-Sant Gervasi un mecanisme que en millora la subjecció i impedeix actes incívics contra els contenidors d´escombraries. Aquest mecanisme pretén evitar que els contenidors es desplacin en carrers costeruts i dificultar l´acció dels porcs senglars que els bolquen per buscar menjar a les escombraries, embrutant l´entorn i envaint l´espai per als ciutadans. La prova pilot ha apuntat com a conclusions que el mecanisme és efectiu per als senglars, però s´estudia canviar-ne el material ? ara és metàl·lic- per evitar actes vandàlics i sostraccions.

També durant aquest any fins al mes d´abril es va desplegar una campanya de comunicació específica a les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris, amb un equip de 18 informadors de carrer procedents del Pla d´Ocupació de Barcelona Activa amb l´objectiu d´evitar l´alimentació dels senglars, tant directament com indirecta, per part dels ciutadans; i d´evitar conflictes en les zones urbanes. A més, es van repartir prop de 7.700 fulletons i 500 pòsters amb els missatges de la campanya.

Podeu descarregar tall de veu del regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, en el següent enllaç:
Arxiu MP3 (1,1 Mb)





Paraules clau