L´alcalde Trias destaca el paper del Centre Galego de Barcelona donant a conèixer la cultura gallega a Catalunya i la cultura catalana a Galícia : Servei de Premsa

L´alcalde Trias destaca el paper del Centre Galego de Barcelona donant a conèixer la cultura gallega a Catalunya i la cultura catalana a Galícia

17/01/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta tarda al Saló de Cent l´alcalde de Barcelona Xavier Trias ha presidit l´acte de lliurament de la Medalla d´Or al Mèrit Cívic al Centro Galego de Barcelona, en el cent vintè aniversari de la seva creació. A l´acte hi ha intervingut el Regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí i també hi eren presents, entre d´altres, el conseller d´Educació i Cultura de la Xunta de Galícia, Jesús Vázquez Abad i Manoel Carrete, president del Centro Galego de Barcelona, que ha recollit la medalla que el Consell Plenari Municipal va aprovar atorgar a aquesta entitat el 21 de desembre de 2012.

L´alcalde en la seva intervenció, que ha fet en gran part en gallec, ha definit al Centro Galego com una ?entitat emblemàtica de la ciutat de Barcelona que ens ajuda a conèixer millor la cultura gallega a Catalunya alhora que difon la cultura catalana a Galícia?. És una de les entitats més antigues de la ciutat i des de la seva creació ha estat exemple d´integració i participació en la vida social, cultural i artística barcelonina. Com ha dit l´alcalde ?són més de 120 anys d´història en què el Centre Galego ha adquirit un paper de doble ambaixador: donant a conèixer la cultura gallega a Catalunya i la cultura catalana a Galícia. El Centre Galego és tot un referent, un lloc de trobada pels 30.000 gallecs i gallegues que viuen a Barcelona i per a tots aquells que volen conèixer la seva cultura?.

L´alcalde ha afirmat que el centre presta un gran servei a Galicia, però també a Catalunya, ?sou uns grans ambaixadors de la nostra cultura i del nostre país i per això us demano el vostre suport i la vostra complicitat a l´hora d´explicar què és Catalunya més enllà dels límits geogràfics?. Trias també ha demanat suport per aconseguir la implicació de les noves generacions de gallecs i gallegues vinguts a Catalunya per motius d´estudi, professionals o empresarials.

L´alcalde ha demanat ?que, des de la vostra experiència de deixar enrere la vostra terra i iniciar la vida en un nou entorn, ens ajudeu en el procés d´integració dels nouvinguts. Perquè tots volem una ciutat cohesionada socialment, integradora, capaç d´aprofitar la interculturalitat com una oportunitat per créixer. Aprofundint en els valors de la pau, la solidaritat, la cultura i la ciutadania. Per això us animo a què participem tots plegats activament en aquesta tasca?.

Xavier Trias ha finalitzat la seva intervenció felicitant el Centre Galego per la medalla i ha animat als seus membres a seguir amb la tasca feta al llarg de tots aquests anys.

El Centre Galego de Barcelona

Les primeres dades que es coneixen de la creació de la Societat Recreativa d´Oriünds de Galícia a Barcelona són de 1892, quan es va convocar tots els nascuts a Galícia i Astúries a una reunió a la Universitat de Barcelona per crear el ?Centre Regional Gallego-Asturià?. A principis del segle XX es va donar forma legal al Centro Galego, si bé, no va ser fins el 1948, quan amb la fusió de diverses entitats gallegues com ara Casa de Galícia o la Societat Artística, que es va constituir el renovat Centro Galego de Barcelona, presidit per Santiago Guisan i ubicat, des de llavors a la Rambla, 35-37. En l´actualitat està presidit per Manoel Carrete i ostenta la presidència d´honor Luís Lamas.

El Centro Galego ha esdevingut una ambaixada de la Xunta de Galícia a Catalunya i té com a principal objectiu donar a conèixer la cultura gallega a casa nostra, tot realitzant diverses activitats culturals i formatives al llarg de l´any (conferències, xerrades, cursos de llengua i cultura gallegues, classes de solfeig, de gaita, etc.).





Paraules clau