L´Ajuntament i ONU-Habitat signen un conveni per promoure l´intercanvi d´experiències en planificació urbana i desenvolupament sostenible : Servei de Premsa

L´Ajuntament i ONU-Habitat signen un conveni per promoure l´intercanvi d´experiències en planificació urbana i desenvolupament sostenible

10/01/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i els sotssecretari general i director executiu del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans, ONU-Habitat, Joan Clos, han signat avui un conveni de col·laboració entre ambdues institucions per impulsar la innovació i les solucions en planificació urbana, regeneració, governança, accessibilitat i eficiència en els serveis urbans bàsics, la mobilitat i l´economia urbana. Amb aquest conveni es pretén sumar esforços per transformar les ciutats com a catalitzadores de noves experiències, coneixement, innovació i solucions en la planificació urbana i el desenvolupament sostenible.

Trias ha qualificat aquest conveni de col·laboració de la ciutat amb Nacions Unides com a ?històric? i ha destacat que significa un pas més en ?la voluntat de l´Ajuntament de fer de Barcelona un referent en mecanismes de gestió i transformació de les ciutats i de ser una ciutat oberta al món?. Per a l´alcalde, ?en aquests moments on s´estan produint canvis a nivell mundial és important pensar en plantejaments nous de fer ciutat, que incloguin la sostenibilitat i les noves tecnologies i sobretot que serveixin per millorar la vida de la gent?.

Joan Clos ha agraït especialment la col·laboració de Barcelona al programa de Nacions Unides i ha posat en valor l´experiència de la ciutat en el planejament urbà, que ?en aquests moments de nova crisi urbana, és essencial per generar espai públic, sobretot a moltes ciutats dels mon on no es té en compte i que ara creixen urbanitzant-se fins al colapse?. Per al sostssecretari general i director d´ONU-Habitat, un dels reptes més destacats serà ?en l´àmbit del serveis urbans i sobretot al clavegueram i la canalització d´aigua, alhora que en l´assessorament jurídic i sobretot en el planejament urbà, que és on més es reconeix la marca de Barcelona?.
Clos ha avançat que els recursos aportats per Barcelona aniran destinats bàsicament a Àfrica, on prop del 65% de la població urbana ? s´estima que uns 350 milions de persones- viu en barraques, i també a programes a diferents indrets de Llatinoamèrica, especialment el Carib, i el sud d´Àsia. El representant d´ONU-Habitat també ha anunciat que una part dels esforços del conveni es destinaran a activitats formatives, ?no només per part dels tècnics de Barcelona sinó amb seu a la ciutat de Barcelona?.

La voluntat de Barcelona per transformar les ciutats

L´acord estableix el marc genèric de cooperació entre ambdues institucions i marca com a objectius unir els coneixements tècnics per fer més eficients els recursos i millorar l´eficàcia dels seus esforços per transformar les ciutats en centres inclusius de creixement econòmic, progrés social i sostenibilitat ambiental. Amb aquesta finalitat, ONU-Habitat i l´Ajuntament de Barcelona promouran específicament activitats d´aprenentatge i formació, gestió del coneixement, i es buscarà generar un programa conjunt d´oportunitats d´aprenentatge pràctic per conèixer de primera mà les experiències participatives i multisectorials de l´Ajuntament de Barcelona en la promoció de nous paradigmes en el desenvolupament i la gestió urbana sostenibles.

Amb aquest acord també es preveu dissenyar i organitzar conjuntament activitats que tinguin lloc a Barcelona.. Com a part important de la col·laboració, es preveu buscar sinergies amb les xarxes professionals i la col·laboració amb les universitats, tant a Barcelona com a altres ciutats.

L´elecció de Barcelona com a seu de la Global Water Operators Partnerships Alliance (GWOPA) és un primer exemple d´aquest reconeixement per part d´ONU-Habitat a la tasca de Barcelona en regeneració urbana i del treball en xarxa amb la societat civil i els operadors econòmics i acadèmics, específicament a la inversió en recerca, innovació i l´ús eficient dels recursos.

Una aliança per impulsar el desenvolupament urbà sostenible des de Barcelona

L´Ajuntament de Barcelona s´alia així amb ONU-Habitat que té com a objectiu de donar suport als governs en els àmbits local, regional i nacional per aconseguir el desenvolupament sostenible urbà i l´habitatge per a tothom, amb especial èmfasi en la lluita contra la pobresa urbana.

Amb aquest acord, el Govern Municipal també aprofundeix en el treball liderat des de la tinència d´Hàbitat Urbà per convertir Barcelona en un centre d´excel·lència i centre de recerca i pràctica en planejament urbà sostenible, govenança urbana i gestió de riscos. A través d´aquest conveni, Barcelona es compromet a proporcionar expertesa tècnica i accés a oportunitats d´aprenentatge, a través d´estudis de cas de Barcelona, en àrees com ara la planificació i disseny urbà, la mobilitat, l´economia urbana i la governança urbana, recolzant-se en les xarxes professionals i acadèmiques de la ciutat.

Per la seva banda, ONU-Habitat es compromet a vincular les demandes dels governs, les autoritats locals i altres associats a l´oferta d´expertesa, coneixement i oportunitats d´aprenentatge disponibles a l´Ajuntament de Barcelona, a més de facilitar l´accés a les seves experiències de camp, als coneixements i als mètodes actuals de desenvolupament de capacitats i de formació. L´organització de les Nacions Unides es compromet també a convidar l´Ajuntament de Barcelona a participar en esdeveniments clau, com ara el Fòrum Urbà Mundial i altres reunions rellevants, a efectes de compartir aprenentatges i pràctiques, a més de promoure les innovacions i nous paradigmes desenvolupats a través d´aquest acord en reunions internacionals, conferències i altres esdeveniments rellevants.
En virtut de l´acord, l´Ajuntament de Barcelona aportarà 500.000 euros a ONU-Habitat.





Paraules clau