La Guàrdia Urbana de Barcelona immobilitza 60 mil joguines i en retira més de 2.000 que no complien la normativa : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana de Barcelona immobilitza 60 mil joguines i en retira més de 2.000 que no complien la normativa

11/01/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Del 17 de desembre fins al 5 de gener, l´Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana han dut a terme el dispositiu ?Jugar Segur? per tal de garantir que les joguines que es venen als diferents establiments de la ciutat compleixin la normativa.

Per les festes de Nadal i Reis els establiments ?multipreu? augmenten la seva oferta amb productes relacionats amb les festes de Nadal i un dels productes que exigeixen un control especial durant aquestes dates són les joguines.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha realitzat un total de 86 inspeccions sobre aquest tipus d´establiments per tal d´assegurar que les joguines que es venen no representin cap risc ni per la integritat ni per la salut dels més petits i per garantir que tinguin en compte un seguit de normes de seguretat i etiquetatge. Les actuacions s´han fet de manera conjunta amb Inspecció de Treball, el Cos Nacional de Policia-UCRIF i l´Agència Catalana del Consum.

Els objectius eren:

 Comprovar que l´establiment inspeccionat compleixi la normativa municipal.
 Incrementar la seguretat dels infants mitjançant la inspecció i control de joguines que estan a la venda, assegurant que compleixen la normativa vigent en aquesta matèria.

Fruit d´aquest dispositiu s´ha obtingut el següent balanç d´activitat:

 S´han immobilitzat 60.329 joguines, 61 bosses i 55 caixes de joguines.
 S´han intervingut (retirat) 2.329 joguines i 16 bosses.
 S´han imposat 167 denúncies per incompliments diversos de normatives municipals.

Els agents han actuat sobre les joguines no apropiades o perilloses, les que tenien defectes d´etiquetatge, les que no comptaven amb els advertiments corresponents o aquells productes ?alertats? per l´Institut Nacional de Consum (INC).

Joguines no apropiades o perilloses:
Per a menors de 3 anys: Joguines petites o amb peces separables; joguines amb parts trencables o soltes; globus de làtex; embolcalls de plàstic de joguines.
Per menors de 8 anys: Joguines amb puntes o vores filoses; joguines elèctriques amb elements que s´escalfin; joguines amb substàncies tòxiques; joguines que puguin atrapar els dits; joguines que es disparen i/o joguines sorolloses (pistoles de joguina, pistoles amb pistó pirotècnic o d´aire comprimit); joguines que puguin contenir pintura amb plom.
Defectes d´etiquetatge:
Totes les joguines que es comercialitzen al territori de la Unió Europea han de dur el marcatge de la Comunitat Europea, que ha d´estar col·locat de manera visible, llegible i indeleble a la joguina o bé en una etiqueta enganxada o en l´embalatge. A la joguina hi ha de constar: el nom, el nom comercial registrat o la marca comercial registrada i la seva adreça.
Advertiments:
Totes les joguines han d´indicar almenys l´edat mínima de l´usuari. A banda, les joguines que puguin resultar perilloses per a nens menors de trenta-sis mesos han de dur un advertiment específic clarament visible i llegible, fàcilment comprensible i de forma precisa.
Productes ?alertats?:
Finalment els agents també s´han centrat en detectar els productes alertats, aquells productes que l´Institut Nacional de Consum (INC) ha fixat que han de ser retirats del mercat.

Els productes que no complien la normativa s´han retirat o immobilitzat segons la gravetat dels incompliments. En el cas dels productes immobilitzats, l´Agència Catalana del Consum realitzarà un anàlisi i valorarà la necessitat de retirar aquestes joguines el mercat o de resoldre els incompliments.





Paraules clau