L´Alcalde Trias reclama compromís a l´oposició per fer ?un pacte de ciutat? per mantenir i impulsar les fortaleses de Barcelona : Servei de Premsa

L´Alcalde Trias reclama compromís a l´oposició per fer ?un pacte de ciutat? per mantenir i impulsar les fortaleses de Barcelona

14/01/2013



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L´alcalde de Barcelona ha participat aquesta tarda en la trobada anual amb els mitjans de comunicació de la ciutat en l´acte ?L´alcalde respon?, organitzat pel Col·legi de Periodistes a la Sala Raval del CCCB i davant de més d´un centenar de periodistes de diversos mitjans, regidors del govern, altres membres del consistori i representants d´altres grups municipals, d´ERC, Jordi Portabella; Gabriel Colomé del PSC; i Glòria Martín del PP; del conseller de Presidència, Francesc Homs; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Sant Vila. La trobada manté el format que es va estrenar l´any passat, i ha consistit d´una primera intervenció de l´alcalde, en acabar el degà del Col·legi de Periodistes, Josep M Martí, ha donat pas a les preguntes formulades pels periodistes.

L´Alcalde respon 2013

L´alcalde ha explicat la situació actual és molt complexa, amb una crisi financera i econòmica molt greu a nivell d´Europa, d´Espanya i de Catalunya; i l´Ajuntament rep gran pressió per part de totes les administracions: ?no se´ns paga el que se´ns deu i es produeixen incompliments greus a compromisos adquirits amb anterioritat, fent difícil les previsions a mig i llarg termini?.

Trias ha insistit en la necessitat que Europa flexibilitzi els objectius de dèficit envers Espanya, i Espanya envers Catalunya. A Catalunya el context econòmic es veu agreujat perquè s´arrossega un sistema de finançament injust. L´alcalde ha afirmat que l´actitud envers l´Estat i la Generalitat serà doble. D´exigència davant dels compromisos adquirits, d´una banda, però alhora de comprensió, una comprensió necessària i amb molta dosi de realisme envers la greu situació econòmica que està tenint el Govern de la Generalitat, de l´altra.

Trias ha anunciat que properament es reunirà amb el President de la Generalitat per analitzar els temes pendents i per estudiar els mecanismes a establir per fer possible els compliments dels compromisos adquirits, especialment en polítiques i equipaments socials.

L´alcalde Trias ha insistit en que les polítiques socials a l´Ajuntament de Barcelona ?són la primera prioritat en aquest mandat? i ha afegit que no s´han de veure com un element generador de despesa, sinó com una font generadora de riquesa. ?El full de ruta del govern passa per donar resposta directa a aquests dos reptes: la reactivació econòmica i l´atenció a les persones?, ha afirmat Trias.

Com ha explicat Trias a l´època de crisi s´hi suma una crisi de model d´estat. Fa molts anys es va fer una aposta des de Catalunya per construir un Estat de les Autonomies, ?malauradament l´Estat espanyol no ha cregut mai en aquest model?. ?Barcelona?, ha dit Trias, ?com a capital de Catalunya, ha d´estar en aquests moments complicats al costat del Govern de la Generalitat, en la defensa del nostre dret a decidir?.

Malgrat aquest context, Trias ha afirmat que ?Barcelona és una ciutat amb unes grans potencialitats i fortaleses. És una ciutat solvent, preparada, d´una gran projecció internacional. Té un reconeixement de la seva marca molt potent arreu del món, amb una gran capacitat de creixement econòmic i d´internacionalització. Necessitem continuar impulsant aquesta fortalesa?. Per això, ha dit, és tan important i necessari tirar endavant el pressupost.

L´alcalde ha recordat que no es cansa de repetir que té 14 regidors i que se´n necessiten 21 per fer la majoria, ?com Alcalde tinc una gran responsabilitat per tirar endavant el govern de la ciutat. Però em cal la col·laboració i el suport constant de la resta de forces polítiques?. Trias ha insistit en que ?estem oberts a col·laboracions de caràcter puntual o de caràcter més estable a l´Ajuntament? i ha aprofitat per tornar a allargar la mà,? ?la responsabilitat màxima de la governabilitat de la ciutat és de l´equip de govern, però la difícil situació actual demana la corresponsabilitat de tots?.

L´alcalde Trias ha explicat que el fet de tenir el pressupost del 2013 prorrogat ?no ens permet disposar de 200M? per fer inversions productives, generadores de riquesa per la ciutat? i ha explicat que una inversió d´aquest volum en un any a la ciutat de Barcelona equival a la creació de 3.000 llocs de treball. ?Barcelona no s´hauria de quedar sense pressupost. Molt poques administracions públiques poden presentar a l´actualitat uns comptes solvents i sanejats com els de la nostra ciutat?, ha afirmat.

L´alcalde ha enumerat els principals objectius marcats per aquest 2013 i la resta de mandat, i que ha situat en la relació entre la política i la gestió al servei de les persones, ?no hi ha millor política social que el rigor pressupostari i la bona gestió econòmica de les administracions públiques?; treballar perquè la ciutat funcioni; l´atenció a les persones i especialment a les que pateixen més dificultats, ?l´atenció social de les persones és i seguirà sent la meva gran prioritat com Alcalde de Barcelona. Vull que Barcelona sigui coneguda com la ciutat de les persones, una ciutat referent internacional per les seves polítiques de benestar i qualitat de vida?; fer una ciutat competitiva i generadora d´oportunitats, ?tenim una ciutat reconeguda a tot el món. Ens cal seguir projectant Barcelona al món. Ens cal aprofitar aquesta bona imatge de la ciutat per atraure noves oportunitats de negoci?.

