L´alcalde Trias fixa com a prioritats de l´acció del govern municipal pel 2013 l´atenció a les persones i la reactivació econòmica : Servei de Premsa

L´alcalde Trias fixa com a prioritats de l´acció del govern municipal pel 2013 l´atenció a les persones i la reactivació econòmica

01/02/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest matí l´informe ?Barcelona 2013. Atenció a les persones i reactivació econòmica? a debat aquest en el Consell Plenari. Un informe que recull el compromís de l´alcalde de comparèixer un cop a l´any en el Consell Municipal per fer un balanç polític de l´actuació municipal i de l´estat de la ciutat. L´atenció a les persones i la reactivació econòmica són les prioritats que el govern que encapçala Xavier Trias s´ha fixat per aquest any 2013.

L´alcalde ha començat la seva intervenció referint-se a la greu crisi econòmica que estem vivint, una crisi a la que cal afegir una crisi de model d´Estat i una important crisi social. L´alcalde ha destacat com un dels factors més preocupants d´aquesta situació l´augment de l´atur, que el mes de desembre afectava a 112.192 persones a Barcelona, que pot generar un trencament de la cohesió social i incrementa la pobresa.

A parer de l´alcalde malgrat aquest context, Barcelona ?és una ciutat amb unes grans potencialitats, és una ciutat solvent, que fa dèficit zero, paga a 30 dies, té imatge de seriositat, preparada, i amb una gran projecció internacional. Però també algunes febleses i debilitats, com el dèficit que acumulem en transport públic o la disminució de les transferències de l´Estat, principalment per a equipaments culturals, ?no se´ns paga el que se´ns deu i es produeixen incompliments greus a compromisos adquirits amb anterioritat?.

Trias ha explicat que el full de ruta del govern municipal passa per donar resposta directa a aquests reptes d´acord a unes prioritats: l´atenció a les persones i la reactivació econòmica. Segons l´alcalde fer de Barcelona una ciutat competitiva generadora d´activitat econòmica ?és una prioritat bàsica?. Tal i com ha exposat, ?Barcelona no pot sortir tota sola de la crisi. Però hem de posar les seves potencialitats úniques al servei de la recuperació econòmica?. Barcelona, ha analitzat Trias, és una ciutat amb una economia diversificada basada en la indústria, el comerç, el turisme i els serveis com la salut i l´atenció social, aposta alhora per nous sectors estratègics de futur, lligats a la cultura, el coneixement, la creativitat, la innovació i les noves tecnologies o vol ser una ciutat de referència mundial en el sector de les smart cities, l´economia verda, la biomedicina, el vehicle elèctric, la logística, la nàutica i l´alimentari.

Barcelona, ha dit Trias, ha de ser una ciutat on la cultura, ?volem que els ciutadans i ciutadanes de Barcelona siguin protagonistes de la cultura?, i l´esport, ?som una una ciutat que promou l´esport en el seu sentit més ampli, com a eina de cohesió social, de creació de riquesa i de projecció internacional?, siguin veritables sectors generadors d´activitat econòmica. Així ha recordat que els propers anys es consolidaran projectes culturals molt importants a la ciutat i ha mostrat el seu suport a les petites entitats i ateneus de barri. ?Malauradament?, ha afirmat, ?aquests són uns temps complicats pels sectors culturals, amb una davallada del consum cultural i de les aportacions de les administracions? i per fer front a aquesta situació ha recordat que fa unes dies va anunciar la creació d´un Fons de Capitalitat Cultural per als grans consorcis de la cultura barcelonina. L´alcalde també ha refermat la seva voluntat de que Barcelona sigui una ciutat compromesa amb el coneixement, la formació professional i referent en una educació de qualitat, des l´escola Bressol fins a la Universitat.

Però davant de tot, l´alcalde ha situat com a primera prioritat l´atenció a les persones, especialment a les que pateixen més dificultats. L´any 2012, ha lamentat Trias, ha augmentat perillosament la vulnerabilitat de moltes famílies i persones de Barcelona. Tal i com ha explicat, l´actuació de l´àrea social es basa en tres aspectes: l´atenció social (una Barcelona més propera a les persones); la justícia social (una Barcelona més equitativa, més humana i més justa); i la innovació social. Les línies prioritàries del govern passen per garantir habitatge; atenció alimentària; atenció a les famílies i infants en situacions de risc o de pobresa; fomentar l´ocupabilitat i la inserció sociolaboral; i una especial atenció i promoció als col·lectius més vulnerables.

L´alcalde ha explicat que respecte als grans projectes urbans s´estan fent ?avenços importants?, i ha citat la plaça de les Glòries, l´Estació de La Sagrera, el cobriment de les vies i la Rambla de Sants; també projectes de reforma en marxa com la reforma del Passeig de Gràcia, del Paral·lel, el Pla Cor de La Rambla, i una propera proposta de reforma de la Diagonal; o projectes importants com la Marina del Prat Vermell, Can Batlló, la tercera fase de la reforma del Bon Pastor, la reforma del Port Vell, el casc antic de Sant Andreu.

Abans d´acabar l´alcalde ha volgut destacar la importància d´una bona gestió per tirar endavant tots aquestes projectes de ciutat i ha defensat la tasca dels treballadors municipals. Trias ha acabat la seva primera intervenció demanant actuar amb ma estesa, amb diàleg, transparència i col·laboració, ?la situació actual ens genera una gran responsabilitat, la crisi ens afecta a tots i cal mirada una mirada ampla. Tots tenim la responsabilitat de tirar endavant la ciutat. Jo, com alcalde, el primer. Els ofereixo la meva màxima col·laboració per arribar a acords i tirar endavant un model de ciutat pensat per les persones i fet amb les persones?.

L´alcalde, en la rèplica a les intervencions dels presidents de la resta de grups municipals, ha insistit en què la situació actual de crisi econòmica requereix de la col·laboració de tothom per tirar endavant la ciutat i donar resposta a les necessitats de la gent, ?el problema de fons és com atenem a la gent que ho passa malament. Els esforços i la gran batalla que ha de lliurar la ciutat és aquesta? i ha reiterat, una vegada, més la seva oferta a la resta de grups municipals per tal de trobar un acord que permeti aprovar el pressupost per aquest any.Compartiu aquest contingut