Comença la campanya ?El menjar no es llença?, que promou l´aprofitament del menjar als mercats : Servei de Premsa

Comença la campanya ?El menjar no es llença?, que promou l´aprofitament del menjar als mercats

17/01/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

A partir del 19 de gener i fins al 16 de marc es posa en marxa als mercats de Barcelona la campanya ?El menjar no es llença?, amb tallers gratuïts de cuina i accions teatralitzades en una vintena de mercats on els participants aprendran a elaborar receptes d´aprofitament dels aliments que han sobrat d´altres àpats i coneixeran trucs i consells per reduir la quantitat de menjar que es llença a les nostres llars. La campanya pretén conscienciar a través de tallers i d´accions teatralitzades als mercats del malbaratament alimentari que es produeix a les llars i les seves conseqüències, introduir nous hàbits d´aprofitament del menjar i difondre bones pràctiques de prevenció davant de la generació de residus, tant a l´hora d´anar a comprar com quan es cuina o es vol conservar els aliments.
Els tallers i les accions formen part d´una campanya que té com a objectiu principal fomentar la prevenció i contribuir a la reducció de residus alimentaris domèstics a la ciutat de Barcelona. La iniciativa sorgeix de l´Àrea d´Habitat Urbà – Medi Ambient i Serveis Urbans de l´Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració de l´Institut de Mercats (IMMB), dins del Pla de Prevenció de Residus de Barcelona, que vol reduir en un 10% la generació de residus a la ciutat per l´any 2018. Per assolir aquest propòsit, l´Ajuntament de Barcelona ha previst fer accions que impliquen la ciutadania, comerços, empreses, administracions i entitats.

Evitar el malbaratament dels aliments suposa un estalvi econòmic pel consumidor i una reducció dels residus, però també és una qüestió per a reflexionar, tenint en compte que la producció d´aliments al món és 1´5 vegades més gran que la demanda i no tothom hi pot accedir de la mateixa manera. Als tallers s´ensenyarà a fer una bona planificació de les compres que tingui com a objectiu proporcionar una dieta equilibrada sense descuidar la butxaca i fer una bona llista calculant les racions que es necessitaran.

Les restes s´aprofiten

Els tallers es faran en mercats que disposen d´un ampli vestíbul, estaran oberts al públic i consisteixen en l´elaboració de receptes d´aprofitament del menjar curtes i ràpides. Es faran sempre en dissabte i duraran unes 4 hores, entre les 9 i les 13 hores. No cal fer una inscripció prèvia. Als tallers, una ?ecocuinera? serà l´encarregada de donar a conèixer les bones pràctiques a l´hora de comprar i de cuinar a través de l´elaboració de diferents receptes senzilles i ràpides. Repartirà un receptari a totes les persones que hi participin.

La ?Tempura de restes de verdura? és una de les receptes que es proposen. Té l´objectiu d´aprofitar les verdures que han sobrat d´àpats i parts de les que habitualment no es cuinen. Però n´hi ha moltes més. Per exemple, croquetes de ?Pesca salada? o una crema d´enciam amb cigrons d´escudella al curri. Són receptes que s´elaboren a partir del menjar que ha sobrat d´altres plats.

Accions teatralitzades

També està previst que es facin accions teatralitzades en altres mercats per incidir en els hàbits de compra i consum. També es faran els dissabtes al matí. En aquest cas, un grup d´actors, amb l´ajut i la participació de diversos comerciants, escenificaran accions quotidianes a l´hora de fer la compra, ja que les decisions que prenem com a consumidors poden reduir la quantitat de menjar que es malbarata en tots els passos de la cadena alimentària. A continuació, podeu veure el llistat de mercats que oferiran els tallers i les accions teatralitzades:

DATA TALLER DE CUINA
(9h a 13h)
GENER
19.01.2013 Mercat de Montserrat (Nou Barris)
26.01.2013 Mercat de l´Abaceria (Gràcia) i Mercat d´Hostafrancs (Sants)

FEBRER
02.02.2013 Mercat de Sarrià (Sarrià-Sant Gervasi)
09.02.2013 Mercat de la Vall d´Hebrón (Horta-Guinardó)
16.02.2013 Mercat de Fort Pienc (Eixample)
23.02.2013 Mercat de la Barceloneta (Ciutat Vella)

MARÇ
02.03.2013 Mercat del Clot (Sant Martí)
09.03.2013 Mercat de Felip II (Sant Andreu)
16.03.2013 Mercat de Les Corts (Les Corts)

DATA ACCIÓ TEATRALITZADA
(10h a 13h)

GENER
19.01.2013 Mercat d´Horta (Horta-Guinardó)
26.01.2013 Mercat de Sant Andreu (Sant Andreu)

FEBRER
02.02.2013 Mercat de la Marina (Sants)
09.02.2013 Mercat de Sant Gervasi (Sarrià-St Gervasi)
16.02.2013 Mercat de Lesseps (Gràcia)
23.02.2013 Mercat de Provençals (Sant Martí)

MARÇ
02.03.2013 Mercat del Ninot (Eixample)
09.03.2013 Mercat de la Mercè (Nou Barris)
16.03.2013 Mercat de la Boqueria (Ciutat Vella)

L´any 2011, l´Ajuntament de Barcelona va posar en marxa la campanya ?A la cuina, redueix residus? entre les accions per reduir els residus relacionades amb el malbaratament alimentari. La bona acollida que va tenir per part de la ciutadania i la valoració positiva que en van fer tots els agents implicats han portat a fer noves accions ara amb la intervenció dels mercats municipals.





Paraules clau