L´alcalde ha explicat que aquests són temps complicats pels sectors culturals de la ciutat, amb una davallada del consum cultural i de les aportacions financeres als grans equipaments. ?La recessió econòmica, apujada de l´IVA i la retirada unilateral del Ministerio de Cultura a diversos consorcis culturals, ha comportat una situació molt greu pel sistema cultural barceloní? ha dit Trias que ha anunciat que proposarà la creació aquest 2013 d´un Fons de Capitalitat Cultural per als grans consorcis de la cultura barcelonina, un fons que, lligat a canvis en la governança d´alguns grans equipaments culturals, deixi clar que l´Ajuntament és qui els lidera i hi dedica més recursos.

L´alcalde ha dit que fer una ?ciutat competitiva i generadora d´oportunitats també és fer una aposta seriosa envers les infraestructures?. Com ha dit Trias Barcelona és motor de l´economia catalana i ha afegit que ?volem seguir fent les inversions que la ciutat ens reclama, en serveis, en equipaments, en projectes de futur? i ha emplaçat a tots els grups polítics sense excepció, ?tots tenim la nostra quota de responsabilitat. Uns més que d´altres en funció de la nostra representació al consistori?. Ha demanat als grups amb major nombre de regidors ?un compromís que vagi més enllà de l´aprovació estricta dels pressupostos, i defineixi uns eixos econòmics i socials d´actuació compartits fins al final del mandat?. Uns eixos, ha dit, basats en el suport a l´economia productiva; la col·laboració públic privada, tot desenvolupant eines de planificació a mig i llarg termini; prioritzar les inversions convertint l´atenció social com a màxima prioritat i en col·laboració amb el Tercer Sector; i fent una aposta clara per les Noves Tecnologies, la Sostenibilitat i el Medi Ambient.

?La situació actual ens obliga a asseure´ns i entendre´ns, en favor d´un pacte per tal que la ciutat de Barcelona en tregui el màxim profit. La gent no entendria una altra cosa. Ens varem comprometre a portar un canvi a Barcelona. Un canvi tranquil, tant en el fons com en les formes. Un canvi de polítiques, de maneres de fer, d´actituds i de prioritats, fet amb sentit comú i responsabilitat?. Trias ha afirmat que el canvi s´ha notat posant la gestió i el bon funcionament de la ciutat al servei de la creació de riquesa i les oportunitats de futur.

?Vivim uns moments que ens demanen actuar amb ma estesa, amb diàleg i transparència. Aquest és i ha de seguir sent un actiu important d´aquest govern. En això treballarem aquests propers mesos. Així és com entenem el nostre model de ciutat. Un model de ciutat pensat per les persones i fet amb les persones?, ha conclòs Trias la seva primera intervenció.

Respostes a les preguntes formulades pels periodistes

En acabar la intervenció de l´alcalde s´ha donat pas al torn de preguntes que els diversos mitjans han formulat a l´alcalde. Les més destacades són les següents:

Pressupost i inversions per l´any 2013. L´alcalde ha receptat ?molta paciència? i ha reiterat que el més important és que tots els grups s´asseguin a dialogar. Trias ha recordat que per tirar endavant els pressupostos és suficient la majoria simple del Plenari i que, per tant, no és necessari que els grups de l´oposició hi votin a favor, sinó que amb una abstenció seria suficient. ?Sóc optimista. Crec que anirà bé. És lògic que l´oposició faci notar que només tinc 14 regidors, però no conec ningú que no vulgui tirar endavant la ciutat?, ha dit.

Prostitució. L´alcalde ha reiterat que la prostitució és l´esclavatge del segle XXI i ha afirmat que seguirà treballant per combatre-la, especialment contra les màfies. Xavier Trias s´ha compromès a mantenir els programes socials per atendre les persones que volen abandonar la prostitució.

Escoles bressol. ?Hem atès 1.500 famílies més?. L´alcalde ha dit que es farà una avaluació del model que s´està seguint i que no amagarà el cap sota l´ala, però ha reiterat que, en uns moments com l´actual, atendre a tantes famílies com es pugui és una prioritat. Trias ha recordat que des que és alcalde ha obert fins a 24 escoles bressol noves.

Neteja de la ciutat. L´alcalde ha afirmat que la ciutat està més neta i que la percepció de la gent és que ha millorat però ha apostat per no abaixar la guàrdia perquè sempre es pot millorar.

Taxi. L´alcalde ha recordat que aquest no és un tema de competència només de l´Ajuntament de Barcelona sinó que ho és de l´Àrea Metropolitana de Barcelona. Trias ha demanat unitat al sector per emprendre les reformes necessàries perquè ?el taxi és molt important per la ciutat i la seva imatge?.

Pacificació del trànsit al centre. L´alcalde ha descartat convertir Via Laietana en un carrer només de baixada pel trànsit de vehicles. Trias ha apostat per aplicar polítiques de pacificació del trànsit i s´ha mostrat convençut que el desplegament de la nova xarxa de bus serà ?un gran èxit?.

Moment polític. Per a l´alcalde vivim un moment polític molt important. Trias s´ha mostrat convençut que se celebrarà una consulta pel dret a decidir i s´ha posat a disposició del govern de la Generalitat per dur-la a terme perquè es pugui fer amb totes les garanties.

Tres desitjos per l´any 2013. L´alcalde ha situat com a primer desig la reducció de l´atur i la creació de llocs de treball. En segon lloc, ha manifestat que la seva obsessió és donar resposta a les necessitats socials de la gent, que tothom estigui ben atès. I, finalment, que Barcelona no retrocedeixi com a ciutat de cultura i coneixement.

Podeu llegir el discurs en el següent enllaç:
Intervenció inicial de l´alcalde a l´acte organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya a la Sala Raval del CCCB





Paraules clau