Joves i adults amb discapacitat podran fer activitats en centres cívics perquè els seus cuidadors disposin de temps lliure : Servei de Premsa

Joves i adults amb discapacitat podran fer activitats en centres cívics perquè els seus cuidadors disposin de temps lliure

18/01/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El projecte Temps per Tu incorporarà un nou servei destinat a joves i adults amb diversitat funcional, amb l´objectiu que els seus cuidadors i cuidadores puguin disposar de temps personal mentre aquests participen en activitats lúdiques de qualitat, adequades a les seves necessitats, en equipaments públics del territori.

El consistori iniciarà aquesta activitat a diferents districtes després d´haver-se dut a terme una prova pilot amb èxit a Horta-Guinardó, on es va realitzar activitats amb un d´aquests grups durant la primera quinzena de juliol. A partir de la bona acollida per part dels usuaris i les seves famílies, es va repetir l´experiència al Nadal passat.

El programa Temps de Barri Temps per Tu, del Programa de Temps i Qualitat de Vida de l´Ajuntament de Barcelona va iniciar-se l´any passat a diferents districtes, i va començar acollint infants amb diversitat funcional tant física com psíquica, perquè les seves famílies ?pares, mares, cuidadors…– poguessin disposar del seu propi temps mentre els infants passaven unes hores fent activitats lúdiques en equipaments públics. En aquests moments, nou dels deu districtes ja compten amb l´oferta, i durant el primer trimestre de 2013, es completarà el desplegament als deu districtes.

Ara, aquestes activitats s´amplien per a acollir joves i adults amb discapacitats físiques i psíquiques, que podran trobar-se cada 15 dies en centres cívics de la ciutat per a realitzar diferents activitats lúdiques que prèviament hauran escollit ells mateixos, com anar al cine, fer una visita a algun museu, etc…Durant les activitats estaran acompanyats de monitors.

La iniciativa té la doble missió d´aconseguir que aquestes persones es gestionin el seu propi temps d´oci, i alhora, que guanyin autonomia respecte dels seus cuidadors, que durant unes hores també guanyen temps per a ells mateixos.

Durant aquest any també s´implementarà el servei per a persones adultes dependents, perquè els seus cuidadors o cuidadores ?la majoria gent gran?pugui disposar de temps lliure. Per a fer-ho possible, l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports té previst un pressupost de 200.000 euros per al 2013.

L´any passat, un total de 64 famílies van inscriure´s a les activitats de Temps per Tu per a famílies amb infants discapacitats als districtes de Sant Martí, Nou Barris i Horta-Guinardó. La valoració positiva de l´activitat ha fet que l´Ajuntament de Barcelona desplegui el servei i l´implementi a la resta de districtes.

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, destaca que l´Ajuntament de Barcelona, ?busca continuar impulsant experiències que millorin la qualitat de vida de les persones i posin en valor el temps personal i la conciliació?. ?Són necessàries mesures de promoció i protecció de la família, tenint en compte la seva diversitat de formes de relació i convivència, ja que continua sent l´eix vertebrador de convivència, de solidaritat, d´atenció i de transmissió de valors?, ha assegurat Rognoni. ?I en el cas de les persones cuidadores, el temps personal és fonamental, entenent-lo com un indicador de salut i de millora de la qualitat de vida?, ha afegit.





Paraules clau