Els serveis socials de l´Ajuntament de Barcelona atendran tots els casos de desnonaments de persones vulnerables   : Servei de Premsa

Els serveis socials de l´Ajuntament de Barcelona atendran tots els casos de desnonaments de persones vulnerables  

04/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya., Miguel Ángel Gimeno, el Conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, el Degà de l´Il·lustre Col·legi d´Advocats de Barcelona, Pedro Yúfera i el Degà l´Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, Ignacio López, han signat avui el protocol d´actuació d´atenció a  persones desnonades amb l´objectiu que a la ciutat de Barcelona no s´executi cap desnonament per impagament d´hipoteca sense el coneixement dels serveis socials de l´Ajuntament.
 
Com ha remarcat l´alcalde Xavier Trias durant la seva intervenció, ?aquest protocol d´actuació que signem avui és molt clar i precís, i garanteix que aquestes persones estaran ben ateses en tot moment. Un compromís adquirit per part de tothom implicat, de trobar una solució adequada a les seves necessitats d´atenció?.
 
L´acord de col·laboració preveu que el Col·legi d´Advocats de Barcelona promourà entre els seus col·legiats ?quant als procediments de desnonament, hipotecaris i de qualsevol altra naturalesa que comporti la pèrdua de l´habitatge habitual- la conveniència de fer constar en els seus escrits les circumstàncies de risc social en què puguin incórrer els seus clients. Així, coneguda aquesta situació, els serveis socials de l´Ajuntament de Barcelona activaran els mecanismes oportuns per tal que els afectats coneguin i accedeixin al catàleg de serveis, contactes i possibilitats d´acció que hi hagi a cada moment. Tindran accés a aquests serveis les llars amb persones de la tercera edat que visquin soles; persones disminuïdes físicament, psíquicament o sensorialment; persones amb trastorns mentals; menors d´edat i persones en situació irregular, entre d´altres. 
 
En el primer moment en què es detecti una situació de risc d´exclusió greu, o es detecti un cas de desnonament a persones especialment vulnerables ?persones grans, menors d´edat o persones amb disminucions, etc.? totes les institucions ens posarem en marxa per oferir-les el suport que necessitin des del començament del procés judicial. L´objectiu és que en el termini de 10 dies els serveis socials de l´Ajuntament remetin un informe, amb l´avaluació de cada cas particular que es detecti, i presentin mesures concretes per fer-hi front.
 
Trias ha destacat que ?gràcies a aquest protocol d´actuació, agilitzarem encara més el procés, incrementarem la coordinació, per tal d´actuar de manera més ràpida, i aconseguirem que els nostres serveis socials puguin atendre amb més immediatesa aquestes famílies. Durant el 2012 l´Ajuntament ja va rebre 339 peticions per part dels organismes judicials d´assistència a desnonaments, i ja vàrem treballar conjuntament per tal d´oferir respostes?.
 
L´alcalde de Barcelona també ha recordat totes les actuacions que està portant a terme l´ajuntament des de fa més d´un any per pal·liar els efectes dels desnonaments com per exemple la creació de la Comissió Mixta de Desnonaments a finals del 2011; el reforç del Servei de Mediació; el no cobrament de les plusvàlues en els casos de la pèrdua de l´habitatge per execució hipotecària; l aposada en marxa d´un nou centre d´allotjament temporal; entre d´altres.
 
L´alcalde ha dit que ?tot aquest esforç que s´està realitzant des de l´àmbit municipal és molt important, però no és suficient. Ja vaig demanar a l´Estat Espanyol que posi a disposició dels ajuntament la gestió dels habitatges de l´anomenat Banc Dolent, i també estem negociant amb entitats bancàries la cessió de pisos per us social, però com jo sempre dic, el més important és la prevenció davant els possibles casos de desnonaments. Hem de procurar que aquests no s´arribin a produir, i en aquest cas la prevenció passa per variar la legislació pel que respecte a la llei hipotecària?.
 





Paraules clau