L´alcalde Xavier Trias i la corporació municipal participen en els actes amb motiu de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat : Servei de Premsa

L´alcalde Xavier Trias i la corporació municipal participen en els actes amb motiu de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat

12/02/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest matí en els actes amb motiu de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat, que han començat amb la col·locació tradicional del Penó de Santa Eulàlia al balcó de l´Ajuntament. Posteriorment ha tingut lloc a la Plaça Sant Jaume la lectura del pregó de la Laia, que enguany porta com a títol ?Jo vull… una ciutat digital!´. Escolars de primària han llegit el Pregó de la Laia davant de l´alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; i la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, entre altres membres de la Corporació Municipal. Aquest singular pregó ha estat elaborat per alumnes de primària. Prop de 350 escolars han participat enguany en un programa educatiu sobre noves tecnologies i han formulat un seguit de propostes adreçades a l´Ajuntament que han servit, finalment, per a l´elaboració del pregó de Santa Eulàlia 2013.

L´alcalde ha donat les gràcies a tots els nens i nenes, i també als seus mestres, per participar en el pregó i per venir a la plaça Sant Jaume a celebrar la Festa Major d´Hivern. Trias, després d´escoltar les propostes que sobre la Barcelona Digital que han fet els nens, ha destacat el coneixement dels nens sobre les noves tecnologies, unes noves tecnologies ha dit ?han de servir també perquè la gent visqui millor?.

A continuació, i com és tradició, la corporació municipal, encapçalada per l´alcalde, s´ha dirigit cap al Reial Monestir de Pedralbes per visitar la comunitat de les monges clarisses, on han estat rebuts per la mare Abadessa, sor Pilar Ramos. L´alcalde ha afirmat que és un honor gaudir de nou de l´hospitalitat de les clarisses i ha afegit que Santa Eulàlia és un dia molt especial per l´oportunitat de visitar el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, ?una joia que porta la ciutat al cor?. Com ha explicat Trias al Monestir l´activitat no s´atura mai i cada any es va avançant en la recuperació i la millora de nous espais i ha expressat el compromís i la col·laboració de l´Ajuntament per seguir posant en valor el patrimoni del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

L´alcalde, dirigint-se a les germanes clarisses, ha dit ?us estimem, us apreciem i valorem la vostra presència al Monestir, i els valor que defenseu, de generositat, sacrifici, i capacitat de donar-se als altres; uns valors avui més importants que mai per les situacions difícils que vivim?. ?Gràcies pel que feu, us portem al cor?, ha conclòs Trias.

Finalment, al refetor ha tingut lloc un refrigeri ofert per la comunitat, en el que els assistents han pogut degustar el tradicional ?Mató de Pedralbes?, elaborat per la comunitat segons una recepta d´origen medieval.

Descoberta de pintures murals

Durant la visita al Monestir de Pedralbes, la comitiva ha pogut contemplar unes pintures murals de certa rellevància que en el transcurs de les obres de manteniment que s´estan efectuant han aparegut darrera d´un gruix d´obra a l´interior de les cel·les de dia de santa Marta i de les Neus. La seva datació es determinarà amb posteriors estudis, però un primer anàlisi permet situar-les dins un estil tardo-gòtic de començament segle XVI.

El fragment de pintura més sencer es correspon a un pany d´uns trenta centímetres d´ample i una alçada d´un metre vuitanta, on es representen dues escenes i una decoració. A la part alta s´hi pot observar una escena del Judici Final amb la figura d´un monstre marí que simbolitza Leviatan (el dimoni) devorant els condemnats. Just a sota, una altra escena semblaria representar la coronació de la Verge per Jesús. Finalment, a la part inferior, apareix un cortinatge decoratiu.

Aquesta pintura sembla formar part d´un mural més ampli que decoraria un espai anterior a l´existència de les dues capelles actuals.





Paraules clau