L´alcalde Xavier Trias afirma que a Barcelona la cultura és una prioritat estratègica : Servei de Premsa

L´alcalde Xavier Trias afirma que a Barcelona la cultura és una prioritat estratègica

21/01/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest vespre, al Teatre Romea, en la taula rodona ?Ajuntaments i Cultura?, organitzada per la Fundació Romea per a les Arts Escèniques amb l´objectiu de conèixer el concepte de ?cultura? que tenen els ajuntaments de les 4 capitals de província de Catalunya, de la mà dels seus alcaldes, i saber què fan per posar-lo en pràctica. A taula hi han participat, a més de l´alcalde Trias, els alcaldes de Lleida, Àngel Ros; Girona, Carles Puigdemont; i Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; i ha estat moderada per Carles Canut, director de la Fundació Romea. L´acte ha consistit en una primera intervenció dels alcaldes, un posterior debat entre els integrants de la taula i un torn de preguntes amb el públic, representants del món de la cultura.

L´alcalde ha iniciat la seva intervenció amb unes paraules de record per Anna Lizaran, ?una actriu excepcional, gràcies a persones com ella, Barcelona és avui una gran capital teatral. La seva inspiració ens ajuda a seguir lluitant per la cultura?.

Trias ha afirmat que per a Barcelona la cultura ?és una prioritat estratègica, com a ciutat i com a capital que som per a tot el país?. Barcelona és la seu dels grans equipaments de capitalitat i l´alcalde ha afirmat que té el deure de vetllar pel seu bon funcionament, per això el 35% del pressupost de cultura es dedica als grans equipaments culturals de Catalunya.

L´alcalde ha afirmat que ?invertir en cultura no és tan sols una despesa, és una inversió de futur. La cultura és un motor econòmic de creació de riquesa i un instrument imprescindible per al nostre progrés com a societat?.

Els grans equipaments en l´àmbit de la música, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música o l´Auditori són importants per a Barcelona però també ho són per al conjunt del país, per això l´alcalde ha assenyalat que s´està col·laborant amb molts pobles i ciutats perquè la cultura catalana tingui Barcelona com a plataforma de projecció. ?Barcelona és una capital generosa amb la resta de pobles i ciutats del país. També en la cultura?.

A parer de l´alcalde un tret diferenciador de Barcelona de moltes capitals mundials és que compta amb una gran xarxa d´entitats culturals de base, ?que cal cuidar i per això tenim una línia de suport per a la rehabilitació d´auditoris i teatres d´entitats culturals sense afany de lucre?; també una xarxa d´equipaments per a la cultura popular i tradicional, tot per aconseguir que ?els barcelonins i les barcelonines siguin protagonistes de la cultura, no només consumidors de cultura?.

Com ha assenyalat l´alcalde, el context actual és molt complicat per a molts projectes i equipaments culturals de ciutat, han baixat els pressupostos de les administracions i les xifres de consum cultural de 2012 no són gaire bones. Aquest problema, ha dit, s´ha agreujat amb la decisió de pujar l´IVA cultural al 21%, una decisió que ha qualificat ?d´equivocada? i que costarà molt corregir.

L´alcalde ha relatat que l´Ajuntament de Barcelona ha de compensar el que estan deixant de posar les altres administracions, principalment l´Administració General de l´Estat. L´alcalde ha recordat que l´Estat destina a tots els equipaments culturals de Barcelona menys del que destina al Museu Reina Sofia de Madrid.

Xavier Trias explicat que Barcelona ha fet una aposta per tenir uns equipaments culturals de primer nivell i ha enumerat diversos projectes culturals que en els propers anys s´aniran consolidant a la ciutat, projectes orientats a la innovació i la creativitat (Canòdrom), a l´art contemporani (Fabra i Coats), el disseny (D-Hub), el patrimoni (Born Centre Cultural), el nou Museu de les Cultures del Món i el llegat arqueològic de la ciutat romana.

L´alcalde ha acabat la seva intervenció afirmant que “malgrat les dificultats no ens podem quedar parats, hem de saber prioritzar, i la cultura és una prioritat i una aposta clarissima de futur si volem que Barcelona sigui punta de llança per sortir de la crisi”.Compartiu aquest contingut