Barcelona inicia els tràmits per modificar el PGM a l´àmbit de la muntanya de Montjuïc : Servei de Premsa

Barcelona inicia els tràmits per modificar el PGM a l´àmbit de la muntanya de Montjuïc

06/03/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El govern municipal ha iniciat els treballs per tal de modificar el Pla General Metropolità (PGM) a l´àmbit de la muntanya de Montjuïc per ajustar la situació urbanística vigent als usos actuals que té aquest gran parc urbà de 300 hectàrees. En concret, es planteja una segona aprovació inicial de la MPGM, atès que s´han introduït modificacions substancials en el document de planejament que va ser aprovat inicialment a finals del 2010 i s´inicia un període d´informació pública de dos mesos.

L´objectiu d´aquesta modificació és preservar la muntanya de Montjuïc com el gran pulmó verd de la ciutat, vetllant pels usos dels diferents equipaments que hi ha ara a la muntanya i els espais públics, sota criteris de sostenibilitat, qualitat de vida per als veïns i un ús ciutadà encarat a l´oci, l´esport i la cultura.

El document que demà es porta a aprovació inicial a la Comissió de Plenari d´Hàbitat Urbà recull la majoria de les 12 al·legacions presentades durant el primer període d´exposició pública per part dels grups de l´oposició, dels veïns i algunes d´entitats particulars i també dels operadors que actuen a la muntanya. En concret la proposta actual, que neix amb la voluntat d´assolir el màxim consens, introdueix i recull canvis rellevants com són la incorporació i desafectació del barri de La Satalia i la supressió del Parc d´Acollida d´Animals de Companyia (PAAC) a la muntanya. També es contempla un augment dels sòls destinats a espais lliures i s´han clarificat els usos del parc i dels seus equipaments.

El pla proposa la gestió global del parc sota la tutela d´un òrgan rector que serà el Consell Municipal de la Muntanya de Montjuic. Entre els objectius que persegueix el Pla hi ha garantir la conservació de les diferents àrees d´interès natural, fomentar el transport públic com a mitjà per arribar a Montjuïc i desplaçar-s´hi i afavorir el contacte amb els barris propers.

» Principals canvis proposats entre les dues aprovacions inicials

– La supressió del Parc d´Acollida d´Animals de Companyia (PAAC)
– La incorporació del barri de la Satalia i la seva desafectació.
– Una revisió de la regulació normativa a fi de detallar i clarificar els usos del pla.
– Una major protecció dels espais d´interès natural a partir una major restricció d´usos.
– Una major concreció dels espais protegits a través de la incorporació de la carta arqueològica i de la documentació relativa a les proteccions de patrimoni.
– Una regulació més acurada dels equipaments.
– La delimitació d´una àrea d´estudi per dotar de nous usos culturals els espais entorn de la Fira.

» Desafectació del barri de La Satalia

D´acord amb les al·legacions recollides i amb el model de parc que ha defensat el govern, es proposa desafectar el barri de la Satalia, de 37.920m2. A la MPGM s´estableixen les condicions d´ordenació bàsiques i els criteris generals per a reconèixer el teixit preexistent i posar en valor i protegir tant les edificacions amb major entitat arquitectònica com tots aquells altres components amb entitat històrica del barri, a través de la seva ordenació posterior mitjançant un Pla de Millora Urbana ( PMU).

Per elaborar el PMU de La Satalia s´iniciarà un procés de treball conjunt amb les entitats del barri. Es preveu iniciar-lo just quan s´acabi el termini d´exposició pública i d´al·legacions de la MPGM, que serà de dos mesos atenent a les demandes de les entitats.

» Una MPGM de la muntanya de Montjuïc necessària

El Pla General metropolità del 1976 va qualificar en general la muntanya de Montjuïc com a sòl
destinat a sistemes de caràcter metropolità: amb la diferenciació clàssica de zones verdes,
equipaments i vialitat. Tanmateix, la situació urbanística vigent presenta desajustos amb els
usos actuals. Per altra banda, es fa necessari abordar l´ordenació de la muntanya des d´una
perspectiva unitària que preservi i reforci el seu paper com a gran parc equipat metropolità.

L´objectiu del pla és concretar el model urbanístic de la muntanya de Montjuïc, a partir d´aquesta concepció de conjunt, que comporta establir un règim específic per al parc a través de la seva qualificació unitària com a sistema de parc metropolità, clau 6c mj.

Es distingeixen quatre subsistemes que recullen les parts diferenciades del parc: el clàssic, que engloba els sòls de les cotes més baixes a l´entorn de la fira i els jardins històrics, l´esportiu que se situa a l´entorn de l´estadi i l´anella olímpica, el transformats que recull les cotes mitjes on se situen el Jardí Botànic i de Joan Brossa i el d´interès natural en les cotes més altes a l´entorn del castell i en les penya segats que miren al mar. El pla regula detalladament tant els espais lliures, com els usos d´equipament de la muntanya.

En resum les determinacions del pla se centren a:

?Concretar un règim urbanístic específic per al Parc de Montjuïc:
– Amb una clau singular i específica d´espai lliure de caràcter metropolità, clau 6c mj.
– On s´identifiquen diferencialment els espais lliures i les àrees d´interès natural.
– On es tracten els equipaments com a elements configuradors del parc
– També es limita el creixement de nous equipaments, bàsicament als existents. L´ajust més significatiu correspondria a la gran superfície qualificada com a equipaments que comprenia l´antic parc d´atraccions que amb el nou pla passa a englobar els espais lliures del parc, en consonància amb el seu destí actual: els jardins Joan Brossa. Globalment, els equipaments passen d´ocupar un 24% del conjunt a un 20,02%.

?Regular els tipus d´usos en els equipaments i els espais públics
– On es regulen detalladament els espais lliures de parc de la muntanya i s´augmenten els sòls destinats a espais lliures, concretament en 6,15 ha.
– On es determinen per als equipaments els usos específics principals i els complementaris.
-També es traslladen algunes instal·lacions, per a les quals s´han buscat emplaçaments alternatius dins de propi parc, com ara el Softbol, el camp de Rugby de la Foixarda i el camp de Tir amb arc.

?Millorar les condicions de mobilitat per a:
– Fomentar la mobilitat sostenible i preferentment no contaminant
– Afavorir sistemes de relació de contacte amb els barris per als vianants.
– Minimitzar l´impacte del cotxe en la muntanya
– Restringir el pas de través quan sigui desdoblat el Cinturó Litoral
– Així com a propostes per al transport públic, que s´incorporen a l´estudi de mobilitat del pla com a suggeriments a validar per les institucions competents.





Paraules clau