L´alcalde Xavier Trias destaca el paper de gran embaixada que fa la Casa Amèrica : Servei de Premsa

L´alcalde Xavier Trias destaca el paper de gran embaixada que fa la Casa Amèrica

12/02/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat el paper de gran embaixada que realitza la Casa Amèrica. Segons ha recordat, “en moments complicats per Catalunya molts països de l´Amèrica llatina van acollir catalans i els hem de donar el nostre agraïment”. En els últims anys ha passat al revès, i volem que els peruans se sentin també catalans del Perú. Segons Trias són ells els que han de fer d´ambaixadors que quan tornen a la seva terra poden explicar qui som els catalans.

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha visitat aquesta tarda Casa Amèrica, on ha assistit a la inauguració de l´exposició del fotògraf peruà Baldomero Alejos ?La calma antes de la tormenta?, exposició que ha qualificat d´”espectacular”. A l´acte hi eren presents, entre d´altres, l´ambaixador del Perú a Espanya, Francisco Eguiguren; el cònsol del Perú a Barcelona, Ricardo Silva; el secretari d´Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Roger Albinyana; l´escriptor i fill de l´actual ministre d´Exteriors del govern del Perú, Santiago Roncagliolo; Walter Alejos, fill de Baldomero Alejos; Elisabeth Maldonado, de la Plataforma Q´atary Perú (l´entitat peruana més important a Barcelona); el director general de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria i el director de Relacions Internacionals i Cooperació de l´Ajuntament de Barcelona, Joaquim Llimona.

Baldomero Alejos (Huancevlica1902- Ayacucho, 1976), considerat un dels grans fotògrafs peruans, va realitzar la seva feina durant bona part de la seva vida a Ayacucho, localitat del sud del Perú, situada a 500 kilòmetres de Lima. El seu llegat artístic el composen més de 60.000 imatges, la major part de la societat ?ayacuchana?. L´arxiu fotogràfic Baldomero Alejos constitueix un gran patrimoni cultural, no només a nivell artístic sinó també històric, que reflecteix una societat tradicional i complexa que va canviar molt lentament.

L´alcalde ha iniciat la seva intervenció expressant la seva solidaritat amb el Perú per les greus inundacions que han afectat la zona d´Arequipa i que han causat 6 morts i 50.000 afectats. La d´avui ha estat la primera ocasió en que Trias, com alcalde, ha visitat Casa Amèrica. Com ha explicat Trias, Casa Amèrica va néixer fa 100 anys per establir pots des de Catalunya amb una realitat llunyana geogràficament però molt pròxima històricament per a molts catalans i catalanes.

L´alcalde ha agraït la feina que s´està duent a terme a Casa Amèrica per reforçar les relacions amb Amèrica Llatina, unes relacions basades en el respecte mutu i el diàleg entre iguals. Com ha explicat Trias, el paper de Casa Amèrica és fonamental ?per potenciar les relacions exteriors de Barcelona i Catalunya amb els diferents països del continent americà? i per donar valor a les contribucions que molts homes i dones d´Amèrica Llatina han fet a Barcelona i, al mateix temps, a la de molts catalans que deixaren la seva empremta a l´altre costat de l´Atlàntic.





Paraules clau